Hlavní obsah
Finance

Češi přišli na chuť spoření do zlata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: IPG

zlato jako investice

Lidé hledají možnosti bezpečných investic a zvažují další alternativy k tradičním formám spoření. Pro stále více Čechů tak začíná být atraktivní ukládání peněz do drahých kovů, především do zlata.

Článek

Investiční zlato finance nejen bezpečně uloží a zhodnotí, ale jeho hodnota je také odolná vůči výkyvům na trhu. Potvrzuje to i Česká mincovna, která stojí za výrobou mincí pro Českou národní banku a klientům nabízí například Zlaté spoření. „Nejčastějším produktem, na který klienti spoří, je investiční mince Český lev ,“ uvedl mluvčí mincovny Jaroslav Černý.

Podle nedávného průzkumu Expobank CZ mezi více než tisícovkou respondentů má alespoň jeden spořicí účet 61 % Čechů starších 26 let. Téměř polovina z nich si na něj uložila desítky tisíc korun, 43 % dotázaných pak částky od 100 000 do 500 000 Kč.

Na rozdíl od stavebního spoření, penzijního spoření nebo spořicích účtů se pravidelné měsíční investice do zlata nehromadí v podobě peněz na účtu. Po naspoření určité částky totiž dostane klient zlatou minci či cihlu. Výpočet výnosů u jednotlivých produktů Zlatého spoření vychází z vývoje ceny zlata za posledních patnáct let. Například při vkladu 1 000 korun měsíčně po dobu pěti let činí předpokládané zhodnocení 6 028 Kč. Spořit lze přitom už od 500 korun měsíčně.

Stavební spořitelny aktuálně nabízejí zhodnocení úspor v rozmezí 4–5,9 %, je ale třeba počítat s poplatkem za vedení účtu. U některých stavebních spořitelen je nezanedbatelný i poplatek 1 % z cílové částky za uzavření smlouvy. Výhodou stavebního spoření je státní podpora až 2 000 Kč ročně, pokud klient během roku naspoří alespoň 20 400 Kč. Libovolně však může peníze ze stavebního spoření využít až po uplynutí takzvané vázací doby, která zpravidla činí šest let. V loňském roce uzavřeli klienti stavebních spořitelen 519 696 nových smluv a stavební spořitelny spravovaly klientům 362,7 miliardy korun, což je meziročně o 3 miliardy více.

K oblíbeným spořicím produktům patří i doplňkové penzijní spoření, kde nárok na státní podporu 90 Kč měsíčně vzniká při pravidelné úložce od 300 výše Kč. Podpora končí na částce 230 Kč za měsíc při měsíčním vkladu od 1 000 korun výše. Podle Asociace penzijních společností ČR si na konci roku 2020 spořilo na penzi se státním příspěvkem 4 415 759 lidí. Penzijní připojištění i doplňkové penzijní spoření si lze odečíst od daňového základu, přičemž daňová úspora např. při vkladu 3 000 Kč měsíčně činí za rok 3 600 Kč.

Výhodou je například fakt, že nákup i prodej investičního zlata je od daně zcela osvobozen. Získané zlato si lze u některých společností jako je například uvedená Česká mincovna zdarma uložit v trezoru, odnést domů anebo pravidelně nechávat diskrétně posílat na konkrétní adresu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz