Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutný konec Josefa Somra. Přál bych si, abych ještě chvíli žil nejenom po špitálech, říkal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-2.5/Che

Chtěl ještě domů, ale už to nešlo.

Už tušil, že se blíží jeho konec na tomto světě. Herec Josef Somr ho přijímal s pokorou, ale přece jen měl jedno přání. Chtěl ještě chvíli žít mimo nemocnice. Nakonec své poslední dny strávil v sanatoriu.

Článek

Jsou tomu necelé dva roky, co svět opustil všemi milovaný herec Josef Somr. Skvělý byl ve filmu Ostře sledované vlaky, nebo v pohádce Tři veteráni. Pestrobarevný byl i jeho osobní život. Prožil několik lásek, smutných, ale i vášnivých. Snad jen poslední část života mohla být jiná, trochu veselejší.

Chtěl být víc doma

V posledním období života Josefa Somra sužovaly zdravotní problémy. Několikrát musel být hospitalizován na plicním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tušil, že už mu moc času nezbývá, moc si ale přál, aby byl doma.

„Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech. Jsem už schránky zchátralé. Lepší už to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce. Co bych si přál, je, abych chvilku ještě žil nejenom po špitálech,“ řekl v dubnu roku 2022 .

Dostala ho rakovina plic

Bohužel se mu to ale nesplnilo a poslední dny svého života Somr strávil v sanatoriu Na Pleši, kde zemřel herec a producent Jiří Pomeje. Somr bojoval do posledního dechu, ale nakonec ho přemohla rakovina plic.

„Všechno tomu nasvědčuje, protože strýčka před několika dny do nemocnice přivezli kvůli tomu, aby mu tam usnadnili dýchání. Strýček už před pár lety nemohl udýchat ani besedy ve Viole nebo nahrávání audioknih,“ řekl deníku Aha jeho synovec Pavel Somr.

Věděl, že prožil naplněný život

Když už pomalu odcházel na druhý břeh, nejspíš mu hlavou probíhaly vzpomínky na to, co vše mu život přinesl. „Já jsem prožil snad všechno. Já jsem byl šťastný i nešťastný celý život. A myslím, že je to tak správně,“ svěřil se herec.

„Každé to období bylo načas přetrženo něčím těžkým, nějakou překážkou. A vždycky jsem se snažil, aby to netrvalo moc dlouho. Abych se zase dostal k tomu šťastnějšímu období. Takže když to cyranovsky shrnu, měl jsem něco na začátku, něco uprostřed a něco na konci.“

Poprvé se oženil až v 78 letech

Ačkoli jeho životem prošlo hned několik žen, jen jedna ho dovedl před oltář. Josef Somr se oženil až ve svých osmasedmdesáti letech. Manželky si hodně vážil, a její soukromí střežil jako oko v hlavě. „Ano, oženil jsem se, bylo to letos na jaře. A více vám nepovím, protože se nerad bavím o svém soukromí,“ prozradil v roce 2012 Blesku.

V minulosti byl také partnerem o jedenáct let starší herečky Zuzany Šavrdové. I když se nikdy nevzali, ani spolu neměli děti, prožili naplněný vztah. Když pak v roce 2011 zemřela Zuzana na rakovinu, Somrovi se zhroutil svět.

Velmi miloval také herečku Evelynu Steimarovou, se kterou se seznámil během natáčení filmu Soukromá vichřice. Ona pověstná jiskra ale přeskočila o několik let později- Možná by jim láska vydržela dlouhé roky, kdyby Steimarová neodjela natáčet film Balada pro banditu. Právě tam se zamilovala do Bolka Polívky a Somra opustila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz