Hlavní obsah

Daniele Kolářové dodnes chybí milovaný manžel. Pořád s ním v duchu mluvím, přiznává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Jindřich Nosek

Už dlouho za úsměvem skrývá obrovskou bolest.

Je tomu už sedm let, co herečce Daniele Kolářové zemřel milovaný manžel Jiří Ornest. I když spolu prožili mnoho složitých okamžiků, nakonec jeden bez druhého nemohli existovat.

Článek

Když se poprvé setkali, byli ještě velmi mladí. Psal se rok 1964 a oba se tehdy setkali ve stejném ročníku na DAMU. Zpočátku si rozuměli jako přátelé, postupně se ale do sebe zamilovali. Se svatbou nijak nespěchali, a došlo na ni až po devíti společných let. O rok později se jim narodil syn Šimon, jenž pracuje v Jedličkově ústavu.

Další dítě, potom krize

Dvojnásobnou maminkou se Daniela Kolářová stala o tři roky později. Syn Matěj je dnes počítačovým expertem. Rodinná pohoda ale na začátku 80. let skončila a přišla krize. Nejdříve byl nevěrný Ornest, pak si začala užívat i Kolářová. Jeden ze svých milostných románků prožila s diplomatem a hercem Martinem Stropnickým. Rozvod, který proběhl v roce 1988, tak byl logickým řešením.

Rozvod v přátelském duchu

I když manželství na první pokus zničila nevěra, nebyla mezi nimi zlá krev. Dokázali spolu komunikovat, a dokonce se navštěvovali. Měli k tomu pochopitelně velký důvod, a to dva společné syny. Postupem času si oba uvědomili, že rozvod byla velká chyba. Nejspíš cítili, že prostě mají být spolu.

Jenže jim nestačilo, že se k sobě vrátili, opět zatoužili to stvrdit před oltářem. V polovině devadesátých let se tak vzali podruhé. „Řekněme, že manžel nebyl poprvé na manželství dostatečně připravený. Až když jsme se rozešli, asi mu rodina začala scházet a postupně se vracel. Proto jsme se rozhodli legalizovat náš vztah i podruhé,“ uvedla Kolářová v rozhovoru pro Ahaonline.

Věděla, že to je ten pravý

Láska takříkajíc na druhý pokus byla ještě silnější. Herečka manžela milovala, i když věděla, že není dokonalý. Neměla ale potřebu si ho idealizovat. „Smáli jsme se docela hodně, ale někdy byl protivný, někdy hulákal, já jsem taky někdy hulákala,“ popsala, jak to v jejich společném životě fungovalo.

O to složitější bylo, když začal mít Ornest zdravotní problémy. Nejprve to bylo srdce, kvůli kterému musel na operaci. Jenže během ní dostal embolii, ochrnul a musel se znovu učit chodit i mluvit. Právě v té době se ale Kolářová ukázala jako jeho pravá opora. Byla připravena mu být nablízku tak často, jak jen to bude potřebovat. Dokonce se kvůli němu vzdala divadla, milovaný manžel jí prostě potřeboval víc.

Byla s ním i v jeho poslední chvíli

Rodina obklopila Jiřího Ornesta láskou, starali se o něj, dělali možné a nemožné. Zdálo se, že nakonec přijde zasloužená odměna, protože se Ornest postupně udržoval. Ani jeden z nich nepochyboval o tom, že složité období překonají. Když ale po tom všem, co se mu podařilo překonat ještě onemocněl rakovinou, další tuhý boj už nezvládl.

Poslední chvíle svého života strávil ve společnosti svých milovaných. Jiří Ornest se snažil vtipkovat, i když už tušil, že se jeho konec blíží. Když umíral, byla s ním nejen Kolářová, ale i syn. „Drželi jsme ho se synem za ruce a frekvence dýchání se zmenšovala. V půl deváté dodýchal. Doma, v klidu a míru,“ popsala herečka.

Stále si s ním povídá

Tehdy to pro ni bylo velmi obtížné přijmout, že už svého manžela nikdy neuvidí. Láska k němu byla tak silná, že ještě před třemi lety otevřeně prozradila, že si s Ornestem stále povídá. „Prostě pořád s ním nějak i v duchu komunikuju, jelikož mi strašně chybí,“ posteskla si. Velkou oporou jí jsou synové Šimon s Matějem, kteří ji pravidelně navštěvují. Bez nich by to vše jen těžko zvládla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz