Hlavní obsah
Názory a úvahy

Marx, Maláčová a ostatní Mamlúci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / volné dílo

Karel Marx, portrét.

Co mají společného Karel Marx, Jana Maláčová a Mamlúci (kteří dali pravděpodobně základ českému slovu mameluci).

Článek

Na začátek vysvětlení:

Karel Marx: Německý filozof, publicista, autor několika stran rukopisu nedokončeného Kapitálu, ve kterém rozvíjí úvahy nad logikou původu výrobku a jeho hodnoty. Karel Marx ve svém životě oproti ostatním dělníkům nepracoval, žil z prostředků, které mu poskytl přítel Bedřich Engels (ten je posílal jednak ze svého platu manažera v továrně svého otce, případně pak vykrádáním pokladny této továrny). Karel Marx sám označil zápisky Kapitálu za gotický román a takto je doporučil číst.

Jana Maláčová: česká politička, poradkyně ČMKOS, bývalá ministryně práce a sociálních věcí posedlá touhou po nové, vysoké funkci. Velmi pravděpodobně budoucí …?

Mamlúci: Mamlúkové byli zotročení chlapci koupení chalífou (vládou muslimské obce), odtrženi od rodin a vycvičeni k boji. Vznikla unikátní kasta privilegovaných rebelujících otroků a profesionálních válečníků. Měli svoje jasně stanovená pravidla a hierarchii. Vydrželi 1000 let.

Poradkyně ČMKOS svolala další ze svých Debat pod hlavičkou Rachot(A) a to tentokrát na téma Má levice v Česku budoucnost? Pozvala si Sašu Uhlovou, Bořka Slezáčka, Thomase Kulidakise, Matěje Stropnického a Patrika Eichlera. V hledišti se objevili Jan Kavan a Vladimír Špidla.

Nebyla to první debata, kterou pořádala Jana Maláčová a nelze se ubránit dojmu, že jde o takovou pavlačovou záležitost, jak lidi ještě víc „rozpumprlíkovat“ v jejich nespokojenosti se životem v ČR. Lze objektivně konstatovat a statisticky doložit, že život v ČR není zdaleka tak hrozný, jak se všelijací mamelúci snaží vypodobnit. Je samozřejmě jasné, že když se chci nechat zvolit, musím být slyšet, a když chci být slyšet, říkat lidem, jak je všechno milé, hezké a vlastně více méně v pořádku, tak to se asi daleko nedostanu.

Jana Maláčová se však rozhodla jít tak nějak ještě dál. Zřejmě je její frustrace ze ztráty vysoké funkce natolik pohlcující, že zkrátka nevidí nic okolo. Debata 17. 6. v kině Atlas se vedla v duchu a pod přiznaným heslem, jak to sakra udělat, aby nás ti lidi volili, protože náš primární cíl je VYHRÁT VOLBY! A za hlasitého potlesku padaly argumenty, proč by LEVICE, tak jak je chápána tímhle seskupením, měla vyhrát volby a co je na těch lidech sakra špatně, že to nevidí. Takže:

1.  Levice a Komunistická strana by se měla přestat omlouvat za to, co se stalo v 50. letech. Je to pro ni nespravedlivé a přitěžující a co bylo, to bylo, hledíme kupředu.

2.  Lidi jsou nemožní, protože nevidí možnosti Levice, když všichni lidé, kteří pracují, musí pak jít na úřad pro dávky, protože jim výplata nestačí.

3.  Majetek by se měl vyvlastňovat.

4.  Děti by se měly rozhodnout, jestli chodit do školy nebo ne, protože školy jsou vesměs nanic a může za to Fialova vláda.

5.  Marx to měl zmáknuté a proč se k jeho teoriím nevrátit.

6.  Green Deal je blbost a kdo to neřekne hned, jak potká kamaráda na ulici, je lhář a sabotér a může za to Fialova vláda.

7.  Levice v ČR by se měla spojit, aby vyhrála volby, ale neměli by se spojovat jednotliví levicoví politici, protože to je pak roztříštěné, někdo by měl lidi donutit, aby viděli, že sakra levice je to pravé.

8.  Měla by být založena Strana Práce, protože tenhle název by všechno vyřešil.

9.  Fialova vláda zavedla cenzuru názorů, a tak by se mělo zabránit tomu, aby děti byly indoktrinovány špatnými myšlenkami. Mělo by se rozhodnout, které myšlenky jsou špatné a které ne.

10.  Účastníci a posluchači debat mají 30-60 sekund na to, aby vznesli dotaz, nebo názor, ale nesmí na nikoho hnusně útočit ! (což často dělají)

Tak politických debat lze zažít v jednom týdnu, měsíci a roku bezpočet. Tak nějak napříč nejen politickým, ale hlavně lidským spektrem. Jedno mají společné. Čím víc se jedná o zoufalce, kteří prahnou po zvolení, tím militantnější debata je. A tak tomu bylo i zde. Boj, výhra, šik, armáda…a podobné výrazy.

Já osobně s militantním postojem problém mám. Také mám problém s ideologiemi a diktátorskými režimy, které jsou postaveny na okrádání, týrání a likvidaci obyvatel. Pevně věřím, že k ničemu takovému nedojde. Ze studia historie je patrné, že k tomu, aby takovouhle partu volilo více než 28% lidí (jak zaznělo), by byla zapotřebí jedna dost podstatná složka. Ale nebudu jí říkat nahlas. Aby se to neujalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám