Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Nunchaku a zákon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hrabě X/Wikipedie

Nunchaku, zbraň definovaná jako dvě krátké hůlky spojené řemínkem, lankem nebo řetězem, je předmětem kontroverze v otázce legality. Jak se zákony ohledně nunchaku liší v různých zemích?

Článek

Zbraň z východní Asie pravděpodobně vznikla z nástroje podobajícího se cepu, jenž byl využíván k mlácení rýže. Podle legend si nunchaku v 15. století osvojili obyvatelé Okinawy (Japonsko), kteří je v době zákazu nošení zbraní využívali k obraně proti nájezdníkům a potulným samurajům.

V dnešní době je tato chladná zbraň populární zejména díky bojovým uměním jako například karate, kung fu, hapkido nebo taekwondo, ale také díky filmovému průmyslu. Ve druhé polovině 20. století zažily nunchaku výbuch popularity, za který je zodpovědný mistr a herec Bruce Lee, který vystupoval například ve filmech Enter the Dragon, The Orphan nebo The Big Boss. Dalším významným popularizátorem je Michelangelo z animovaného seriálu Teenage Mutant Ninja Turtles (Želvy ninja), jehož primární zbraní byly právě nunchaku. Tak tomu ale ve Spojeném království během 80. a 90. let minulého století nebylo. Z důvodu ilegality a snadné výroby byla zbraň v seriálu cenzurována, a nahrazena provazem s hákem (grappling hook). Dnes jsou nunchaku v Evropě značně omezené. Zjednodušená statistika:

  • vlastnictví je legální - Česká republika, Slovensko, Rakousko
  • vlastnictví není legální - Belgie, Německo, Litva, Norsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko
  • vlastnictví je legální, ale platí zákaz nošení na veřejnosti (nunchaku tedy mohou být používány na vlastním pozemku, je tolerováno přenášení - v batohu/tašce - např. do doja/k domu přítele, … - záměr hraje roli) Francie, Spojené království, Itálie, Maďarsko
  • legální jsou pouze pěnové - Polsko, Nizozemsko, Švýcarsko

Nunchaku mají také historii zahrnující pouliční gangy, což byl jedním z důvodů zákazu této zbraně ve Spojených státech Amerických. Massachusetts je dnes jediný stát, kde je stále zákaz osobního používání nunchaku. Tento stát má předpisy klasifikující nunčaky jako „nebezpečné zbraně“, což může mít za následek trestní obvinění pro ty, u nichž je zbraň nalezena bez řádného povolení.

Obecně lze říci, že restrikce vůči nunchaku povolují. Nadále jsou však mnozí postiženi radikálním omezením zbraně, díky čemuž s ní nemohou cvičit nebo ji využít k tzv. nutné obraně, a tak volají po změnách zákonů, které by jim to umožnily. Tak neváhejte a využijte legality nunchaku v České republice a pusťte se do trénování!

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám