Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svatopluk Skopal žije retro život. Dodnes nemá počítač ani mobilní telefon. Nesnáším je, říká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/David Sedlecký

S mobilních telefon herce uvidíte maximálně v jedné z jeho rolí, ve skutečnosti nikdy.

Dnes se říká, že jakmile někdo nemá sociální sítě, tak vlastně neexistuje. Herec Svatopluk Skopal ale žije krásný život nejen bez nich, ale i bez mobilního telefonu. A na to, že by měl nedostatek rolí si rozhodně stěžovat nemůže.

Článek

Říká se o něm, že je to podivín, samorost, někdy i morous. Herec Svatopluk Skopal patří do staré herecké generace a je zvyklý na určitou rutinu. Během natáčení musí mít všechno řád a fungovat na stoprocent. Jakmile je někdo nepřipravený, či se mu něco nelíbí, ozve se, a to bez servítek. A je mu úplně jedno, kdo stojí na druhé straně, jestli kolega, režisér nebo rovnou producent.

Nemá problém odmítnout roli

Když mu třeba na stole přistane nabídka na roli v seriálu, ale tvůrci nejsou schopni mu přečíst ani jeden díl, okamžitě odmítá. „Někomu to nevadí, ale já na tom trvám. I když si o mně třeba myslí, že jsem blbec ze staré školy minulého století,“ prozradil Svatopluk Skopal.

I proto si v minulosti tak moc užil natáčení seriálu Vyprávěj. Tehdy totiž dostal hned dvacet dílů scénáře, a mohl si hezky ujasnit, o jakou postavu přesně jde. Roli hlavy rodiny Dvořáků tak zvládl na jedničku, sedla mu od samotného začátku.

Když není doma, nikdo se mu nedovolá

V roce 2024 už je jen málo lidí, kteří nevlastní mobilní telefon. Jedním z nich je ale právě Svatopluk Skopal a nemíní na tom nic měnit. „Nesnáším je, obtěžují mě,“ svěřil se, s tím, že ale zjistil, že bez mobilního telefonu dokáže fungovat. „Samozřejmě se z produkce ptají, jak se mnou budou komunikovat. Odpovídám, že jednoduše. Doma mám telefonní záznamník, večer to zmáčknu. Kdo tam co namluvil, toho obvolám a mám vyřešeno. Víc nepotřebuji.“

Doslova hororovou představou pro něj je, že se jde zrovna v okolí své chalupy projít na procházku a zrovna v mu kapse začne zvonit telefon. Chce mít své soukromí, které nikdo nebude rušit. Kolegové a blízcí mu sice říkají, že mobil může kdykoli vypnout, on to ale jako argument pro koupi nebere. „Stejně člověk pořád podvědomě myslí na to, co kdyby zrovna někdo volal,“ vysvětlil herec.

Sociální sítě jsou pro něj španělskou vesnicí

Dnes už snad není v mladší generaci herec, který by neměl profil na sociálních sítích. Je pro něj pak snadnější komunikace s fanoušky, propagace vlastních projektů. Ani to ale Svatopluk Skopal nepotřebuje. „Facebook? To na mě mluvíte cizími slovy, nevím, co to je. Vím, že si lidi zakládají na internetu i své soukromé stránky, ale já nemám potřebu o sobě do éteru nic říkat,“ má v tomto ohledu zcela jasno.

Absolutně nechápe, proč by si měl nějaký internetový profil zakládat, a dokonce si pak psát s cizími lidmi. „A ještě byl takový blázen, abych se celému světu svěřoval s osobními věcmi. Považuji to za exhibici. Chci se bavit jen s někým, kdo mi je sympatický.“

Dvaačtyřicet let štěstí

I když není úplně společenský typ člověka, v lásce své štěstí našel už před více než čtyřiceti lety. Jeho osudovou láskou je herecká kolegyně Lenka Skopalová, kterou si vzal za manželku v roce 1982. Skopal se dodnes chlubí tím, že jakmile svou manželku poprvé uviděl, hned si uvědomil, že je to žena přesně podle jeho gusta. Díval se na ni jako na svatý obrázek.

Spolu mají také syna Františka, ze kterého se málem stal profesionální hokejista. Odmalička totiž hrál za pražskou Spartu. Nakonec se ale vydal ve stopách svých rodičů a je také hercem. Před čtyřmi lety navíc udělala ze Skopala dědečka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz