Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bronislav Poloczek byl bez manželky nesnesitelný. Hypochondr, který na všechny okolo řval

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/J. Broukal

Skvělý herec, ale komplikovaný člověk - takový byl Bronislav Poloczek.

Říkalo se o něm, že je cholerik a člověk, se kterým se nedá vyjít, natož pak pracovat. Jenže to bylo v době, kdy už byl Bronislav Poloczek bez své milované manželky Zdeny. S její smrtí se nikdy nevyrovnal.

Článek

Vždy byl komplikovaná osobnost, ale zároveň také vynikající herec. Jako kapitána Ořecha z filmu Černí baroni si ho všichni pamatujeme dodnes. Skvělý byl i jako Tomáš Babula v seriálu Hospoda. Hrál štamgasta, co do sebe denně vyklopí minimálně dvacet kousků. Paradoxní je, že ve skutečnosti pivu neholdoval.

Školní láska přerostla v osudovou

Někdo hledá lásku celý život, jiný ji najde na první pokus. Bronislav Poloczek se osudově zamiloval už ve škole, a svou budoucí celoživotní partnerku Zdenku si bral ve svých osmnácti letech. Našel v ní obrovskou oporu a ona ho milovala i přesto, že měl složitou povahu. Dobře totiž věděla, že uvnitř je to velmi hodný a citlivý člověk. Nejspíš i proto se jeden na druhém stali postupně až závislí.

Ztratil smysl života

Jenže pak přišel šok, milovaná Zdenka mu zemřela a herec se stal v pouhých šestapadesáti letech vdovcem. Tehdy si najednou uvědomil, o co všechno přišel. Vůbec nevěděl, co si má na světě počít. Ztrácel se před očima, trápil se, a postupně se to začalo negativně podepisovat na jeho zdraví. Nejdřív přišel infarkt, poté mrtvice. Lékaři museli jednat a nařídili mu tak dietu, díky které Poloczek zhubl více než 30 kilo.

„Co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Jsem starý. Už nechci ani hrát, nic neplánuju, jen čekám na smrt. Cítím, že už přichází,“ řekl zlomený herec v jednom ze svých posledních rozhovorů.

Miloval ho, i když na všechny řval

Tehdy se ještě umocnila jeho složitá povaha a vyjít s ním bylo až nadlidským úkolem. O spolupráci s ním promluvil v minulosti například herec Václav Svoboda, který si s ním zahrál v nekonečném seriálu Ulice. V té době už na tom byl Poloczek hodně špatně. „Vždycky sežral půl igelitky prášků, byl hypochondr, a pak na všechny řval. Mě to ale strašně bavilo. Říkával jsem mu, že je nejlepší člověk na světě. Miloval jsem ho,“ popsal seriálový Lumír Nikl.

Už nemohl dál

Na začátku března roku 2012 postihla herce další srdeční příhoda a byl převezen do pražské Vinohradské nemocnice. Tehdy byl už slabý a nejspíš už jen čekal na to, až se zase shledá se svou milovanou Zdenkou. Nakonec v nemocnici zemřel po 11 dnech, konkrétně 16. března 2012.

Herečka Jiřina Bohdalová, která měla v Českém ráji chlapu jen kousek od něj, poté na pohřbu o Poloczkovi promluvila. „Mohl ještě žít. Už ale nechtěl a bylo to na něm poslední dobou opravdu vidět. Říká se mi to velmi těžko, ale vlastně se mu splnilo přání. Byli jsme letití kamarádi a pokaždé jsme se v létě scházeli u mne na chalupě.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz