Hlavní obsah

Je Tom Felton spíše kluk z mudlovského světa, nebo Draco z Bradavic? Záhada kouzelníka ze Surrey

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Felton: S kouzelnickou hůlkou (detail obálky)

Tom Felton: S kouzelnickou hůlkou (detail obálky knihy)

Kniha o Tomu Feltnovi je drasticky upřímná a zároveň až zvláštně milá. Toma si zamilujete už v první kapitole, ale mluví vždycky pravdu?

Článek

Autobiografie Toma Feltona je pro fanoušky Harryho Pottera unikátní možnost nahlédnout za oponu natáčení a poznat jedinečnost projektu z vyprávění od jedné z vedlejších postav. Záhy ale zjistíte, že Draco Malfoy nejspíš naplnil obsahový prostor celé ságy mnohem víc, než mu náleželo. Tom Felton popisuje svůj vztah k sérii Harryho Pottera spíše jako rezervovaný. Kouzelnický svět zbožňuje, ale jedním dechem přiznává, že před castingem na první film ani nevěděl, o čem příběh je. Už zde narazíme na Tomovu takřka absolutní upřímnost, kdy nepředstírá a skutečnosti popisuje tak, jak byly, nebo alespoň tak, jak si je pamatuje. Ale kniha není pouze o prostředí Bradavic, je také o dospívání normálního chlapce ovlivněného svými třemi bratry. Chlapce, který má zálibu v muzice, rychlých autech a padání do všemožných průšvihů v prostředí anglické střední třídy a natáčecích studií.

Většinové publikum ale jistě ocení milý náhled pod ruce filmařů ságy o Harrym Potterovi, nejen z kontrolovaného pohledu studia, jako je tomu v dokumentu o Návratu do Bradavic. Ale od kluka, co si filmy jednoduše prošel a naučil se v nich být lepším hercem a člověkem. Pokud se chcete dozvědět něco více Danielu Radcliffovi, Emmě Watson (té zde patří poměrově větší část než dalším dvěma zmíněným) nebo Rupertu Grintovi, asi budete zklamáni. Těmto hercům je zde věnován pouze epizodní prostor, na rozdíl od filmové série, kde jsou ústředními postavami. Příběh není o chlapci, co přežil, ale o chlapci, co si život užíval plnými doušky a někdy pustil otěže až přespříliš. Také o tom, jak těžké je být dospělým v těle dítěte a co s vámi udělá život v částečném odtržení od reality.

Foto: Jan Běhal

Tom Felton a jeho spřízněná duše Emma Watson Zdroj: Rollingstone.com

Tom Felton sám sebe popisuje jako hodného rošťáka, který se nemá problém přiznat k různým přečinům proti pravidlům a mnohdy i zákonu. Zároveň ale celou dobu Tomovi fandíte a dochází vám, že je to opravdu upřímný a hodný mladý muž, který navzdory osudovému rozhodnutí zůstal částečně pořád jen normálním klukem z jihovýchodní Anglie. Tom neexceloval jen jako Draco, ale objevil se v mnohých dalších významných filmech, mezi které patří například Anna a král nebo Planeta opic, a prokázal tak svůj talent nejen v dětských rolích nebo v sérii o Harry Potterovi.

Na knize vás občas zarazí jemné nesrovnalosti, jako například fakt, že Tom má hned několik lidí, se kterými se po konci natáčení nejvíce stýkal, psal nebo volal. Škoda, možná je to jen chyba editora, ale celý příběh občas trošku relativizuje. Na druhou stranu si nemyslím, že by Tom čtenářům a fanouškům lhal, spíše to tak v té chvíli cítil a možná to spíše ukazuje, jak odlišný je od Draca Malfoye a jak dobrý a láskyplný vztah si dokázal vytvořit s lidmi v tak zvláštním prostředí, kterým natáčení Harryho Pottera muselo být. Kniha určitě stojí za přečtení, každý si v ní najde něco svého, jen škoda že nešla více do hloubky celou dějovou linkou a gradovala tak šíleným tempem až na konci, kde takřka změnila žánr.

Foto: Jan Běhal

Tom Felton ve filmu Anna a král Zdroj: Twitter

Ale už dost o popisu Toma jako herce, zaměřme se na jeho reálný život, který se snaží v knize popsat co nejvěrohodněji. Věděli jste například, že Tom je vášnivý kuřák nebo že jeho velkou vášní jsou rychlé auta? Je škoda, že tady kniha končí a že dospělé části Tomova života nebyl věnován mnohem větší prostor. Až zde pochopíte, kdo vlastně Tom je, a že historky z placu protkané humorem a obdivem, tvoří jen částečně Toma Feltona. Zjistíte, že opravdový život se všemi povinnostmi a zodpovědností začal až po natáčení celé série a že ani takový suverén, jako je Draco, ehm, nebo spíš Tom, jej nedokázal zcela zvládnout. Každý z nás má v sobě nějaké démony a Tom ukazuje, že není ostuda o nich mluvit. Svým způsobem to vypadá, že mnohdy dochází až na jakousi terapii v kooperaci se čtenářem. Jak řekl jednou Brumbál Harrymu: „Naše rozhodnutí ukážou, kým skutečně jsme, daleko více než naše schopnosti.“ A to dle mého názoru plně vystihuje i život Toma Feltona.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám