Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jánu Zákopčaníkovi jeho „Slunce v duši“ zakázali. Pomsta za nahé snímky ho přišla draho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/ Petr Dvorak

Jeho slogan žije dodnes.

Možná nejvýraznější český meteorolog Ján Zákopčaník před dvěma lety náhle zemřel. Jeho pozdrav „Slunce v duši“ si ale všichni pamatujeme dodnes. Proč ale vlastně v televizi skončil?

Článek

Když v roce 1994 nastupoval Ján Zákopčaník do České televize, byl to nenápadný muž. Nejspíš sám ani nikdy netoužil po slávě, jednoduše chtěl vyzkoušet něco nového. Začal moderovat Předpověď počasí a rychle se stal hvězdou. Jeho upřímný projev a také pozdrav „slunce v duši“ diváci milovali. Postupně se dokonce stal Zákopčaník i pětinásobným vítězem ankety Rosnička.

Jedna z „obětí“ České sody

Občas se stává, že se veřejně známé osobnosti stanou terčem vtípků ve formě koláží či i nějakých pořadech. Bohužel to potkalo také sympatického Jána Zákopčaníka, kterého si vzala v roce 1998 na paškál Česká soda. Pořad, který by dnes byl nejspíš zakázán, byl už tehdy hodně kontroverzní. Jeho tváří byl herec Petr Čtvrtníček. V jednom z dílů České sody byl Zákopčaník v rámci fotomontáže úplně nahý, což nevzal vůbec dobře.

„Lidé na ulici se mě ptají, jak je možné, že jsem něco takového mohl udělat a kolik mně za to zaplatili. Někteří vůbec nepochopili, že šlo o montáž. Znemožnili mě před mými vlastními dětmi. Jak jim to mám vysvětlit?“ svěřil se Blesku.

Pokuta a trest

Bral to jako urážku a měl potřebu se pomstít. Vybral si k tomu ale ne zrovna ideální způsob. Během vysílání jedné z předpovědi počasí nechal na obrazovku vložit obrázek tří prasátek a řekl, že to jsou Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler a David Vávra.

„Bylo to odvážné gesto a my jsme s Milanem ocenili, jak se s otevřeným hledím postavil té naší zvůli, a oni ho potom sekli,“ prozradil Petr Čtvrtníček v roce 2008 pro časopis Euro.

Vedení České televize, které si zakládá na serióznosti vysílání, to pochopitelně nemohlo nechat jen tak. Zákopčaník dostal tučnou pokutu, a dokonce nemohl nějaký čas moderovat. Vrátil se ale a pokračoval i se svým typickým pozdravem.

Začalo to zákazem

Když se ale v roce 2001 objevil na trhu bylinný likér, který se jmenoval „Slunce v duši“, musel Zákopčaník svůj pozdrav přestat používat. Vedení televize mu to dalo jak příkaz, prý protože by se jednalo o skrytou reklamu. Byla to velká škoda, i když stále moderoval se stejnou energií, už to jednoduše nebylo ono.

Už to nešlo dál

V televizi navíc mezi ním a vedením docházelo k dalším a dalším neshodám. Zákopčaník se tak déle nechtěl trápit a v roce 2005 v ČT skončil. „Bylo to velmi složité rozhodování, mám pětičlennou rodinu a tohle byl jediný příjem. Na počátku dubna se půjdu na úřad práce zaregistrovat jako nezaměstnaný,“ řekl v rozhovoru pro iDnes. „Nový šéfredaktor zpravodajství nastolil podmínky, v nichž pro mne již nebylo uplatnění,“ vysvětlil pro ČTK.

Kruh se uzavřel

Ačkoli se Zákopčaník podle svých slov nikdy nikam nevracel, konec v České televizi pro něj byl impulzem znovu pracovat v letecké meteorologii v ČHMÚ. „Je to velmi obtížná práce plná adrenalinu. Někdy je tolik práce, že není ani čas sníst si sušenku,“ popsal.

Tuto práci pak dělal až do června 2022, kdy překvapivě ve věku pouhých 63 let zemřel. Většina z nás ale bude mít navždy spojené „slunce v duši“ právě s ním, a ne s bylinným likérem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz