Hlavní obsah

Amazonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Amazonii.

Článek

Jedná se o rozsáhlou nýtovou nížinu. Nachází se ve Střední i v Jižní Americe. Jedná se o největší deštný prales na světě. Nachází se na území devíti zemí. V Amazonii uvidíme velké množství živočichů i rostlin. Proto je jedním z nejvýznamnějších ekosystému na Zemi.

Nížina má velké řeky, jako je Amazonka (nejvodnatější řeka na světě). Amazonie obsahuje přírodní zdroje pro lidi. Poskytuje dřevo, potraviny a léčivé rostliny. Lidská činnost ji ohrožuje. Tento prales je odlesňován těžbou nebo intenzivním zemědělstvím.

Jedná se o negativní dopad na biodiverzitu a na místní obyvatelé. Tyto lidé jsou závislí na přírodních zdrojích.

V posledních letech se začala formovat snaha o udržení Amazonie a její využívání. Mezinárodní organizace, vlády jednotlivých zemí spolu spolupracují. O spolupráci se snaží kvůli ochraně lesů, ochránit před nelegálními těžbami a na podporu udržitelného zemědělství.

Začátkem 21. století došlo k nárůstu o problematiku deštného pralesa kvůli globálnímu oteplování a změně klimatu. Její role je absorpce vlhkosti a produkce kyslíku. Proto se chrání pro udržení klimatické rovnováhy. Ochrana Amazonie stále pokračuje, protože je to velká obtížně přístupná oblast. Měli bychom pokračovat v ochraně místního ekosystému a vzdělávat lidi o jeho významu i zranitelnosti.

Amazonie se nachází ve státech Brazílie, Bolívie, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Guyana, Surinam a Francouzská Guyana. Rozloha činí zhruba 6,915 mil. km čtverečních. Jedná se především o zalesněnou pánev.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám