Hlavní obsah
Cestování

Ze sevření mraků k vrcholům skal Montserrat blízko Barcelony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Výhledy z vrcholu Sant Jeroni (1235 m), nejvyššího bodu skalnatého pohoří Montserrat.

Nedaleko Barcelony se tyčí skály Montserrat, které byly našim cílem. Dopolední počasí nevypadá dobře - hory jsou zakryty hustými mraky. Později se ale objevuje slunce a magie místa se nám ukazuje v plné kráse. (hory Španělska 02, datum 26-02-2023)

Článek

Montserrat. Místo v barcelonském kraji, které mě hned chytlo za srdce.

Při pohledu na tyhle skály mám zvláštní radostný pocit. Možná je to tím, že zkrátka vypadají nevšedně a protože jsem tady ve Španělsku nový. Vzpomínám si ale vlastně, že na mě podobně působí třeba naše Adršpachy, Broumovské stěny nebo i jiné podobné skalní města.

Jen co jsem toto místo navštívil poprvé, věděl jsem, že se tady budu vracet.

Zároveň je to jednoduché se do těchhle skal dostat.

Z Barcelony to zabere něco okolo 1 hodiny cesty vlakem a objevíš se v takové nádheře!

...

My jsme se ten den vydali do Montserratu autem.

Nedávno jsem se v Barceloně seznámili s portugalsko-francouzským párem, který chodí tak jako já s mojí Lucíí na hory. Tak jsme se domluvili, slovo dalo slovo, a při neděli jsme společně vyrazili.

...

Ráno počasí nevypadalo vůbec dobře. Bylo pod mrakem, dokonce i sprchlo. Předpověď ale vypadala na poledne optimisticky, tak jsme to riskli a udělali dobře.

Při příjezdu na parkoviště nebyl Montserrat vůbec vidět. Proto jsme začali náš výšlap zapálením svíček v klášteře. Vtipkovali jsme, že nám tahle „modlitba“ za pěkné počasí musí přece pomoct… No a co se nestalo - ono to fakt pomohlo!

Šedivé nepropustné mraky se protrhly, slunce nás ozářilo a Montserrat nás přivítal ve své plné kráse.

Jak jsme se tam dostali?

  • Barcelona >>> Montserrat Monastery (autem cca 1h)
    Alternativa bez použití auta:
  • Barcelona, Plaza de Espana >>> Aeri de Montserrat (vlakem cca 1h) >>> Montserrat Monastery (kabinovou lanovkou cca 15min)

Kudy jsme šli?

  • Montserrat Monastery >>> vrchol Sant Jeroni (1236 m) >>> Sant Joan >>> Montserrat Monastery
  • https://mapy.cz/s/neralevaho (délka 10,6 km | převýšení 743 m)

Koukni na videa

Zápisky z výpravy

🚙 1. K Montserratu se dá z Barcelony dobře dopravit vlakem. My jeli tentokrát s kamarády autem. Za hranicemi města začínají menší kopce a více přírody, můžeš se tak po cestě kochat „panorámaty“ více než kdybys jel tím vlakem.

🚡 2. Nahoře u kláštera je placené parkoviště, ale pozor na to, že během sezóny a víkendů může být rychle plné takže někdy je lepší nechat auto dole. Pěkný zážitek je vyvést se nahoru pomocí žluté kabinkové lanovky z Aeri de Montserrat, nebo zubačkou z vesnice Monistrol. Info o lanovce a jízdní řád najdeš tady https://aeridemontserrat.com/en/

🕯️ 3. Na začátku počasí nevypadalo vůbec dobře. Byla mlha a špatná viditelnost. Tak jsme šli zapálit svíčky, požádat mnichy o azuro a to zafungovalo. Mraky se rozeběhly a nám se skály otevíraly před očima, byla to paráda!

☀ 4. Na vrchol Sant Jeroni se určitě zapotíš a půjdeš po kamenitém terénu, není to vycházka pro městské oblečení a boty. Během horkých dnů tam musí být taky strašná výheň, doporučuju se vyhnout létu. Podle mě je to ale ideální místo na podzimní, zimní a jarní turistiku.

⛰ 5. Tenhle okruh, který jsme šli my tam není jediný. Dá se tam toho prochodit víc. Dokonce je tam i horská chata (Refugi Vicenç Barbé). Tady jsem našel web kde je pár nápadů na jiné trasy https://www.jessbergin.com/blog/best-hikes-in-montserrat

Foto: Břetislav Mazoch

Dorazili jsme na parkoviště ke klášteru Santa Maria de Montserrat a tohle byl náš výhled. Nevypadalo to vůbec dobře. Uklidňuju ale moji Lucíi a jdeme se podívat dovnitř kláštera. Bylo se třeba obrátit k vyšším sílám, aby nám trochu pomohly s počasím!

Foto: Břetislav Mazoch

Santa Maria de Montserrat je benediktinský klášter a zároveň významné poutní místo Katalánska. Klášter byl založen roku 1025 na památku zjevení Panny Marie na montserratské hoře. Jen co jsme zapálili svíčky a vyslovily malé modlitby za lepší počasí, jakoby nás místní bůžci vyslyšeli - obloha se začala protrhávat a paprsky slunce dopadat na stěny kláštera…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Z náměstíčka u kláštera začínáme náš výšlap. Vidíme konečně i skály a proto se zvesela pouštíme do prvních výškových metrů…

Foto: Břetislav Mazoch

Stezky ve skalách špikují několikery schody. I tak je ale dobré mít na výšlap dobré boty a sportovní oblečení. My jsme se rozhodli vyjít na vrchol Sant Jeroni (1236 m). Celý okruh i s vrcholem byl nějakých 10,6 km a převýšení 743 m.

Foto: Břetislav Mazoch

A tak si v pohodě stoupáš a stoupáš až se najednou dostaneš do úrovně, kde začínají vystrkovat „rohy“ všechny ty krásné skály tohodle pohoří…

Foto: Břetislav Mazoch

Nemohli jsme se těmi výhledy nabažit.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na vysílač a menší vrchol el Moro. Zjistil jsem, že v minulosti mezi lety 1929 a 1983 byla na tomto místě stanice lanovky.

Foto: Břetislav Mazoch

Těsně před vrcholem se stoupá znovu po schodech po krásném hřebenu. Rozhledy do okolí toho dne byly nakonec opravdu krásné. Mraky tomu dodávaly monumentálnost.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Tohle už je výhled z úplného vrcholu Sant Jeroni (1236 m).

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Poslední fotka je znovu klášter Santa Maria de Montserrat. Okruh trasy se uzavřel.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na Youtube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

K tomu všemu mám taky anglický web MyAmazingPrague - Inspiration for Walks & Hikes in Prague, ale o tom budu psát možná někdy jindy: https://myamazingprague.com/

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz