Hlavní obsah
Aktuální dění

Zdravý životní styl jako fenomén dnešní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hubneme s Petrem Havlíčkem

Možná, že i vy pečlivě studujete etikety na výrobcích, snažíte se vyhýbat palmovému tuku, rafinovanému cukru a tolik diskutovaným „Éčkům“. Preferujete bio výrobky, oblékáte se do bio-bavlny a ke svačině si mixujete smoothie. Je tu ovšem jedno ALE.

Článek

Jídlo je důležité, ale nic se nemá přehánět

Na jedné straně je dobře, že jsme se po letech jisté nevědomosti probrali a není nám jedno, jak (ne)kvalitně se stravujeme, co mažeme svým dětem na chleba nebo z jakých zdrojů pochází suroviny, které si kupujeme. Je skvělé, že upřednostníme raději bio a lokální výrobky v přesvědčení, že pro své tělo děláme lépe. A ten pocit, když si občas zakoupíme něco z „Fair trade“ výrobků, je k nezaplacení.

To všechno je v pořádku. Do okamžiku, než se dostaneme na tenkou hranici mezi přesvědčením a nebezpečným fanatismem. Protože i tady platí, že žádný extrém není dobrý a zdravý selský rozum je vždycky namístě.

Co tím myslím? Představte si tuto situaci.
Po práci v kanceláři, kde celý den sedíte za pracovním stolem, sjedete výtahem do garáží a zasednete na pohodlné sedadlo svého vozu. Zamíříte do nákupního centra, abyste si vybrali ty nejkvalitnější potraviny a těšíte se, jak chutnou a především zdravou večeři si z nich připravíte. Když dorazíte před dům, s námahou přestěhujete nákup na kuchyňskou linku a pustíte se do přípravy vytouženého jídla. Poté se v klidu a spokojeně najíte, nandáte nádobí do myčky, a chvíli poté se uvelebíte v měkoučkém křesle před obrovskou televizí…
Pardon, ale kde je nějaký ten pohyb?!

Zdravé jídlo, ale co pohyb?

Jde o smutnou pravdu a nepříjemný, ale typický příklad pseudozdravého životního stylu spousty lidí. Dbáme na to, co a případně kdy jíme, ale přitom tak nějak opomíjíme jistou nedílnou součást přirozeného lidského bytí. A tou je – pohyb.

A teď se nebavíme o nadstandardních fyzických výkonech. Mučit se v posilovně, chodit skupinově hopsat či tančit do fitka, to není pro každého. A pokud vám to není blízké, nemusíte ani běhat v parku nebo šplhat po horách. Vážně, nemusíte (skoro) nic. Pro začátek totiž úplně stačí, budete-li obyčejně chodit. Přirozeně se hýbat. Nic složitého, jen dovolíte svému tělu činnost, pro kterou bylo stvořeno. Protože chůze je zcela základní pohyb, na který se poslední roky až žalostně zapomíná.

A že nemáte čas? To je tak trochu výmluva! Protože pár desítek minut denně se i v tom nejnašlapanějším programu najde. Možná by stačilo o chvíli dřív vstát nebo oželet večerní sezení u oblíbeného seriálu a místo toho vyrazit na chvíli do blízkého parku.

Hodně radosti z chytrého žití přeje
Petr Havlíček a tým Zhubnichytre.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám