Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Etiketa randění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: bycanva

V posledních letech se seznamování změnilo, a to díky záplavě seznamovacích aplikací. Online seznamky nám určitě usnadnily komunikaci. Ale jednou se přece jen osobně potkat chceme. Co pak?

Článek

Kdo platí?  

To, kdo platí, by nemělo mít nic společného s pohlavím. Platí totiž ten, kdo druhého pozval, vybral restauraci, udělal rezervaci, objednal láhev vína atd. V moderní etiketě je to považováno za slušné a za projev nezávislosti.

Pozor na téma rozhovoru

První rande by mělo být jen o tom, jestli mezi vámi funguje chemie, nebo ne. Ptát se, jestli chce váš protějšek děti, jestli se chce ženit/vdávat atd., může být vnímáno jako příliš intimní a unáhlené. Také není vhodné mluvit o penězích. Když třeba vyděláváte hodně a hodně o tom mluvíte, může to působit vychloubačně. Pozor i na řeči o politice. Nikdy nevíte, jaký má kdo názor, a rande se tím může rychle zvrtnout. 

Základem je naslouchání

Dobré komunikační dovednosti jsou klíčem ke každému vztahu – ať už romantickému, platonickému nebo profesnímu. Při seznamování je důležité klást otázky, abychom druhého člověka poznali. Otázky si můžeme dopředu připravit, ale aktivní naslouchání odpovědím je ještě důležitější. Nejlepšími posluchači jsou ti, kteří řečí těla dávají najevo svůj zájem a pravidelně kladou otázky.

Buďte dochvilní

Snad to není třeba zdůrazňovat, ale přijít pozdě na rande je nezdvořilost. Vždy se ujistěte, že si necháváte dostatek času na přípravu a cestu na místo setkání. Pokud přijdete o půl hodiny později, začínáte špatně. Někdy se můžete zpozdit bez vlastního zavinění, třeba kvůli dopravě. Pokud se tak stane, vždy o tom dejte svému protějšku co nejdříve vědět. 

Maličkosti, vždy zaberou

Velká gesta, jako je pozvání na večeři nebo koupě šampaňského, jsou fajn. Ale nikdy nepodceňujte sílu upřímného komplimentu, drobného dárku či malé pozornosti. Díky promyšlenému komplimentu se dotyčná osoba může cítit výjimečná, jedinečná, a především si bude užívat vaší přítomnosti.  

Je důležité to, jak vypadám? 

Máte jen jednu šanci udělat první dojem, ať se vám to líbí nebo ne. To, co máte na sobě, má vliv na to, co si o vás lidé myslí. Pokud jdete na první rande, chce to zvolit oblečení, ve kterém se budete cítit sebevědomě a přitažlivě. Protože pokud se objevíte neupraveni, může to působit nezdvořile. Nemusíte mít na sobě koktejlové šaty /smoking, ale učesané vlasy a vyčištěné zuby před schůzkou budou dobrým začátkem.

A co na sebe?

Není nutné vyrazit do obchodů a utratit jmění za nový model. Dbejte na to, abyste se oblékli vhodně pro danou příležitost a na dané místo. Pokud rande představuje piknik v parku, dámy nechte vysoké podpatky doma. Pánové jistě také nepůjdou ve fraku. Doporučuji si vzít oblečení, ve kterém se vám bude dobře sedět v trávě. Na rande v luxusní restauraci si vyberte nejlichotivější oblečení a doplňte ho vhodně zvolenými doplňky. 

Bez telefonu

Etiketa stanoví, že telefon by měl být vypnutý (nebo alespoň přepnutý do tichého režimu) a uložený v kapse nebo v kabelce. Pokud nejde o naléhavou situaci, neměli byste během schůzky odpovídat na žádné telefonáty ani zprávy ani si prohlížet notifikace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám