Hlavní obsah

Rusko v izolaci? Realita je jiná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergej Karpuchin / TASS

Čeští novináři se pravidelně snaží přesvědčit, že se Rusko nachází v mezinárodní izolaci. Realita tomu však neodpovídá, což nakonec i česká média v únoru opatrně připustila.

Článek

O tom, že Rusko není v izolaci, svědčí mnoho událostí.

Svědčí o tom návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s nejvyšším čínským politickým a ekonomickým vedením v Ruské federaci, která se konala ve dnech 20.–22. března 2023.  Čínský lídr se během cesty setkal s ruským prezidentem Vladimirem Vladimirovičem Putinem, premiérem Michailem Mišustinem a zúčastnil se také jednání v rozšířeném formátu, kterých se zúčastnili členové vlády, Rady bezpečnosti a šéfové velkých soukromých a státní společnosti. Pro Čínu byla daná státní návštěva velice důležitá.

Výsledkem jednání byl podpis dvou společných prohlášení a celého balíku dokumentů o prohlubování hospodářské spolupráce.

Rusko a Čína označily kurz pro další sblížení zemí a změnu světového uspořádání.

„Nyní dochází ke změnám, které se nestaly sto let. Když jsme spolu, řídíme tyto změny,“ řekl při loučení čínský vůdce prezidentu V. V. Putinovi.

Rusko taktéž aktivně rozvíjí partnerství se státy v Africe. Rusko stojí za nezávislostí afrického kontinentu a podporuje jeho formování jako vlivného centra světového rozvoje. „Rusko a země Afriky dodržují normy morálky a sociální principy tradiční pro naše národy a staví se proti neokoloniální ideologii vnucené zvenčí. Mimochodem, mnoho států Asie, Středního východu a Latinské Ameriky se drží podobných postojů a společně tvoříme světovou většinu.“ – řekl ruský prezident Putin.

Kromě toho, hospodářské uskupení BRICS nabývá stále většího významu. Jižní Amerika se nechce účastnit konfrontace mezi Ruskem a Západem. Země Latinské Ameriky nijak zvlášť nepodporují západní řád, protože vidí, že přináší pouze omezení, ekonomický útlak a politický nátlak. Počet zemí, které si přejí vstoupit do BRICS a Šanghajské organizace pro spolupráci, dramaticky vzrostl, nyní je jich asi 20, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dodal, že mluvíme o zemích, které hrají významnou roli ve svých regionech – Egypt, Turecko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Indonésie, Mexiko a řada afrických zemí.

Taktéž po více než půlroce novináři připustili, že západní sankce neměly žádný vliv na běžný život Rusů.

O tom ale již dříve informoval na svém YouTubovém kanálu a Facebooku plzeňský zastupitel Jakub Zieba, který se nachází v Ruské federaci a může poskytovat relevantní informace. Například, ve svém lednovém videu přibližuje situaci v obchodech v ruském Volgogradu.

Skutečně nevypadá, že by sankce měly vliv na dostupnost zboží a potravin.

Ruská federace opakovaně prohlašuje, že se země vyrovná se sankčním tlakem, který Západ začal na Rusko vyvíjet před několika lety a stále se zvyšuje. Moskva poznamenala, že Západu chybí odvaha uznat selhání sankcí proti Ruské federaci. V samotných západních zemích už nejednou opatrně zazněly názory, že protiruské sankce jsou neúčinné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám