Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Břehyňský rybník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.tourismato.cz

Budu Vám psát o rybníku.

Článek

Tento rybník najdeme u vesnice Břehyně. Nachází se přibližně 3 km severovýchodně od města Doksy v okrese Česká Lípa. Patří do Dokeské soustavy rybníků. Dokonce po Máchově jezeře je to druhý největší rybník v širokém okolí.

Tento rybník založily mezi lety 1366-1460. Obklopují ho přilehlé rákosiny, rašeliniště a mokřadní louky. Uvidíme zde řady ptačích druhů. Při přeletech ho vyhledává velké množství vodních ptáků. V okolí rybníka najdeme bažiny a rašeliniště. Nachází se zde vzácné chráněné rostliny. Na hladině rybníka najdeme stulíky a lekníny. Do pískovcové skály je uměle vytesaná průrva, která odvádí vodu do Máchova jezera. Chovný rybník se nachází v pahorkatině Pecopala součástí národní přírodní rezervace Břehyně- Pecopala.

Rybník má rozlohu 90 hektarů. 40 hektarů tvoří jen přírodní vegetace. Hloubka nepřesahuje dva metry. Nachází se ve výšce 272 m.n.m. Zemní hráz má délku 140 metrů. Vzdutí rybníka dokáže dosáhnout délky dva km od hráze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám