Hlavní obsah
Lidé a společnost

Terezu Brodskou maminka po šestinedělí odložila ke své sestře. Dodnes to nechápu, říká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/Jindřich Nosek

Za svou maminku měla celý život tetu.

Komplikované dětství prožila herečka ze seriálu Ulice Tereza Brodská. Její rodiče dali přednost práci a ona vyrůstala u tety Blanky. Když si ji pak Jana Brejchová s Vlastimilem Brodským vzali k sobě, nevěděla pomalu, kdo jsou.

Článek

Dětství nás formuje a připravuje na dospělost. Ve většině případů se to jsou rodiče, kdo nás na tuto životní etapu připravuje. Jenže v případě herečky Terezy Brodské bylo celé docela jinak. V jednom z rozhovorů se dokonce přiznala, že si se svou maminkou Janou Brejchovou začala rozumět až v jejích sedmdesáti letech. Proč k sobě tak dlouho nemohly najít cestu?

Matka jí odložila ke své sestře

Samozřejmě má vše kořeny v dětství Terezy Brodské. Když jí bylo teprve pouhých šest týdnů, odložila ji Brejchová ke své sestře Blance. Tehdy dala společně s manželem Vlastimilem Brodským přednost rozjeté kariéře. Vychovávat do toho malou se jim moc nehodilo.

„Maminka s tatínkem prožívali ve své profesi renesanci, tak asi proto. Maminka o tom mluvit nechce a tatínka se na to, proč jsem byla u tety Blány, bohužel už zeptat nemůžu. Je mi to ale jedno,“ promluvila o tom Brodská až po letech.

Teta pro ni byla maminkou

Není divu, že si malá Tereza utvořila s tetou Blankou krásný vztah. Byla na ni hodně fixovaná. „Blance jsem říkala mami, její manžel Láďa byl pro mě táta, měli dvě děti, takže jsem měla dva sourozence. Žili jsme v bytě dva plus jedna, bylo nás tam požehnaně a Blanka byla úžasná,“ popsala Brodská v rozhovoru.

Hra na spokojenou rodinku netrvala dlouho

Brejchová s Brodským si malou Terezu vzali k sobě domů až v době, kdy chodila do druhé třídy. Tehdy už Brodská měla s tetou Blankou takový vztah, že to pro ni bylo těžké. Rodinné štěstí jim navíc nevydrželo dlouho, protože se rozpadlo v okamžiku, kdy se Brejchová zamilovala do hereckého kolegy Jaromíra Hanzlíka.

Když bylo Tereze třináct let, znovu ji matka opustila. Tehdy si jednoduše usmyslela, že s Jiřinou Jiráskovou na měsíc a půl odletí za Milošem Formanem do USA. V té době prožila Brodská ty nejsmutnjěší Vánoce. Trávila je jen s otcem, dědou a babičkou.

Dodnes to nechápe

Brodská své matce odpustila až v dospělosti, ale trvala to opravdu dlouho. Co ale dodnes nechápe je to, že dala přednost kariéře před vlastní dcerou. „Pro mě jako matku je to odložení dítěte dodnes něco zcela nepochopitelného. A čím jsem starší, tím méně tomu rozumím. Dřív jsem si říkala, že to chápu, že to bylo rozumné,“ řekla Brodská svůj názor.

Díky knize ožila

Cestu si k sobě našly v době, kdy Brodská společně s manželem Herbertem Slavíkem připravovali knihu o Janě Brejchové. „Takže jsme za ní jezdili na chalupu s mým mužem a poslouchali jsme. Otevřeli jsme archiv a ona se rozpovídala víc, než jsme čekali,“ uvedla.

Kniha obsahuje 400 fotek, přičemž některé jsou rodinné, jiné filmové a některé dokonce i plakáty. „Mám pocit, jako bychom jí s tou knihou vlily novou krev do žil. Úplně ožila a velmi se o to zajímala,“ dodala Brodská.

Nejkrásnějších šest let

Když se zpětně Brodská ohlédne za svých dětstvím, necítí bolest či nějaké negativní emoce. „Určitě necítím zlobu nebo nějakou zatrpklost. To, že mě maminka v šesti týdnech předala svoji nejstarší sestře Blance a jejímu manželovi, kteří měli dvě děti, a já u nich žila šest let – to pro mě bylo nejkrásnějších šest let.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz