Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaký dárek potěší vaše příbuzné v domově pro seniory?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Co donést babičce za dárek do domova důchodců? Přehršel cukroví není ta nejlepší varianta ani pro zcela fit seniora, natož pro cukrovkáře nebo osobu upoutanou na lůžko. V článku dávám tipy na vánoční dárky z ošetřovatelské praxe.

Článek

Rok co rok přicházejí do domova důchodců nejen na Štědrý den rodiny, aby pozdravily své blízké. Sluší se s sebou přinést nějaký ten dárek. Někteří návštěvníci donesou i výslužku pro personál jako poděkování za jejich péči. Toho si moc vážím a můžu říct, že to vždy personál potěší. V tomto článku se ale chci věnovat dárkům pro rodinné příslušníky. Myslím, že snad každému jako první na mysli vyvstane, že donese cukroví. Nebo čokoládu, bonboniéru, cokoliv sladkého. Rozhodně nechci upřít babičkám a dědečkům potěšení ze sladkostí, ale je třeba si citlivě uvědomit, v jakém zdravotním stavu se blízcí nachází, na jaký režim jsou zvyklí a co je schopno jejich tělo bez problému strávit.

V jakém zdravotním stavu se můj příbuzný nachází?

Pokud se jedná o samostatného seniora využívajícího pečovatelskou službu nebo pokoj v domově pro seniory či jiné sociální služby, tam bych se nebála dát na stůl krabičku plnou cukroví. Mentálně zdravý člověk pozná, kolik toho má sníst, aby mu nebylo špatně, a dá si třeba pár kousků cukroví k odpolední kávě. Ovšem pozor na to, jestli je příbuzný cukrovkář nebo má nějaké potravinové alergie. Tam je třeba se zamyslet nad vhodnou variantou cukroví.

V našem domově je hodně seniorů, u kterých je diagnostikována demence. Někteří jsou z fyziologického hlediska zdatní a pohybliví, jiní vyžadují asistenci personálu. Všichni pacienti trpící demencí mají nastavený pravidelný režim. Součástí tohoto režimu je i pravidelně podávaná strava v předem stanoveném množství a složení. Dementní senior neví, kolik si má vzít cukroví, aby mu nebylo špatně. Při pokročilé demenci ani neví, co je cukroví. K některým seniorům mohou chodit rodiny a podávat jim cukroví ve velkém množství za krátký časový úsek. (Napsáno diplomaticky.) Ve své praxi vidím, že mnoho těchto seniorů asi dvě až tři hodiny po takové návštěvě pozvrací a do noci mají průjem. Stojí to těm příbuzným za to? Ptám se pokaždé. Nejspíše to většina příbuzných ani neví, protože jim to nikdo neřekne, že babička potom zvracela a do noci jí bylo špatně. Ale vězte, že tomu tak bohužel bývá.

Jako takovou podkategorii bych ještě zmínila osoby upoutané na lůžko. To znamená osoby v takovém zdravotním stavu, který neumožňuje vysazení do křesla. Tito lidé mají také pravidelný příjem jídla (především v mixované podobě) a tekutin. Osobám s „mixem“ se nedoporučuje podávat pevnou stravu, protože na ni již nejsou zvyklí a hrozí riziko respirace.

Co dát k Vánocům příbuznému v domově důchodců?

Tato část článku přináší tipy, co dát příbuzným kromě sladkostí a cukroví… pojďme na to!

1. Květiny - možná to mnohé zezačátku nenapadne, ale řezané květiny představují zajímavý způsob, jak rozzářit pokoj vašeho příbuzného. V závislosti na zdravotním stavu může váš příbuzný v pokoji trávit až 100 % svého času. Přinést do takového pokoje čerstvé vonící květiny je jako požehnání. Květiny prostor oživí barvami, rozzáří a omladí svojí svěžestí. Pokud chcete přinést květiny, ujistěte se, že je v pokoji nebo na sesterně vhodná váza, popřípadě je třeba vázu zakoupit. Květiny je třeba vybírat bez agresivní vůně, kterou může mít šeřík nebo lilie. Oblíbené květiny jsou růže, tulipány nebo narcisky.

2. Malý polštářek - téměř každý senior má své denní rituály. Malý osobní polštářek rozhodně potěší pohledem i vlastnostmi a stane se každodenní součástí těchto rituálů jako je ustlání a rozestlání postele. Někteří senioři malý polštářek pod hlavu položený na ten větší dokonce vyžadují. Pokud se rozhodnete pro tento dárek, je třeba myslet na to, že polštářek se může zašpinit. Měl by mít tedy snímatelný povlak, který lze normálně vyprat. Ještě lepší je koupit takové povlaky na jeden polštářek tři. Aby bylo vždy do čeho polštářek povléci, pokud se bude jeden povlak zrovna prát.

3. Plyšák - může to znít dětinsky a nevhodně, ale někteří senioři, kteří měli doma oblíbeného psa nebo kočku, takového zvířecího plyšáka ocení. V ideálním případě by se měl co nejvíce podobat skutečnému zvířecímu miláčkovi, samozřejmě ve zmenšené verzi, kterou si lze vzít do postele. Senioři rádi takového plyšáka pojmenují po svém zesnulém zvířecím souputníkovi a mohou si ho takto připomínat. I v tomto případě je třeba mít na mysli, že se plyšák může zašpinit nebo poškodit. Měl by být normálně pratelný a odolný vůči poškození.

4. Oversize oblečení - dívali jste se někdy svým příbuzným v domově pro seniory do skříně, jestli mají dostatek oblečení? Oblečením nikdy nikoho neurazíte. V oversize verzi - tedy verzi, která je tak o dvě nebo tři čísla větší, než je velikost rodinného příslušníka, uděláte radost nejen příbuznému, ale i personálu, který dopomáhá s oblékáním. Je třeba myslet na to, že seniorům často natékají dolní končetiny, takže je vhodné koupit velké ponožky, které se praním a sušením v sušičce nesmrsknou. Kalhoty je třeba volit bez gumy na nohavicích a s volným pasem. Trička je nejlepší koupit v celku bez knoflíčků a složitého zapínání. Mnoho příbuzných u babiček zapomíná na podprsenky nebo kalhotky. Taková dobře padnoucí sportovní podprsenka bez kostic a se širokými ramínky bude pro seniorku skvělým dárkem. Samozřejmě kupujte vše bavlněné, u umělých materiálů jako je nylon hrozí opruzeniny po zapocení.

5. Prostě přijďte - největší radost uděláte sami sebou. Tím, že s rodinným příslušníkem pobudete. (Pro ty, kteří si chtějí vzít seniora na svátky domů chystám samostatný článek.) Pozor bych si dávala na „nápady“ vyvézt babičku nebo dědečka ven. Samozřejmě, všichni chceme dopřát svým milovaným zážitky a péči, ale starý člověk je mnohem náchylnější k prochladnutí a nemocem. Uvědomte si, že celou cestu po venku bude příslušník nejspíše sedět na kolečkovém křesle a bude bez pohybu. Pokud chcete jet ven, hodně, ale opravdu hodně dotyčného oblečte. S oblékáním a přesazením vám dopomůže personál. Pokud chcete zůstat uvnitř v pokoji, personál Vás nebude rušit a ponechá Vám soukromí.

Když vedu debatu s kolegy a rodinnými příslušníky nad tím, co dopřát nebo nedopřát příbuznému v domově důchodců, setkávám se s názorem: „Však mu to dopřejme, co jiného ještě v životě má?“ Rozumím tomu. Na druhou stranu, co je to za dopřání, pokud má poté senior zažívací problémy? Zvrací, má průjem, může mít zvýšenou teplotu a nemůže v noci spát, jak je mu špatně. Zcela rozumím i tomu, že senior, když vidí rodinu, tak se snaží. Chce rodině ve všem vyhovět, potěšit příbuzné tím, že všechno, co mu donesou, tak sní. Na tomto místě je třeba se zamyslet, kdo je v této situaci ten více odpovědný.

Děkuji za přečtení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám