Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vlastovi Burianovi se smáli, že je podpantoflák. Žena s ním byla všude, zemřela na jeho hrobě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-PD-Mark/Ltosnar

Vlasta Burian a Růžena Šlemrová ve filmu Anton Špelec ostrostřelec

Měl obrovské charisma a ženy mu ležely u nohou. Vlasta Burian skoro celý svůj život strávil po boku jediné - Františky Červenkové. Ta si ho postupně omotala kolem prstu a stala se na něm úplně závislá.

Článek

Dodnes se neví, jak se vlastně Vlasta Burian a Františka Červenková seznámili. Nejvíce pravděpodobná je ale historka o tom, že s kamarádkami vsadila, že charismatického umělce sbalí.

Začalo to návštěvou jeho představení, po jeho skončení si pak došla Františka přímo do divadelní šatny pro podpis. Tehdy byla tak „drzá“, že ho dokonce pozvala i na sklenku vína, přičemž k jejímu úžasu Burian souhlasil.

Všechno šlo ráz na ráz

Život bez závazků si dlouho neužili. Už po půl roce vztahu spolu stáli před oltářem. Důvodem rychlé svatby bylo to, že Františka Červenková otěhotněla. Oba se na miminko moc těšili, ale osud jim ho nakonec nedopřál, protože Františka potratila.

Lékaří jí poté nedávali příliš velké šance na další těhotenství. Manželé se tak začali starat o malou Emilku, dceru Buriana ze vztahu s „Ančí Pírkovou“. Byli krásná rodinka, Červenková totiž Emilku milovala jako vlastní dceru.

Jako dobře vycvičený pes

Manželé na sebe nedali dopustit, byli jako jedna tělo a jedno duše. Možná to byla ale i trochu nezdravá láska. Burian totiž prý poslouchal svou manželku na slovo, tak moc ji miloval. Jezdila s ním na každé představení, vždy musela být v lóži a sledovat ho v akci.

Když nepřijela včas, Vlasta Burian odmítal vystupovat. V případě její nemoci, trval na tom, aby byl na jeviště zaveden mikrofon a ona mohla jeho herecký výkon alespoň poslouchat po telefonu. Hodně dal na její názor a hodnocení.

Baarové nedokázal odolat

Harmonie z jejich manželství zmizela v okamžiku, kdy Burian svou manželku podvedl. Bezhlavě se zamiloval do půvabné Lídy Baarové. Františka Červenková se to tehdy rozhodla vyřešit po svém. Zašla za rodiči Baarové a zajistila, aby už se k jejímu manželovi nepřiblížila.

I když za konec jejich románku Burian nemohl, přišla záhy pomsta. Když totiž byla Baarová obviněna z kolaborace s nacisty, stáhla ho s sebou. Třeba měla popsat, jak se u herce konají večírky, kterých se účastníci i vysoce postavení Němci.

Přišel o všechen majetek

Nakonec byl odsouzen a tři měsíce strávil ve vězeňské cele. Když se vrátil, jeho pověst byla nevratně pošpiněna. Hrát prakticky nemohl, a tak musel vzít zavděk práci v dolech. Navíc mu byl zabaven veškerý majetek včetně jeho milovaného divadla. Nevyhnula se mu ani dvoumiliónová pokuta, což byl na tehdejší poměry skutečně „ranec“.

Složité období se na něm podepsalo, zdravotní problémy si nakonec vybrali krutou daň. Vlasta Burian zemřel 31. ledna 1962 v Praze. Jeho milovaná manželka Františka se s jeho smrtí nedokázala smířit. Denně trávila dlouhé hodiny u jeho hrobu, kde jí nakonec o několik týdnů později našli také mrtvou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz