Hlavní obsah
Rodina a děti

Podpora rodin je o budoucnosti nás všech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivan Bartoš

Ivan Bartoš

Ekonomická krize se týká nás všech a tvrdě dopadla hlavně na nejzranitelnější. Především na rodiče s malými dětmi, o samoživitelkách a samoživitelích ani nemluvě.

Článek

Sám se starám se svojí ženou o dvě děti a vím, jak je péče o děti a rodinu náročná, co všechno rodiny potřebují, že to není jen tak. Navíc statisticky, když to přepočteme na počet lidí v domácnosti, tak rodiče s malými dětmi mají nejméně peněz ze všech. Děti jsou přitom naše budoucnost a rozhodně si zaslouží podporu celé společnosti.

Proto chceme v první řadě navýšit rodičovský příspěvek. Ten se totiž léta nezvyšoval, zatímco ceny potravin či energií letěly nahoru, takže jeho reálná hodnota vlastně naopak průběžně klesala. Řada rodičů si přitom kvůli chybějícím místům ve školkách nebo dětských skupinách nemůže ani přivydělat. Pokud se výše rodičáku pohybuje mezi 7 – 9,5 tisíce korunami měsíčně podle délky čerpání, není to vůbec dobrá situace. Je na čase to změnit.

Za Piráty chceme takové navýšení rodičáku, které by rodinám skutečně pomohlo. Tedy aby celková částka z 300 tisíc vzrostla alespoň na 350 tisíc korun a počítalo se s tím, že se bude dále zvyšovat podle výkonu ekonomiky. Konkrétně navrhujeme, aby byla výše stanovena podle průměrné mzdy. Pravidelnou valorizaci jsme přitom navrhovali už v minulém volebním období, ale tehdy ji vládní ANO odmítlo. Nadto si paní exministryně Alena Schillerová kopla do samoživitelek, že si za to můžou samy.

Není to ale jen o rodičáku. Někteří rodiče si chtějí přivydělat a problém je v tom, že nemají školku nebo třeba nějakou dětskou skupinu, kam by mohli své dítě umístit. To ovlivňuje mimochodem i psychiku dítěte, protože se nemůže socializovat se svými vrstevníky, u dospělých pak taková situace ovlivňuje rozhodnutí, jestli mít další děti. Proto za Piráty chceme zachování funkčních a lépe financovaných dětských skupin a hlavně garanci místa v jakémkoli předškolním zařízení. Aby prostě člověk věděl, že do té práce jít může a nebude s tím mít potíže.

Důležité je zmínit, že i v té práci podává stát pomocnou ruku. Konkrétně se nám povedlo upravit podmínky zdanění pro firmy, aby pro ně bylo výhodnější nabízet zkrácené úvazky. To se hodí mimochodem nejenom rodičům, ale třeba i seniorům. Když se navíc podaří do budoucna odbourat některé byrokratické nesmysly, třeba limit 92 hodin měsíčně, které může malé dítě strávit v předškolní péči, aniž by rodina přišla o příspěvek, bude to super.

Celý systém musí být dobře nastaven a dávat dohromady smysl, ty věci spolu souvisí a ve finále budou vytvářet celkově příznivější prostředí pro rodiny, než jaké máme v Česku nyní. Navíc, moc se o tom nemluví, ale když rodičům usnadníme vstup na trh práce, posílí to státní kasu až o 15 miliard korun ročně díky příjmu z daní a dalších odvodů zaměstnanců, a to i po odečtení nákladů na školky a další. Není to tedy jen o výdajích ze státního rozpočtu. Je to ku prospěchu nás všech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám