Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milovaná sestřička o Libuši Šafránkovou s láskou pečovala. Vařila jí vývary a věřila, že se uzdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/J. Broukal

Byla skvělá v každé roli, kterou odehrála.

Mohlo by se zdát, že Miroslava Šafránková žila celý život tak trochu ve stínu své slavnější sestry. Libuše Šafránková byla miláčkem národa a díky pohádce Tři oříšky pro Popelku i symbolem Vánoc. Jaký měly obě sestry vztah doopravdy?

Článek

Byla Borůvkou ve filmu Jak svět přichází o básníky, ale také princeznou Arabelou v pokračování rodinného seriálu Václava Vorlíčka. Tehdy nahradila půvabnou slovenskou herečku Janu Nagyovou a zhostila se toho s noblesou sobě vlastní.

„Na svou sestru jsem pyšná. Dokázala toho strašně moc,“ vždy s láskou říkala Miroslava Šafránková o pohádkové Popelce Libuši Šafránkové. Měly spolu vždy krásný vztah, dokázaly jedna druhou vyslechnout a být si vzájemně oporou.

Usadila se v Čechách

Přestože Miroslava Šafránková žila několik let v Německu a také v Mexiku, nakonec i v jejím případě platí, že je všude dobře, ale doma nejlépe. Když se vrátila zpátky do své rodné země, chtěla být své sestře co možná nejblíže. Neváhala tak, a pořídila si dům ve stejné lokalitě, kde dlouhé roky bydlela i Libuše s manželem Josefem Abrhámem.

Kdykoli tak jedna druhou chtěla vidět, stačilo ujít jen pár kroků. Hodně blízko k sobě měly zejména poté, co byla Libuše po rakovině plic doma v rekonvalescenci. Tehdy se o ni sestra s láskou a obětavostí starala. Pravidelně jí vařila a nosila různé silné polévkové vývary. Doufala, že díky nim se její milovaná sestřička brzy uzdraví. „Mám bezvadnou, úžasnou sestru,“ věděla Libuše.

Převzala za ni medaili

V roce 2015 tehdejší prezident Miloš Zeman udělil Libuši Šafránkové státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti umění. Ona se ale tehdy necítila dobře a medaili za ni převzala právě její sestra Miroslava. Bylo na ní vidět, jak moc je na Libušku pyšná, a dokonce z ruku Miloše Zemana dostala i menší dáreček v podobě symbolických tří oříšků.

Sama nepřestávala věřit

Když pak Libuše Šafránková 9. června 2021 odešla na věčný odpočinek, bylo to pro ni pochopitelně těžké přijmout. Dokonce se nechala slyšet, že když její milovaná sestra zemřela, odešel i kus jí samotné.

Všechny ujistila, že Libuška bojovala do posledního dechu a měla obrovskou chuť žít. „Že nám teď umře, to opravdu nenapadlo nikoho z nás. Ono se na tohle připravit nedá nikdy. Mně samotné pořád ještě nedošlo, co se vlastně stalo.“

Dnes už tak bohužel má tak na svou sestru jen krásné vzpomínky. A dobře, jako my všichni ví, že po ní na světě zbylo prázdné místo, které bude prakticky nemožné vyplnit. „Všichni ji měli rádi, měla obrovský dar prosluněnosti,“ dodalaMiroslava Šafránková.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz