Hlavní obsah

Riedlová jeskyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.mapy.cz

Napíšu Vám o jeskyni.

Článek

Jedná se o umělou jeskyni. Byla vytvořena v první polovině 20. století. Těžily se zde pískovce na Břidličném vrchu u obce Dolní Prysk v okrese Česká Lípa.

Podzemních prostorách můžeme narazit na pískovce březenského souvrství středního turonu a coniaku. Na zdejším rozpadavém pískovci můžeme najít polohy slepenců, jílovité a jílovitopísčité vložky.

Těžba písku zde začala místními obyvateli po roce 1900. Posledním majitelem se stal Ernst Riedel. Podle Riedla byla pojmenována jeskyně. Do roku 1940 se těžil písek v podzemních prostorách. Surovinu používali místní skláři jako brusivo a pravděpodobně jako stavební materiál. Postupně zde vznikla velká členitá podzemní prostora. V tomto prostoru se zanechalo 11 podpěrných pilířů. Jeskyně je dlouhá 50 metrů. Jeskyně dosahuje šířky 36 metrů. Podzemní prostory dosahují výšky až 2,7 metrů a dříve sem vedly tři vchody. Máme zde zachovaní jeden vchod, ale je opatřen mříží. Podpěrný pilíře zde byly ponechány proti zřícení.

V jeskyni se nachází několik druhů chráněných netopýrů, proto je pro veřejnost uzavřena. Je zde vedeno místní červené značení kolem Břidličného vrchu. Značení pokračuje od Dolního Prysku k Pustýmu zámku ke zřícenině hradu Fredevald. Do obce Dolní Prysk se dostaneme autobusovou dopravou. Železniční trať byla zrušena v roce 1979.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám