Hlavní obsah

Masopust

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.pixabay.com

Napíšu Vám o masopustu.

Článek

Masopustu se říká karneval a jedná se o třídenní svátek. Jedná se o slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Začátek masopustu má pevný datum na Tři krále (6.ledna). Jeho konec závisí na Velikonocích a končí tak rozmezí od poloviny února do počátku března (na Popeleční středu).

Masopust vznikl na předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. Podobně ho slaví i v jiných slovanských zemí. V Rusku tomuto svátku říkají maslenica a najdeme zde podobné postavy jako v českém masopustu. Najdeme zde postavu kobyly i medvěda. Jiný výklad o masopustu vychází z římského náboženství. Toto náboženství spojovalo předjaří s vegetační plodností božstva.

Původním smyslem masopustu šlo o odpuštění masa. Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. V této době probíhaly zabijačky, taneční zábavy i svatby. Vrcholem masopustu se nazývá Tučný čtvrtek, což je poslední čtvrtek tohoto období a je spojován s hostinou i zabijačkou. Označení den souvisí s pověrou, že lidé by tento den měli hodně jíst, aby měli sílu na celý rok.

Masopustní neděle se nesla ve znamení tance a hudby. V některých oblastech si ženy dělaly svoje slavnosti (jalové hody). Na masopustní pondělí se konal mužský bál. Na mužský bál nesměli svobodní mládenci a děvčata, jen sem mohli ženatí a vdané. Jeden zvyk, co se dodržoval, bylo skákání do výšky. Čím výše selka vyskočila, tím mělo být vyšší obilí na poli.

Poslední tři dny se konají průvody masek, scénické výstupy a končí taneční zábavou. Za nejznámější taneční karneval se považuje Rio de Janeiro.

Mezi masky řadíme medvěda, cikánku, koně, bábu s nůší, turky a židy. Tento průvod se začal stávat tradicí i v Praze na Hradčanech. V roce 2010 byl průvod na Hlinsku zapsán na listinu UNESCO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám