Hlavní obsah
Cestování

Velký a Malý Bezděz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana Vencová

www.hrady.cz

Budu psát o přírodní rezervaci Bezděz.

Článek

Jedná se o národní přírodní rezervaci, ve které najdeme kopce Bezděz a Malý Bezděz v okrese Česká Lípa. Svahy Malého Bezdězu se staly chráněným územím od roku 1949. Na vrcholu Bezdězu shlédneme stejnojmenný hrad.

Jako Státní přírodní rezervace se vyhlásila v roce 1988. Přírodní rezervaci, která zahrnuje oba vrchy, vyhlásil Okresní úřad Česká Lípa v roce 1994. Její rozloha činí 28,21 ha. Ke změně ochrany došlo v roce 2009. V této době dalo Ministerstvo životního prostředí do kategorie národních přírodních památek. Předmětem ochrany se stala jeskyně veřejnosti nepřístupná a tesařík alpský.

Velký Bezděz stojí ve výšce 606 m.n.m. Malý Bezděz se nachází ve výšce 577 m.n.m. Jedná se o výraznou dominantu Českolipska. Oba kopce se nacházejí na katastrálním území vesnice Bezděz. Na jejich svazích najdeme sutě s listnatým porostem dubu letního, břízy bělokoré a smrku ztepilého. Na severním svahu Bezdězu narazíme na pseudokrasovou puklinovou paledovou jeskyni. Normálně se této jeskyni říká Ledová jeskyně. Hloubka jeskyně činí 15 metrů a led v ní v létě zcela či částečně roztává.

Vyskytují se zde chráněné a vzácné rostliny např: hvozdík sivý, česnek tuhý, kavyl Ivanův, strdivka sedmihradska a netřeskovec výběžkatý. Z lesní zvěře zde najdeme daňka evropského a sokola stěhovavého.

V letech 2005- 2008 se prováděl průzkum v jeskyni a našli se zde běžné a chráněné druhy bezobratlých např: drabčíci. Unikátním nálezem se stal prachnivec. V červenci 2005 se našel pod vrstvou listí podlahový a stěnový led.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám