Hlavní obsah
Internet a technologie

Automatizace výroby pokračuje mílovými kroky, české firmy nezůstávají pozadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Robotizace, automatizace a umělá inteligence prostupují celými výrobními procesy. Místo si rychle hledají nejen ve světových průmyslových podnicích, ale i v Česku. A tuzemské firmy nezaostávají ani ve vývoji těchto systémů.

Článek

Automatizace prostupuje průmyslovou výrobou od nejjednodušších procesů, jako je skládání výrobků do krabic, až po kompletní automatickou linku a kontrolu kvality výrobků. Dnes je možné automatizovaně kontrolovat i výrobky, jež vyžadují vysoce specializované a šetrné zacházení. Mezi ně můžeme zařadit například desky plošných spojů (DPS). Ty dnes představují naprosto klíčovou součást téměř všech elektronických zařízení.

Jednou z předních společností na trhu v této oblasti je přitom česká společnost KINALI, která se zabývá vývojem automatizovaných a robotizovaných systémů včetně unikátního průmyslového softwaru. Tyto systémy je možné nově využít právě i při výrobě a kontrole desek plošných spojů. „Desky plošných spojů jsou desky, jež jsou dále osazovány nejrůznějšími elektronickými součástkami. Ty jsou skrze tenkou vrstvu na povrchu desky propojeny. Jedná se o zásadní komponentu pro výrobu téměř všech elektronických zařízení,“ vysvětluje Radek Štourač, spolumajitel a ředitel společnosti KINALI. „Při výrobě DPS je klíčové zajistit vysokou kvalitu a spolehlivost, což výrobci dosud řešili ruční kontrolou. Díky pokroku v oblasti automatizace je nyní možné provádět tyto kontroly autonomními systémy,“ dodává.

Hlavními přínosy automatizovaných systémů je zvýšení rychlosti a objemu výroby a následné kontroly. Proces je efektivnější a vyžaduje méně asistence vyškoleného pracovníka. „Pro firmy je dnes velmi obtížné najít vysoce kvalifikované zaměstnance pro výrobu elektronických součástek. Automatizované systémy jim v tomto situaci ulehčují,“ dodává Štourač.

Další výhodou chytrých systémů je také sběr dat pro možnost jejich následného vyhodnocení. To firmám pomáhá analyzovat trendy a nadále optimalizovat výrobní proces. „Automatizace kontroly kvality desek plošných spojů je klíčovou inovací v oblasti výroby elektroniky. To, že je v dnešní době možnost ušetřit obsluhu výrobní linky od náročných stereotypních činností, jež mohou zastat stroje nebo vhodný software, je ve výrobě elektroniky skutečně revoluční,“ uzavírá Štourač.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz