Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Levné pivo.“ Praha zůstává mekkou hulvátských turistů, i když nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Páteční let do Prahy. Ať už člověk příjíždí domů odkudkoli, scénář je vždy stejný. Početná skupinka mladých mužů oblečených do laciných kostýmků v již podnapilém stavu sborově zpívá a zahajuje párty. Obdivovat katedrálu sv. Víta k nám nejedou.

Článek

,Když jsem před lety jedno léto pracoval jako brigádník pro Prague City Tourism, měl jsem za úkol po Praze provádět dotazníky s turisty. „Odkud jste přijeli, co jste tu navštívili, kolik jste utratili, co se vám tu líbí, co vám tu chybí,“ apod.

Bez snahy generalizovat byly jednoznačně nejdepresivnější odpovědi skupin mladých mužů, často v našem hlavním městě čistě na rozlučce se svobodou, nebo kamarádském párty víkendu.

„Levné pivo,“ odpovídali bez zaváhání na otázku, proč do Prahy přijeli. Neméně častý byla jako důvod udána i dostupná marihuana, navzdory tomu, že v Česku její prodej není legální. Třetí v řadě pak byly stripcluby a další činnosti s tím spojené.

Pro naše hlavní město představují takovéto skvadry bezpochyby zásadní přísun peněz do městské kasy ( Ale jaký má pak Praha – „matka stověžatá“, srdce Evropy, město Franze Kafky – pověst ve světě? A záleží nám ještě na tom?

Když si v libovolném jazyce vygooglíte, co dělat v Praze, vyskočí na vás reklamy na různá tematická putování po pražských hospodách, ideálně v pseudohistorických automobilech, či jiných dopravních prostředcích pramálo majících společného s naší kulturou.

V situaci, kdy letenka do Prahy stojí západního Evropa méně než večeře v jeho městě, musíme příval alkoholu dychtivých turistů přijmout jako fakt. S tím nic nenaděláme. Co ale změnit můžeme, je způsob, jakým turismus v naším hlavním městě promujeme. Zda takovýmto lidem něco aktivně nabídneme, nebo se smíříme s tím, že si tu zakalí bez ohledu na zákony a duševní zdraví místních rezidentů.

Praha má docela fajn webovou stránku pro turisty s názvem Prague.eu. Obsahuje aktuální tipy na divadlo, výstavy, farmářské trhy a podobně. Nechybí ani doporučení, jaká zajímavá místa navštívit – od Vávrovy vyhlídky po sochu Žirafy na Pankráci.

Škoda ale, že o stránce nikdo neví. Škoda, že v době největší sezóny se Praha nepropojí s nízkonákladovkami a nepromuje město už od samého začátku při nákupu letenek, přes cestu až po vystoupení na letišti Václava Havla.

Praha nemusí pro mladé cizince představovat pouze symbol levného alkoholu. Se správným zacílením můžeme „instagramovou generaci“ zaujmout i jinak. Naše město překypuje „cool“ místy, které si mohou vyfotit na sociální sítě, kde mohou posedět s přáteli a dobrým čepovaným pivem bez toho, aby obtěžovali ty, co na dovolené nejsou ale žijí tu.

A abych se vrátil k úvodu – město musí rovněž umět turistům při příjezdu srozumitelně dát najevo, co se u nás smí, a co naopak ne. Pro ilustraci doporučuji zhlédnout video Kluků z Prahy, kde návštěvníci historického centra žijí (na první pohled legitimně) domnění, že je u nás tráva legální. To stejné platí o pití alkoholu na veřejnosti, nebo ježdění na koloběžkách.

Je jednoduché sázet turistům pokuty pod mantrou „neznalost neomlouvá“, ale upřímně: kdo z vás si před odjezdem na dovolenou vyhledá, co v destinací platí za pravidla?

Má-li být Praha skutečně hlavním městem oné „Country For The Future“, jak jsme se ještě donedávna titulovali, musí svoji strategii k turismu a turistům změnit. Jsem přesvědčen, že z aktivního přístupu můžeme po všech stránkách jenom profitovat.

Jinak skutečně jediné, co zbyde, bude bizarní skanzen kombinující matrojšky s neonovými thajskými masážemi a trdelníkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám