Hlavní obsah
Cestování

Prachovské skály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.pixabay.com

Napíšu Vám o Prachovských skalách.

Článek

Jedná se o piskovcovou skalní oblast, přírodní rezervaci a součást CHKO Český ráj. Rozkládá se zhruba 5-7 km od Jičína. Samotný skalní masiv vznikl ve druhohorách jako usazenina mělkého křídového moře. O chráněné území pečuje AOPK ČR.

Archeologické nálezy zde dokazují, že zde už žili lidé od pravěku v době kamenné. Celá oblast skal se stala přírodní pevností slovanských kmenů. Na některých místech se doplnila valy. Uvnitř se začaly stavět první sídliště.

Koncem 13. století zde vznikl čedičový vrchol hradu Veliš i s přilehlým panství. Od 19. století se začaly skály stávat hlavním cílem horolezců a turistů. Od roku 1933 se staly státní přírodní rezervací.

V roce 1996 rodina Šliků dostala zpět přes soudní řízení do vlastnictví. V roce 2000 zde tato rodina začala provozovat cestovní ruch. Samotná návštěvnost je odhadována na 300 000 lidí za rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám