Hlavní obsah

Účetnictví a daně v externí režii aneb 65 % podnikatelů dává přednost outsourcingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: IPG/Shutterstock

Trh outsourcingových služeb roste. Statistika ukazuje, že mezi roky 2018 a 2019 stoupl trh z 85,6 na 92,5 miliardy dolarů. Nejčastěji se outsourcuje úklid, ostraha objektů a také účetní a daňové služby.

Článek

Vidíme to i v Česku, kde si účetnictví nechává externě spravovat zhruba 65 % podnikatelů s obratem od jednoho do třiceti milionů korun. Důvody jsou prosté: úspora času, větší efektivita a snižování nákladů.

Právě účetnictví je pro každou firmu a živnostníka alfou a omegou úspěšného businessu. Kvalitní účetní totiž dokáže ušetřit velké množství času, peněz a starostí. Sehnat kvalifikovanou účetní nebo účetního však není snadné a zaměstnat ho na plný či zkrácený úvazek může být pro firmy poměrně nákladná záležitost. A nejde přitom jen o mzdu, ale také o zajištění softwarového a hardwarového vybavení. Je třeba počítat také s pravidelnými školeními, která jsou v tomto odvětví nezbytná.

Úspora času a peněz

Právě proto se mnoho firem spoléhá na externí firmy, což potvrzuje i průzkum z roku 2020. Z něho vyplývá, že outsourcing účetnictví, alespoň v nějaké podobě, využívá zhruba 65 % podnikatelů s obratem od jednoho do třiceti milionů korun, a vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude sílit.

Podnikatelé v průzkumu nejčastěji zmiňovali to, že se nevyplatí zaměstnávat vlastní specialisty, ale zároveň potřebují mít k dispozici jejich odborné znalosti. Téměř stejně důležitá byla pro respondenty možnost soustředit se díky outsourcingu účetnictví jen na hlavní aktivity firmy. Ve více než šedesáti procentech případů hraje roli úspora času a také peněz místo interního účtování,“ vyjádřil se Juraj Cienik, CEO společnosti, která průzkum zpracovala.

S tím souhlasí i Julie Kamanová, spolumajitelka společnosti JK EDIT, která služby externího účetnictví nabízí už od roku 2016. „Vysoká míra odborných znalosti je jednou z největších výhod externího účetnictví. Firmy a podnikatelé mají jistotu, že jejich finance spravují odborníci, kteří jsou trénovaní v nejnovějších účetních i daňových předpisech,“ říká.

Společnost JK EDIT má ve své správě zhruba 200 firem a 200 živnostníků z celé České republiky, kterým se stará nejen o klasické účetnictví, ale i o mzdové účetnictví a daně nebo třeba radí s výběrem toho správného účetního systému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz