Článek
Rum má bohatou historii sahající do 17. století, kdy se poprvé začal vyrábět na karibských plantážích z melasy, vedlejšího produktu při zpracování cukrové třtiny. Rychle si našel cestu do pohárů námořníků i pirátů, stal se platidlem, lékem proti kurdějím i symbolem tropického dobrodružství.
Dnes se tento den slaví po celém světě – v barech, palírnách i doma u kuchyňských pultů. Je to příležitost ochutnat různé druhy rumu, poznat rozdíl mezi mladými bílými, jemnými zlatými a dlouze zrajícími tmavými rumy. Mnozí si připravují tematické večírky či ochutnávky, kde podávají nejen rumy, ale i například rumové koktejly. Mezi stálice patří osvěžující Mojito z bílého rumu, máty a limetky, elegantní Daiquiri nebo tropická Piña Colada z rumu, kokosu a ananasu.
Jak poznat pravý rum?
Označení „rum“ měl dříve kdejaký alkoholický nápoj, od tuzemáku přes destiláty z cukrové třtiny a melasy až po pravý rum, a bylo těžké se v tom všem vyznat. Ale nyní je definice pravého rumu celkem jasná: je vyroben jen ze šťávy z cukrové třtiny nebo melasy a nesmí obsahovat více než 20 g cukru na litr. Navíc nesmí být aromatizován. Obsah alkoholu musí být alespoň 37,5 %. Pokud tedy na láhvi tvářící se jako rum chybí označení „rum“, opravdu nejde o pravý rum, ale o lihovinu nebo likér.
Máte si pořídit rum karibský nebo se zaměřit na jednu zemi, třeba Kubu nebo Panamu? Země původu je totiž jedním z faktorů, které ovlivňují výslednou chuť rumu. Oba budou pravděpodobně chutnat dobře, ale ten, který pochází z jedné země, má opravdu jasný původ a nejde o směs různých rumů z velké oblasti Karibiku. „Navíc rumy z jedné země mají svůj osobitý charakter, něco jako terroir u vína, tedy vlastnosti, které můžete vyhledat v chuti. Mohou mít i intenzivnější chuť. Například panamské rumy, jako jsou třeba Heffron 5 YO nebo Heffron 10 YO, mají bohatou a vyváženou chuť, které jim dodává specifické klima Panamy,“ říká master blender Roman Petruš z Palírny U Zeleného stromu.
Kromě země původu vás bude zajímat také stáří rumu. I když neplatí, že čím je rum starší, tím je lepší, doba zrání samozřejmě ovlivňuje jeho chuť. Mladé rumy, které zrají mezi 1-3 roky, jsou lehčí. Naopak rumy, které zrály 3 roky nebo 20 let jsou těžší, komplexnější a mají intenzivnější chuť. Aby to ale nebylo tak jednoduché, je zapotřebí číst stáří rumu na etiketě opravdu pozorně. „Pokud je například uvedeno „5 let zrání“, pak se jedná o rum, jehož každá kapka zrála v sudu 5 let. To je třeba příklad rumu Heffron 5 YO. Pokud je ale na etiketě uvedeno například „až 8letý třtinový destilát“, pak se jedná o blend několika různě starých rumů a 8letého třtinového destilátu tam může být například jedna kapka,“ doplňuje Roman Petruš.
Ať už budete slavit s přáteli na terase, v oblíbeném baru nebo jen s dobrou sklenkou doma, Mezinárodní den rumu je ideální příležitost zpomalit, užít si jedinečné chutě a přenést se alespoň v duchu do tropického ráje.