Hlavní obsah
Názory a úvahy

Druhá světová: co nám ve škole neřekli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: LeonardoAI

Dneska je volno, slavíme konec druhé světové války. Jupí.

Článek

Všechno o ní víme ze školy, a kdybyste zastavili stovku Čechů na náměstích našich měst, hádám, že takových třicet procent by odpovědělo na otázky kreativně: neznali by rok, nevěděli by, kdy válka skončila, kdo proti komu a pletli by si generály a prezidenty, válku první s druhou, s okupací 1968 nebo něčím úplně jiným – nebo by stáli a jen tak se pochechtávali.

Ale vsadím se, že nadpoloviční většina by vám v anketě dala správné odpovědi:

Válka začala 1. září 1939 útokem na Polsko. Můžou za to fašisti. Může za to Hitler, křestním jménem Adolf. Fašisti byli zlí. Válka skončila 8. května 1945. Osvobodila nás Rudá armáda a Plzeň Američani. Pak byl Norimberský proces.

Dobře nás to škola naučila.

Jenže právě že vůbec.

Sice víme, že fašisti byli ti zlí, ale škola nám neřekla, odkud se vzali. Jakoby přiletěli z odvrácené strany měsíce. Jakoby vylezli z filmového plátna hororu. Škola nás neučila ani co fašismus a nacionalismus je, ani odkud se bere a jak funguje manipulace lidmi, ani jak se krade stát, jak se ničí a rozkládá demokracie a jak nastupuje totalita.

Nenaučila nás, že stačí vzbudit strach z cizího elementu, z hrozícího nebezpečí, které se na nás valí zvenku i zevnitř a my mu musíme čelit, ze zlých cizáků, kteří nám chtějí ukrást a zprznit tu naši krásnou zemičku. Že stačí přesvědčit lidi, že proto potřebujeme jednotu a kdo nejde s námi, jde proti nám. Že stačí ukázat na nepřítele vnějšího a vnitřního a zbavit ho individuality. Že stačí dát nějaký jednoduchý recept na složité otázky. Že stačí přesvědčit, že potřebujeme silného, charismatického vůdce a že parlament je žvanírna. Nepotřebná žvanírna rozhádaných zkorumpovaných stran, které se na ničem nedohodnou. A že proto parlament nepotřebujeme. Že demokracie je silná vláda většiny a že menšiny mají být zticha. Že naše problémy vyřeší někdo jiný. A snadno, stačí se zbavit Židů. Homosexuálů, cyklistů a že stačí chránit tradiční hodnoty, které nám chtějí vzít.

A že pak stačí zpacifikovat ty, kteří proti nám vystupují: pořvávat jim pod okny, pomazávat kliky výkaly, tu a tam hodit šutr a když sami nezmlknou nebo neutečou, nakonec se jich zbavit jinak. Ostatní už pak budou radši mlčet, proč si přidělávat problémy. A nakonec nebude nikdo, kdy by se odvážil protestovat.

Ne, to nás ve škole neučili.

Ale učili nás, že fašisté byli zlí.

Takže těm dnešním fašistům stačí říkat, že fašisté jsou prostě ti druzí. I kdyby to nezabralo napoprvé, zabere to napodruhé, napotřetí - nebo naposté. A i kdyby ne, všem to už v hlavách napořád zůstane a ovlivní je to.

Stačí všechno převrátit: svoboda je nesvoboda a záměrné lhaní je názor. Masivní, amplifikované šíření lží je svoboda projevu. Pravda a láska zvítězí je pitomý slogan, za který byste se měli stydět. Havel tuhle zemi zdevastoval. Babiš nás zachrání. Okamura ochrání před migranty. Brusel je horší tyran než Moskva. Udržitelná budoucnost je marxistický výmysl. Liberální demokracie je zlo, protože vás předělají na transku a nastěhují vám na vaši chatu muslimy. Rusko se brání před NATO.

Tohle mi běhá hlavou v roce 2024. Na výročí konce druhé světové války.

V předvečer té třetí.

-----

P. S.

Většina lidí zná onu slavnou fotografii z června 1936, na které je dav mužů, všichni hajlují, jen jeden z nich ne – stojí se zkříženýma rukama.

Muž z fotografie je August Landmesser, který byl sám od roku 1931 členem NSDAP a v roce 1935 se zamiloval do Židovky. Došlo mu, že zákony o rasové čistotě jsou nelidské a statečně vyjádřil svůj postoj: nehajloval.

Jenže v roce 1936 už bylo dávno pozdě. Protestovat se totiž dá na samém začátku, když vás populisté o demokracii chtějí připravit, když se vás snaží přesvědčit, že parlament je neužitečná žvanírna. Jde to celkem rychle, až pak přijde okamžik, kdy zachovat se slušně znamená smrt.

Jeho partnerka zemřela v koncentráku a on sám zemřel v roce 1944 na frontě.

Dneska máme zase fašistický stát v Evropě za rohem. A má své obdivovatele i u nás.

Stejně jako za německé okupace. Stejně jako za ruské okupace. Zase vylezli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz