Hlavní obsah

Rozlučte se s tropy a přivítejte podzim: Tipy na dekorace, zahradu i výlety

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Dýně je symbolem podzimu, její zářivé barvy a jedinečná chuť podtrhují kouzlo tohoto ročního období.

Letní tropy se pomalu loučí a podzim už klepe na dveře. Připravte se na dny plné pohody díky krásným dekoracím, zahradním pracím a výletům, které vám umožní vychutnat si toto krásné období naplno.

Článek

Nevím, jak vy, ale já se opravdu těším na den, kdy se letní vedra konečně promění v příjemné podzimní dny. Vytáhnu svůj oblíbený svetr a po ránu bude krásný východ slunce s mlhavou kulisou. Podzim je pro mě ročním obdobím, kdy se příroda uklidní a připraví se na zimní spánek. Těším se na ten klid a pohodu, kterou toto období přináší. Proto dnešní článek věnuji přípravě na podzim.

Jak se udržet fit během podzimu

S příchodem podzimu často přichází i únava, ale není nutné jí podlehnout. Abychom se cítili svěží a energičtí, je důležité udržovat pravidelný pohyb i během chladnějších dní. Procházky v přírodě, lehké běhy v parku nebo jógová cvičení doma vám pomohou nejen udržet kondici, ale i pročistit hlavu. A když vykoukne sluníčko, jít si ho pořádně užít do zásoby. Nezapomínejte na dostatek vitamínů, které v tomto období najdeme v sezónním ovoci a zelenině, a pijte dostatek vody, i když už není tak horko.

Foto: Foto: Unsplash

Lenošit na podzim je nejen prospěšné, ale i nezbytné pro obnovu energie.

Sklizeň a příprava zahrady na zimu

Využijte tento čas ke sklizni posledních plodů, jako jsou jablka a dýně, a přetvořte je v chutné pokrmy či zavařeniny.

Nezapomeňte také na péči o půdu – přidání kompostu a mulče pomůže připravit zahradu na nadcházející chladné měsíce. Pokud máte květinové záhonky, začněte s jejich přípravou na zimu odstraněním uschlých listů.

Důležité je také správné uskladnění zahradního nářadí, abyste byli připraveni na jarní sezónu.Tento čas můžete využít k plánování nových projektů a výsadeb na příští rok.

Dekorace z toho, co nám podzim nadělí

Podzim je ideální čas pro tvoření. Ze zahrady či přírody si můžeme přinést poklady, které poslouží jako originální dekorace. Dýně, šišky, větvičky jeřabin nebo suché listy vytvářejí úžasnou podzimní atmosféru. Stačí naaranžovat dýně na stůl, vložit sušené květiny do vázy nebo udělat věnec z větviček a listí. Všechny tyto přírodní dekorace nejen zkrášlí váš domov, ale také vnesou do interiéru kousek podzimní pohody. Hlavně nezapomeňte na dostatek svíček, třeba ze včelího vosku.

Relaxace s podzimní náladou

Podzim je ideálním časem na zpomalení a relaxaci. Není nic lepšího než se zachumlat do teplé deky, obléknout si vlněné ponožky, připravit si horkou čokoládu nebo čaj a vzít do ruky dobrou knihu. Světlo svíček dodá večerům příjemnou atmosféru a teplo domova bude kontrastovat s chladnějším počasím venku. Dopřejte si chvíle klidu, kdy můžete prostě jen být a užívat si ten pocit útulného domova.

Kdy a kam na podzimní výlety?

Podzim je jedno z nejkrásnějších ročních období na výlety, ale je dobré si pečlivě vybrat, kdy a kam vyrazit, abyste zažili to nejlepší. Procházky v přírodě během babího léta, kdy listy začínají měnit barvu, jsou k nezaplacení. Hory nabízejí úchvatné pohledy na barevné lesy a východy slunce, zatímco ve městech můžete zažít kulturní akce a trhy s podzimní tematikou. Pokud máte rádi živější atmosféru, zůstaňte blíže lidem a vyrazte na nějakou podzimní slavnost. Pokud toužíte po klidu, vydejte se na houby nebo do nějakého zámeckého parku.

Foto: Foto: Unsplash

Na podzim vyražte určitě do lesa. Houbaření je balzám na nervy.

Podzimní vaření a pečení

Jablečný štrúdl z čerstvě nasbíraných jablek, dýňová krémová polévka – ano, tyto dobroty si na podzim nenechám ujít. V posledních letech se u nás doma také osvědčil recept na dýňový guláš. Proto vás o něj nechci ochudit. Pojďme se podívat na postup přípravy a ingredience, které budete potřebovat.

Ingredience:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 200 g fazolí adzuki (předem namočených)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

Postup:

  1. Fazole adzuki předem namočte na několik hodin, poté je uvařte do měkka.
  2. Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidejte na kousky nakrájenou dýni, koření a rajčata z plechovky. Vše krátce poduste.
  4. Přidejte uvařené fazole adzuki, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud nebude dýně měkká.
  5. Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo rýží.

Tento dýňový guláš je ideálním podzimním jídlem, které vás nejen zahřeje, ale i zasytí po dlouhém dni.

Užijte si podzim naplno a dejte mi vědět v komentářích, co vám na tomto období dělá radost a na co nedáte dopustit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz