Hlavní obsah
Aktuální dění

Světová asociace varuje: Vlády zanedbávají reformu systému dlouhodobé péče o seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Změnu systému dlouhodobé péče o seniory už není možné odkládat. Hrozí naplnění nejčernějšího scénáře – nedostupnost služeb dlouhodobé péče a nedostatečný počet kvalifikovaných pracovníků. Problém se přitom týká celého světa.

Článek

Průměrný věk dožití se rok od roku zvyšuje. Zásluhu na tom má moderní medicína a rostoucí kvalita života. Světová pandemie Covidu-19 však odkryla, že systém dlouhodobé péče, kterou bude v určité fázi svého života potřebovat nejméně polovina seniorů, je v současné podobě neudržitelný.

Světová asociace Global Ageing Network proto vyzývá představitele vlád po celém světě k reformám. „Je na čase se vzchopit. Ačkoli každá země má jinou výchozí pozici, vlády by se měly zabývat otázkou, jak seniorům zajistit přístup ke službám dlouhodobé péče tak, aby mohli prožít závěr svého života důstojně,“ konstatuje Katie Smith Sloan, výkonná ředitelka Global Ageing Network.

Problém, který se týká všech

Rozsáhlá výzva, na které pracovali světoví odborníci více než rok, popisuje největší problémy a současné výzvy dlouhodobé péče o seniory v jednotlivých zemích. Před čím tedy svět stojí? Austrálie vyzývá ke změnám systému dlouhodobé péče, Nizozemsko avizuje dlouhodobou neudržitelnost stávajícího systému a kapacit, Anglie otevřeně hovoří o krizi systému dlouhodobé péče a další země hlásí více než jeden milion chybějících pracovníků v sociálních službách.

V Česku se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem lůžek v pobytových službách, kde jich schází asi 15 tisíc. Stejně tak nestačí ani kapacita terénních služeb. „Buď musíme kapacitu služeb posílit, nebo přesunout břímě péče na rodiny, což má ale řadu ekonomických i celospolečenských nevýhod a dopadů,“ vyjádřil se v rozhovoru pro Deník.cz Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky, předseda Global Ageing Network a zároveň spoluautor celosvětové výzvy ke změně systému dlouhodobé péče o seniory.

Česká vláda už nemůže zavírat oči

O tomto problému se v české kotlině ví už dlouho. Doposud se kolem něj jen tiše našlapovalo, ale konkrétní řešení nepřišlo. K tématu se v roce 2016 vyjadřoval třeba Petr Fiala, tehdejší místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic, který uvedl, že ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí na vytvoření modelu nespolupracují. „Už dvacet let nic nevyřešila. Pro politiky to není priorita,“ řekl tenkrát pro ČT24.

Na to v publikaci poukazuje i Global Ageing Network. „Jediným způsobem, jak být v něčem úspěšný, je nastavit si to jako prioritu. Integrovaná dlouhodobá péče leží na pomezí mezi sociální a zdravotní oblastí, přičemž většina zemí má ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí oddělená. Aby se reforma skutečně stala, musí jí vláda přikládat tu nejvyšší prioritu a zohledňovat oba sektory. Jen tak může dojít ke změně,“apeluje světová asociace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz