Hlavní obsah

Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Investingfox

Japonský jen se vůči dolaru dostal na nejnižší úroveň od roku 1990. Stalo se tak poté, co Bank of Japan (BoJ) nedávno ukončila dlouhou éru záporných úrokových sazeb.

Článek

Japonský jen se vůči dolaru dostal na nejnižší úroveň od roku 1990. Stalo se tak poté, co Bank of Japan (BoJ) nedávno ukončila dlouhou éru záporných úrokových sazeb. Tento krok neměl velký vliv na hodnotu výnosů japonských státních dluhopisů, protože rozdíl mezi nimi a výnosy amerických dluhopisů se zvětšuje. Tento vývoj může záviset na měnové politice BoJ a zejména na tom, jak její představitelé zareagují na případné další znehodnocení měny nebo rostoucí inflaci v zemi.

Historickou hodnotu USD/JPY upevňuje posilování dolaru od začátku tohoto měsíce. Navzdory komentáři guvernéra Fedu Christophera Wallera na středeční tiskové konferenci o možném odložení snižování úrokových sazeb, což zmírnilo očekávání investorů, na trhu stále panuje optimismus ohledně červnového termínu. Tento krok, který by mohl vést k poklesu výnosů státních dluhopisů mimo Japonsko, by měl přispět k posílení jenu. Japonští měnoví představitelé po svém středečním zasedání signalizovali ochotu v případě potřeby zasáhnout, a mohli by tak zvážit měnová nebo jiná opatření ke stabilizaci měny. Taková slova naposledy zazněla v roce 2022, kdy Japonsko třikrát intervenovalo na měnovém trhu, aby zabránilo dalšímu poklesu jenu.

Japonský jen se po ztrátách stabilizoval a měnový pár USD/JPY se před očekávanými údaji o inflaci v USA a dalším možným krokem v měnové politice americké centrální banky usadil poblíž svého 34letého maxima. Během týdne Asijské měny na pobřeží spolu s indickou rupií také ztrácely, protože obchodníci ve velkém sázeli na dolar, který je právě nyní jejich „bezpečným přístavem“. Ostatní asijské měny zůstaly stabilní, jako například Čínská lidová banka, která intervenovala za účelem posílení jüanu stanovením silnějšího středního kurzu, více než se očekávalo.

V polovině měsíce BoJ ukončila osmileté období záporných úrokových sazeb, které bylo součástí její neortodoxní měnové politiky, a zaměřila se na krátkodobé úrokové sazby. Cílová sazba byla stanovena v rozmezí 0 % až 0,1 %, přičemž se očekává, že úroková sazba 0,1 % se bude vztahovat především na vklady centrální banky. Toto rozhodnutí představuje první zvýšení sazeb za posledních 17 let, které následovalo po růstu míry inflace po měsících jejího prudkého poklesu. To signalizuje odklon od měnové politiky, jejímž cílem bylo stimulovat hospodářský růst prostřednictvím levných půjček.

Negativní úrokové sazby v Japonsku vycházejí z úsilí centrální banky bojovat s deflací a stimulovat růst spotřebitelských cen. I když tato politika ukázala určité výsledky ve formě zlepšené ekonomiky, oslabení jenu podněcuje japonské firmy k prodeji více zboží v zahraničí, což může vést k zdražení dovozu pro domácnosti a způsobit růst cen a inflace.

Velikonoční svátky na mnoha trzích přispěly k nejistotě, což přispělo i k posílení jenu, neboť investoři se mohli váhat držet krátkých pozic. Analytici jak u Citi, tak u UBS vidí omezený potenciál pro další zisky USD/JPY, přičemž faktory jako jsou rostoucí výnosy japonských vládních dluhopisů a snížení úrokových sazeb Fedu do tohoto hrají, což zase může oslabit dolar. Převládajícím předpokladem je, že tento měnový pár bude hlavně ve druhé polovině roku směřovat dolů.

Foto: Investingfox

Zdroj: Investing.com*

David Matulay, InvestingFox

* Minulé výkony nezaručují budoucí výsledky.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz