Hlavní obsah
Cestování

Jeden den v Universal Studios Hollywood

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood patří mezi nejstarší a nejslavnější hollywoodská filmová studia a zároveň jsou i zábavním parkem, který přivítá každý rok miliony návštěvníků. Jak to v parku vypadá a co všechno tě tady čeká?

Článek

Nejdřív ale něco málo z historie

V roce 1914 koupil německý americký imigrant Carl Laemmle Taylor Ranch v San Fernando Valley a založil tady Universal City jako gigantické filmové studio se zoologickou zahradou, vlastní policií, starostou a původními Američany žijícími v areálu.

14. března 1915 pak proběhlo dvoudenní slavnostní otevření s 10.000 návštěvníky. Později pozval širokou veřejnost, aby viděla celou akci za vstupné pouhých 5 centů. Tím zahájil první filmové turné, přehlídku filmových scén, odvážných kaskadérských kousků i idolů němých filmů.

Tato původní prohlídka byla přerušena kolem roku 1930 kvůli nástupu zvukových filmů a nedostatečnému odhlučnění tehdejších prohlídkových scén.

V roce 1964 začal pozemek opět nabízet své moderní studiové turné, které zahrnovalo sérii procházek šatnou, nahlédnutí do skutečné produkce a později i inscenované akce. S rozvojem filmového průmyslu se začaly objevovat nejrůznější atrakce a filmová studia se rozrostla na plnohodnotný zábavní park, ve kterém je prohlídka filmových studií jednou z hlavních atrakcí.

Během let bylo otevřeno nespočet atrakcí, které se v průběhu doby a díky novým filmům měnily, rušily a nahrazovaly je další a novější. Nyní je park rozdělený na dvě části (horní a dolní pozemek), které jsou propojeny řadou eskalátorů.

Od roku 2021 nabízí Universal Studios Hollywood celkem 19 atrakcí a nespočet stánků se suvenýry a občerstvením. Park má také několik tematických částí. (zdroj: Wikipedia)

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Vstupenka a čas návštěvy

Vstupenku koupíš pohodlně přímo na webových stránkách Universal Studios Hollywood. Já jsem ji kupoval v Uberu cestou z Warner Bros. Studios (cesta trvá asi 10 minut). Vstupenka se nekupuje na přesný čas, ale pouze na den. Na výběr máš několik variant.

Cena vstupného se mění v závislosti na ročním období a dni návštěvy. Víkendy a letní prázdniny jsou dražší, než třeba únor. V létě se ceny pohybují kolem horní hranice.

Standardní jednodenní vstupné se pohybuje od $109 do $154, jednodenní vstupné s expresními frontami je za cenu od $209 do $309. Další možnost je VIP Experience, která zahrnuje přístup do expresních front, průvodce i lehké občerstvení a pohybuje se v ceně od $379 do $489. V nabídce je také dvoudenní vstupenka, která stojí od $159 do $204.

Já jsem si koupil standardní jednodenní vstupenku na sobotu 23. prosince a stála $140. Otevřeno bylo do 22:00. Otevírací doba se v průběhu týdne mění a do 22 hodin není otevřeno každý den. Vždy je dobré si ji ověřit přímo webu Universal Studios.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Jak se do Universal Studios Hollywood dostaneš

Pokud si jako já spojíš návštěvu Warner Bros. Studios a Universal Studios do jednoho dne, pak je nejlepší Warner Bros. navštívit hned brzy ráno (moji návštěvu popisuju tady) a Universal si nechat na odpoledne. Warner Bros. zabere přibližně 3 hodiny a vstup je plánovaný na přesný čas, na Universal ti pak zůstane celý zbytek dne. Tady vstupenky nejsou časové, takže je jedno, jak dlouho se ve Warner Bros. zdržíš a v kolik hodin do Universal dorazíš.

Pro cestu z Warner Bros. do Universal je nejlepší volbou Uber nebo jiná taxy služba. Studia jsou od sebe vzdáleny ani ne 5 km a cesta tak zabere přibližně 10 minut.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Další možností je MHD. Metrem B (červeným) se dostaneš do zastávky Universal/Studio city station. Odtud pak můžeš pěšky, cesta vede do kopce a odhadem zabere 10-15 minut, nebo stačí přejít nadchod a počkat na vláček, který tě do kopce vyveze.

Dá se přijet také autem a parkovat v jednom z parkovacích domů. Cena se pohybuje od $32 do $70 (s tím, že se může z ničeho nic změnit).

Zábavní park Universal Studios Hollywood

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Universal Studios Hollywood navštíví každý rok více než 10 milionů návštěvníků. Proto čekej, že jakmile projdeš bezpečnostní prohlídkou a hlavní branou, budeš v parku s tisícovkami lidí, kteří se přišli bavit stejně jako ty. Jak už to v takových parcích bývá, na atrakce budou dlouhé fronty a hodně času z celého dne strávíš čekáním. Pokud si teda nepřiplatíš za expresní fronty a tím si to čekání neurychlíš.

Park je poměrně rozlehlý. Má dvě části. Horní a dolní pozemek. V obou částech najdeš část atrakcí z celého parku.

Když parkem procházíš, postupně se ocitáš v nejrůznějších filmových světech. V jednu chvíli procházíš Hollywoodem, pak piješ máslový ležák v Bradavicích u Harryho Pottera a za chvilku si dáváš burger u Vočka ve Springfieldu. Každé tematické části odpovídají dekorace atrakcí i jejich okolí, nabídka suvenýrů i občerstvení.

The World-Famous Studio Tour

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Studiová tour pro mě byla hlavní atrakce, kterou jsem chtěl vidět. Proto jsem rovnou zamířil skrz celý park právě sem. Zařadil jsem se do fronty, počkal asi 20 minut a pak nastoupil do připraveného vláčku. Docela to ubíhá, a i když se fronta zdá dlouhá, postupuje rychle. Co se týká vláčku, mrkni, jaká jsou nejlepší místa pro nejlepší zážitek. Já si ohlídal místo vlevo na kraji, přišlo mi, že na levé straně se toho odehrává nejvíc.

Vyjíždíme. Vláček za komentování průvodkyně sjíždí do spodní části parku, kde se nachází filmové ateliéry. Nejdřív projíždíme mezi obrovskými halami, poté zamíříme mezi exteriéry.

V ateliéru jsou postaveny celé ulice, náměstí, radnice (třeba ta z Návratu do budoucnosti), westernové městečko i ulice New Yorku. Vše k nepoznání od pravých ulic ve městech. Cestou na mnoha místech zastavujeme a dozvídáme se od průvodkyně další a další zajímavosti. Na rozdíl od prohlídky ve Warner Bros. tady nikde nevystupujeme a celá prohlídka se odehrává z vláčku.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Cestou míjíme výstavu aut z nejrůznějších filmů, ocitáme se u dinosaurů v Jurském světě i v ulici, kterou během pár sekund kompletně zaplaví voda. Což je mimochodem nejstarší část této prohlídky, otevřená už v roce 1968.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Prohlídka postupně zamíří i do dvou hal. V první se ukrývá King Kong. Doslova. Jedná se o jedno z největších 3D pláten na světě a díky všem technologiím se najednou s celým vláčkem ocitáme uprostřed džungle v boji King Konga s dinosaury. Zážitek je díky větru, kapkám vody i všem pohybům vlaku tak realistický, že když letíme volným pádem střemhlav dolů, tak máme pocit, že opravdu narazíme.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Ve druhé hale se pak ocitneme uprostřed honičky z Rychle a zběsile (na zákulisí a vznik se můžeš podívat na YouTube). I tady máme pocit, že se vše odehrává přímo nám před očima. Všechno je tak realistické a opravdické. Dokonalé představení.

To ale není vše. Filmová tour nás zavede také k místu katastrofy. K místu, kde právě spadlo obrovské dopravní letadlo a jeho trosky jsou rozesety všude kolem nás. Z motorů se ještě kouří. Další ukázka realistické scény, ve které natáčel Steven Spielberg film War of the Worlds. V tomto případě se nejedná o jen tak ledajaké kulisy, ale skutečné letadlo Boing 747.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Během Studiové tour pak ještě vidíme legendární Bates Motel z filmu Psycho Alfreda Hitchcocka a Jaws Lake, které je domovem nezastavitelného velkého bílého žraloka z filmu Čelisti. Nechybí tady útok žraloka a pyrotechnické efekty v blízké čerpací stanici.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Musím říct, že prohlídka studií předčila mé očekávání. Vše je dokonale připravené, naše průvodkyně byla prostě skvělá. Hodina utekla tak rychle a nebyl v ní absolutně žádný čas se nudit. Snad jen škoda, že jsme se nepodívali přímo do žádného ateliéru třeba na připravené interiéry pro natáčení nebo nepotkali žádné skutečné natáčení. Ale i bez toho opravdu super zážitek a další ze splněných snů.

Waterworld

Druhou atrakcí, kterou jsem v parku navštívil, bylo živé představení na téma filmu Vodní svět s Kevinem Kostnerem v hlavní roli. Představení trvá zhruba 20 minut a hraje se několikrát během dne. Časy začátků zjistíš z aplikace zábavního parku (v marketech hledej Universal CA). Přijď 15 minut předem, najdi si nejlepší místo, spodní řady moc nedoporučuju, tam je docela mokro:) a představení pomalu začne. Nejdřív herci rozehřívají publikum a pak přijdou na řadu divoké kaskadérské kousky, skoky na vodních skútrech, nebezpečné skoky, přestřelky i mega exploze. V závěru pak spadne i letadlo. Prostě hollywoodská podívaná, která bere dech.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Další atrakce v parku

Jelikož jsem se moc nedíval předem, co všechno mě v parku čeká a studiová tour pro mě byla ta hlavní a jediná atrakce, kvůli které jsem sem vlastně šel, tak po Vodním světě jsem byl malinko zmatený. Jako milovník zábavních parků a horských drah jsem byl trošku překvapený, že vlastně žádnou atrakci nevidím. Sice v aplikaci jsou fotky, ale nic moc neřeknou. Všechny atrakce jsou uvnitř budov a na ulici je jen dekorace a čas, který zabere čekání ve frontě. A přece jen, nechtěl jsem čekat 45 minut ve frontě a pak být zklamaný. Takže takové doporučení, než půjdeš do parku, mrkni třeba na YouTube, jaké atrakce má a co která umí.

Jako první jsem vybral Kung-fu pandu. Vystál jsem si 25 minut ve frontě (byla to jedna z kratších) a pak až jsem zjistil, že se jedná o kino. Jako ano, DreamWorks Theatre mi mohlo napovědět. Ale bylo to super. Plátno přes celý sál, hýbající se sedačky, sranda.

Hned vedle kina je Kouzelnický svět Harryho Pottera, který byl oficiálně otevřen v roce 2016. Projdeš branou a ocitneš se přímo v Bradavicích. Můžeš si dát máslový ležák, koupit kouzelnou hůlku, zajít na dvě atrakce a obdivovat repliku bradavického hradu.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

První je horská dráha Flight of the Hippogriff. Jediná venkovní horská dráha, takže při čekání i vidíš, co tě čeká. Nicméně, po asi půl hodině čekání následuje jízda, která trvá asi 30 sekund. Trochu zklamání.

Druhá atrakce je ale mnohem zajímavější. Harry Potter and the Forbidden Journey. Aplikace o ní říká: „Probojujte se třídami a chodbami v Bradavicích. Připojte se k Harrymu Potterovi a jeho přátelům na nezapomenutelné vzrušující dobrodružství.“ Taky to moc neřekne, ale jdu do toho. Čekací doba půl hodiny, to půjde.

Vstoupíš do hradu a ocitneš se ve světě Harryho Pottera. Při čekání procházíš mezi rekvizitami z filmů. Navštívíš místnost s mluvícími obrazy, potkáš hologram Harryho, Rona a Hermiony. Fronta rychle postupuje.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Celá jízda je kombinací pohybu vozíku a projekcí na velkých plátnech. Najednou létáš na koštěti spolu s Harrym, chytáš Zlatonku, bojuješ s drakem i Mozkomory. Vše se odehrává ve velké rychlosti, neustále letíš, pozoruješ, co se děje kolem tebe. Nechybí ani nejrůznější efekty a let kolmo dolů. Naprostá pecka. Tuhle atrakci rozhodně nevynechej.

Po setmění pak na celém hradu probíhá tematická projekce. Já jsem měl vánoční. Také stojí za zhlédnutí.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Po projekci jsem se prošel Springfieldem, kde na The Simpsons Ride byla pořád hodinová fronta. Tak jsem si dal aspoň jídlo. Burger s hranolkami u Krustyho začíná na $15, cola a voda se pohybují kolem $5. Co ale v parku oceňuju je, že jsou tady rozmístěné pítka a vodu si můžeš načepovat do vlastní lahve neomezeně a zdarma.

Po svačince je čas na prozkoumání spodní části parku. Vede sem několik eskalátorů, takže ani to velké převýšení není problém a cesta je rychlá a pohodlná.

Ve spodní části jsou další atrakce. Revenge of the Mummy – The Ride. Reverzní horská dráha se zrychlením na 72 km/h, světelnými efekty a dekoracemi z filmu Mumie. Chvilkami je kolem tebe úplná tma, takže vůbec nevíš, kam se řítíš a co tě čeká.

Hodně cool je pak dráha Transformers: The Ride 3D, která využívá špičkovou technologii k simulaci bitvy mezi Autoboty a Decepticony pomocí 4K-3D obrazovek a jezdeckých vozidel na leteckém simulátoru. I tady máš pocit, že jsi uprostřed bitvy jako jeden Autobot. A volný pád z mrakodrapu, kdy se zastavíš těsně nad zemí je fakt masakr. Večer už tady nebyla taková fronta, tak jsem šel 3× za sebou. A musím teda říct, že dát čtvrtou, tak ty efekty už by byly moc a nevím nevím, jak by to žaludek dal:D

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Hned vedle je pak Super Nintendo World s Mario Kart: Browser’s Challenge. Jízda, kde dostaneš kšiltovku Super Maria, připneš si brýle s virtuální realitou a celou jízdu jedeš a v brýlích střílíš a sbíráš body. Na to, že čekání v single line zabralo taky zhruba 40 minut docela nuda. Ale podle čekací doby to vypadá na nejpopulárnější atrakci v parku.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Ve spodní části je ještě vodní atrakce Jurassic World – The Ride, na které jsem nebyl a dost mě to mrzí. Třeba příště. Ale přece jenom, i v Los Angeles je večer v prosinci trochu zima a nechtěl jsem být celý mokrý.

Večer po deváté hodině jsem se rozhodl, že už stačilo a vyrazím do hotelu. Byl to úžasný den, Warner Bros. Studios a pak zbytek odpoledne a večera Universal. Cestou jsem ještě omrkl Simpsny, kde se fronta moc nezmenšila, koupil obrovský růžový donut (za $10) a vydal se na metro.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

I přes to, že bylo v parku dost narváno, čekací fronty nebyly nejkratší a nenavštívil jsem všechny atrakce, tak jsem odcházel spokojený. Celý den jsem si suprově užil. Co jsem nestihl, stihnu snad někdy příště. Také sem se rád v budoucnu znovu vrátím.

Jestli se chystáš do Los Angeles, Universal i Warner Bros. Studios určitě stojí za návštěvu. A pokud tě zajímá, co víc se dá v LA dělat, napiš si o mého průvodce. Rád ti ho zašlu.

Foto: Stanislav Florián

Universal Studios Hollywood

Pro další fotky, zajímavé informace a objednání průvodců z jiných destinací (třeba i zdarma) mrkni na https://florinacestach.cz a pro další cestovatelské tipy a fotky mě sleduj na Instagramu https://www.instagram.com/flori_prg/. Díky za přečtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz