Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Alois Náhlovský měl kapelu Kozí bobky a byl vášnivý sázkař. Z uměleho spánku se neprobudil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0/Jan Polák

Kdekoli se objevil, tam byla dobrá nálada a všichni okolo se smíchem za břicha popadali. Oblíbený bavič Josef Alois Náhlovský měl zajímavý osobní život. Jak to bylo s jeho pověstí hypochondra a byl opravdu samotářem?

Článek

Před dvěma lety v dubnu rozesmutnil všechny své nebližší, když ve věku 72 let odešel na věčný odpočinek. Josef Alois Náhlovský zemřel náhle, a pro veřejnost to bylo velké překvapení. Jeho nejbližší uvedli, že odešel po krátké, ale těžké nemoci.

Operace se mu stala osudnou

Z veřejně dostupných informací je patrné, že Náhlovský absolvoval operaci, po které skončil v kómatu. Ačkoli všichni doufali, že se probudí, nakonec se tak nestalo ani skoro po měsíci. „Ještě před týdnem, ač jsi byl v umělém spánku, držela jsem tě za ruku a věřila jsem, že mě slyšíš, a doufala, že to zvládneš. Nikdy nezapomenu,“ sdílela před dvěma lety Jana Holá, která byla šestnáct let jeho partnerkou.

Hypochondr? Ne tak docela

Není tajemstvím, že Náhlovský rád všechny bavil tím, že ze sebe dělal hypochondra. Měl k tomu své důvody. Celý život byl totiž sám sobě lékařem, málokdo věděl, že je od mala chronicky nemocný. „Od dětství své zdravotní neduhy léčil v ozdravovnách, později v lázních,“ prozradila pro Prima Ženy jeho dlouholetá kamarádka Veronika Záhorská.

S jeho pověstí hypochondra se pojí zábavná historka. V mládí Náhlovský trávil hodně času u svého kamaráda, který choval jedovaté hady. Když jednou slavili příchod nového roku, tak chovatele hadů uštkl chřestýš. Náhlovský mu chtěl zavolat pomoc, ale pracovník záchranné služby mu nevěřil.

„Odpověděli mi, ať si jdeme na silvestra dělat blázny z někoho jiného,“ popsal Náhlovský. Když ale během hovoru řekl kamarádovo jméno, nakonec záchranka na místo dorazila. Stávalo se častěji, že ho jeden z jeho hadů uštkl a někdo mu volal o pomoc.

Nebál se zkoušet nové věci

Celý svůj život zasvětil tomu, že bavil ostatní. Josef Alois Náhlovský ale také miloval hudbu. Měl i svou kapelu, kterou originálně pojmenoval „Kozí bobky“. Za svůj hudební vzor považoval frontmana skupiny Olympic Petra Jandu. Rád říkával, že by chtěl hrát jako on, ale bohužel na to nemá.

Miloval také sport a sledování sportovních přenosů. Aby to mělo grády, rád si vsadil, to byla jeho velká vášeň. „Kdybych měl spočítat, kolik jsem do toho nacpal, prohrál a vyhrál, tak jsem pořád ještě mírně v plusu,“ pochlubil se s bilancí, kterou většina sázkařů nemá.

Samotářem byl jen na oko

I když ho během vystoupení bylo všude plno, své soukromí si Náhlovský hodně chránil. Pověst samotáře mu nevadila, i když dobře věděl, že skutečnost je odlišná. Byl ženatý a poté žil šestnáct let s ilustrátorkou Janou Holou. Preferoval volnější vztahy, stačilo mu, aby svou milovanou viděl jen občas.

Jediné, co ho trápilo, bylo to, že se nikdy nestal otcem. „Myslím, že ho trápilo, že neměl děti a v posledních letech především nejbližší rodinu. Chybělo mu zázemí, jak se říká, ten správný domov. Místo, kam se vracet,“ dodala Záhorská. Poslední roky života prožil s partnerkou v Luhačovicích, kam se odstěhoval. Zemřel uprostřed turné s Karlem Šípem, naposledy se představili 24. února v Nymburce. Na to další, které mělo být 2. března v Teplicích, už bohužel nedošlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz