Hlavní obsah
Počítače a elektronika

Jak si vybrat Windows notebook v roce 2024?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Jirák

Aneb jaké trápení mě potkalo při výběru pracovního stroje.

Článek

Po téměř 6 letech jsem byl díky jednomu projektu nucen vybrat stroj s operačním systémem Windows, který bude sloužit jako daily stroj pro vývoj. Vzhledem k tomu, že jde o korporátního klienta, byla tohle nejlepší možná varianta, jak to udělat. Tak jsem se pustil do vybírání a musím říct, že sami jistě velice brzy zjistíte, co mě všechno při výběru potkalo.

Kritéria výběru

Jak to již bývá, tak pro vývoj jde použít klidně i chromebook pokud máte náročné aplikace v cloudu, v rámci posledních 2 let jsem měl možnost tuto variantu vyzkoušet, ale po pravdě na denní práci bych to takto opravdu neviděl, přece jen je to podstatný rozdíl ve výkonu. Jelikož pracuji jako freelancer vybírám si svá zařízení pečlivě, jelikož je mám na 2-3 roky a pokud stále dobře slouží tak klidně i déle. Na základě mých zkušeností jsem se tedy pustil do výběru nového pracovního stroje, který bude dedikovaný čistě na jeden projekt, pokud dojde k ukončení projektu tak tento stroj smažu a buď jej mohu prodat nebo si jej ponechám na další projekty.

Z hlediska konfigurace potřebuji stroj, co bude mít minimálně 32GB Ram, optimálně však 64GB.

U výběru procesoru jsem se přiklonil ke strojům založených na procesorech Intel, takže v úvahu nepřipadalo nic, co by bylo založeno na konkurenčním AMD. Jelikož chci stroj používat pro denní vývoj a moje práce bude zahrnovat časté kompilace a buildy, tak jsem rovnou vyřadil procesory končící přídomkem U, jelikož jde o úsporné varianty procesorů sice díky tomu budu muset oželet výdrž baterie, ale budu mít vyšší base výkon, takže i v případě, když dojde k thermalthrotlingu jako, že k němu dojde by měl daný procesor pracovat na vyšších frekvencích. Postupem času jsem prošel pár set různých konfigurací od různých výrobců. A dospěl jsem k závěru, že optimální budou stroje založené na 13. nebo 14. generaci procesorů. Konkrétní modely 13700H, 13900H nebo 155H či 185H.

Bližší popis procesorů

Výběr byl tedy zúžen na 4 možné procesory. Kde se bavíme o i7, i9 a Core Ultra 7 a Core Ultra 9. Ve své podstatě jde opět o i7 a i9, jen mají navíc 2 ultra úsporná jádra. Z pohledu architektury se tu bavíme buď o generaci, co má 2 typy jader nebo o generaci co má dokonce 3 typy jader. Být to čistě na mě tak mě zajímají pouze performance jádra, ale to v segmentu mobilních procesorů aktuálně zřejmě neexistuje. Ve zkratce se bavíme buď o procesorech, co nabízí 14 jader a 20 vláken nebo 16 jader a 22 vláken. Ve všech případech jde o konfiguraci 8 úsporných jader, 6 výkonnostních, které umožňují i hyperthreading. A v případě Core Ultra tedy 14. generace Intelu tu máme ještě 2 ultra úsporná jádra navíc.

V předchozím textu jsem nakousl hyperthreading

Co to tedy vlastně je? Tato technologie se dá vysvětlit jako velice efektivní fronta. Když přiřadíte procesoru nějaký úkol, tak se o tzv procesorový čas dělí různé úlohy a ty čekají ve frontě a dostávají přiřazený prostor podle priority dané úlohy. Pokud má jádro procesoru umožněný hyperthreading, tak se bavíme o tom, že u jedné přepážky se stojí 2 fronty paralelně, u serverových procesorů se můžete setkat i s více paralelními frontami například čtyřmi. A ve chvíli kdy je odbaven jeden úkol tak se poté vezme druhý úkol, co byl v druhé frontě. Díky tomuto systému dochází k rychlejšímu odbavování úkolů a dá se pak bavit o tom, že procesor má nějaký počet fyzických jader a zároveň má k dispozici x vláken. Vlákna jsou tedy vlastně počtem oněch virtuálních front, pomocí, kterých můžeme vytěžovat náš procesor.

Grafická karta

Jelikož je projekt plánován čistě na Java vývoj, nepotřebuji, aby nový stroj měl nějakou dedikovanou grafickou kartu a spokojil bych se s integrovanou, což mimo jiné znamená i prodloužení výdrže při provozu na baterii a zároveň jsem se domníval, že v případě, že stroj nebude mít dedikovanou grafickou kartu mohl by být i levnější… Tento mýtus byl zbořen během první minuty hledání stroje.

Jak tedy postupovat při výběru stroje?

Máme 2 možnosti musíme si prvně zvolit, zda je pro nás zásadní alespoň nějaká rozšiřitelnost v budoucnu ať už jde o výměnu či doplnění dalšího úložiště či rozšíření paměťových slotů RAM. Protože v dnešní době se dost často setkáváme s trendem, že daná konfigurace, co si zvolíme je pevně daná, jelikož například procesor a operační paměť je připájená přímo na základové desce. Mohou takto být pevně dané i úložiště, ty na rozdíl od prvních dvou zmíněných můžete velice snadno rozšířit pomocí externích disků.

Já jsem v rámci svého výběru zvolil taktiku, aby konfigurace odpovídala tomu, s čím budu následně pracovat, tedy nepředpokládám, že bych měl potřebu dané zařízení rozebírat a provádět uživatelské upgrady. Zvolil jsem tento přístup z jednoho prostého důvodu, tento stroj uvažuji pouze na jeden konkrétní projekt, na který bude mít výkon více než dostatečný, co by mě potěšilo více je větší množství RAM, avšak 32GB bude dostatečných.

Jaké stroje se mi dostali do finálního výběru?

Byli celkem tři (vlastně čtyři, ale k tomu se dostanu až později), ačkoliv jsem do výběru zahrnul 4 různé procesory. Důvod byl prostý v době, kdy jsem zařízení vybíral nebyli na trhu ještě k dispozici stroje s procesorem nesoucím označení 185H.

MSI Prestige 16 AI Evo B1MG-004CZ

Jde o notebook založená na Intel Core Ultra 7 155H, což je tedy 16 jádrový procesor s 22 vlákny. Dále disponuje 32GB operační paměti RAM a 1TB úložiště. Hlavním lákadlem u tohoto stroje je využití nového čipsetu od Intelu, kde si slibuji větší výdrž na baterii, právě díky ultra úsporným jádrům, avšak v 16“ těle. Hlavní nevýhodou tohoto stroje bude bezesporu nemožnost rozšíření RAM, avšak mělo by jít rozšířit úložiště jelikož výrobce udává obsazený pouze jeden M2 slot ze dvou. Výrobce zde neuvádí, jak dlouho by mohlo dané zařízení vydržet na baterii, já bych odhadoval k 16 hodinám na jedno nabití.

MSI Prestige 14Evo B13M-614CZ

Druhý stroj, který se dostal do užšího výběru je založený na starším 14 jádrovém procesoru Intel Core i7 13700H, disponuje 20 vlákny. opět máme k dispozici 32GB operační paměti RAM. Celý jeden terabajt úložiště. U tohoto stroje se nemůžeme bavit o žádné možnosti případné budoucí upgradovatelnosti. Výrobce zde uvádí výdrž na jedno nabití až 10 hodin. Tento notebook má pro mě jednu bezespornou výhodu, kterou je jeho velikost a pokud bych měl uvést druhou výhodu, tak je to dle benchmarků malinko výkonnější procesor z pohledu multithread výkonu což by při opakovaných kompilacím mohlo znamenat zásadní rozdíl ve výkonu.

Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL Artic Grey

Poslední uvažovanou variantou byl zároveň nejlevnější stroj, který se dostal do užšího výběru. Tento stroj je založený na procesoru Intel Core i7 13700H, doplněný o 16GB RAM a 1TB úložiště. Jistě jste se teď zarazili, jelikož jsem v předchozím textu zmiňoval, že potřebuji minimálně 32GB RAM. Tento stroj je výjimečný tím, že umožňuje rozšířit jak RAM, tak úložiště. Avšak při volbě tohoto zařízení by byli potřeba následující investice, jako jediné zařízení by splnilo díky rozšíření operační paměti RAM na 64GB a zároveň bych provedl upgrade operačního systému z verze HOME na verzi PRO.

Jak jste si jistě mohli povšimnout do finálního výběru se nedostali zařízení se všemi uvažovanými procesory, u verze s označení 185H to bylo dané tím, že v době výběru nebo možné žádné takové zařízení pořídit, avšak pokud budete nakupovat až v rámci února 2024, pak bych se podíval na Lenovo IdeaPad Pro 5 14IMH9 Artic Grey. A pak jsem uvažoval ještě o zařízení s procesorem 13900H nebo 13900HX což je ještě výkonnější varianta. Bohužel v tomto segmentu se mi nepodařilo nalézt žádné vhodné zařízení s pouze integrovanou grafickou kartou, avšak pokud vám nevadí fakt, že s tímto procesorem dostanete plný výkon pouze při připojení k síti pomocí výkonné nabíječky, dodávané s notebookem pak bych tu pro vás měl jeden tip na herní notebook, který vypadá na stroj s velice kvalitně zpracovaným chlazením. Konkrétně se jedná o zařízení Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 Onyx Grey.

Jaký stoj jsem ve finále vybral?

Pravdou je, že ještě dnes váhám mezi první dvěma zmíněnými MSI, avšak u obou mám strach z thermal throtlingu, protože přece jen jde o velký výkon v tenkém těle. Ale ono tenké tělo je pro mě z hlediska cestování velký benefit. Nebudu vám tu nic nalhávat od roku 2020 jsem zvyklý na ticho a klid co poskytují stroje založené na Apple Silicon i v zátěži, proto pro mě byla volba nového přenosného zařízení pro Windows velice obtížná. U zařízení, které nakonec vyhraje se můžete těšit v následujících dnech na podrobnou recenzi. Jelikož věřím, že nejen já jsem byl vložen do situace, kdy bylo jakožto zarytému Apple uživateli potřeba zvolit Windows stroj.

Původně publikováno v anglickém jazyce zde https://medium.com dne 2. ledna 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz