Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pan Fiala objevil něco, co již dávno lidé ví. A je to ještě mnohem horší.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay - Bettypalm

Premiér Petr Fiala podstoupil v minulých dnech to, co již mnoho let běžně dělá hodně českých občanů. Byl na nákupu v Německu. A nestačil se divit.

Článek

Tak jako všichni, kteří tam léta jezdí. Jenže ti už se tomu za tu dobu přestali divit. A důvody jsou více než jasné. Kromě levnějších cen za větší balení je to i výrazně lepší kvalita zpracování a chuť u identického zboží. Což je zcela nepochopitelné.
Jak může mít ten úplně stejný výrobek v Německu kvalitnější složení potravin, výrazně lepší chuť a k tomu výhodnější cenu? Proč nám výrobci cpou méně kvalitní výrobky v úplně stejném produktu? Chtělo by se říci, že je to kvůli ceně, aby u nás mohla být cena nižší. Ale opak je pravdou. Za kvalitativně horší výrobek zaplatíte o mnoho, mnoho více. Tak kam ty peníze mizí? Aby si zase výrobci, prodejci nebo kdosi namastili kapsu a z obyčejných lidí udělal hlupáky?

Může někdo vysvětlit, klidně i pan Fiala, jak je možné, že v Německu koupíte znatelně chuťově lepší 400g Ramu v akci za cca 33,- Kč. Bez akce kolem 45,- Kč. A u nás jí nabízí žlutočervený supermarket v akci! za 84,-Kč zlevněnou z 99,-Kč? O 50,- Kč rozdíl? To snad spadli z višně. Za tuto cenu si v Německu koupíte Ramu a ještě k tomu máslo. A u nás za to jen ošizenou Ramu. Jako, to už hraničí s lichvou nebo se svět dočista zbláznil.

Neznamená, že když je člověk Čech, že je úplný zabedněnec. Toto už je fakt přes čáru. Že se ten supermarket vůbec nestydí dát tam takovou cenu a ještě to zvýrazní akcí. To je nějaká akce, že si koupíte extrémně předražený výrobek? Proč jinde jde dát normální cena a u nás ne? To tak za draho nakupují? Tomu se nechce ani věřit. A to je jen jeden příklad z mnoha.

Bylo by velmi dobré, kdyby na to začal někdo konečně tlačit, ale opravdu tlačit, aby to lidé pocítili. Ne, si jen nahnat preferenční body slovy a pak skutek utek. A lidé by se měli přidat, protože takovéto praktiky jsou nehorázné. Už třeba jen tím, že si ty předražené výrobky nekoupí. Ať si je koupí a sní ti, co to způsobili. Jednou jsme v Evropské unii, tak by měli být podmínky podobné. Hlavně u základních potravin jako je máslo, mléko, pečivo a podobně. To jsou věci, které potřebujete nejčastěji a tak je schválně natáhnou. Jenže co pak má v dnešní těžké, drahé době občan dělat, když si nemůže pořídit ani ten strohý základ? O obyčejného člověka v našem státě nikdy nešlo a nepůjde.

Proč v Německu mohli klesnout ceny na únosnou mez a u nás to nejde? Protože jsme sto let za opicemi a všichni si chtějí jen namastit kapsičku co nejvíce. A lidé mlčí. A poslušně jdou jako beránci se sklopenou hlavou a koupí si Ramu za 99,- Kč. Pokrčí rameny a řeknou: „Co nám zbývá?“ A to je špatně. Nesmíme se smířit s tím, že nás někdo neustále „oblbuje“. Nenechme si to líbit a bojujme za lepší ceny a kvalitu potravin.

Anketa

Co říkáte na cenové rozdíly identických potravin u nás a v Německu?
Je to nehorázné. Rozdíly jsou obrovské a mělo by se s tím začít něco dělat.
100 %
Nepatrné rozdíly tam jsou, ale není to zas až tak hrozné.
0 %
Moc mě to nezajímá. Nakoupím co potřebuji a cenu neřeším. Co mi zbývá?
0 %
Vůbec mě to nezajímá. Je mi to lhostejné.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz