Hlavní obsah
Umění a zábava

E. A. Poe - ,,Nejhanebnější chlap na světě“ děsí čtenáře i dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Největší ikona literárního hororu, básník a spisovatel Edgar Allan Poe

Byl pokládán za pobudu, ničemu a člověka, z něhož by si nikdo spořádaný neměl brát příklad. Ve skutečnosti však šlo o génia, jakému v tehdejší společnosti sotva bylo rovno.

Článek

Nejspíš by dokázal nepředstavitelné věci, kdyby svůj brilantní mozek doslova neutopil v alkoholu, jemuž holdoval již od mládí a díky němuž se propadl do stavů těžkých depresí a nepřekonatelného deliria.

O životě největší hororové ikony nás učí učebnice již celé dekády. Avšak ani náznakem se nám neodvažují vyprávět o skutečných strastech jeho trudného osudu.

Narodil se 19. ledna 1809 v Bostonu Elizabeth a Davidovi Poeovým. Otec však trpěl alkoholismem a od rodiny záhy odešel. Zdá se, že po něm malý Edgar zdědil svého nejhoršího démona. Matka následně zemřela na tuberkulózu a budoucí literát se tak rázem ocitl v sirotčinci. Právě tam se zdálo, že se na hocha usmálo štěstí, neboť si jej adoptovala rodina Allanů.

Již na střední škole se Edgar prosadil ve slohu, literatuře a historii - dalo by se říci, že šlo o humanitní zázrak. Pokračoval proto na virginskou univerzitu, kde jej ale dostihl jeho zděděný démon alkohol. K němu však přibylo ještě něco, co Poeovi způsobovalo na cestě životem neobyčejné trable. Gambling. Jestliže se podařilo získat nějaké peníze, rychle o ně přišel. Nicméně větší potíž byla, že z nuly se dokázal dostat i do mínusu a na splacení dluhů již finance neměl. Nejdříve prosil o pomoc nevlastního bratra, avšak když ten odmítl stále větší sumy splácet, Edgar jej zavrhl. Po roztržkách s kantory tedy univerzitu opustil a na přání svého adoptivního otce zkusil štěstí na vojenské akademii - jak jinak, se stejným výsledkem jako na univerzitě.

Když bylo Edgarovi 27 let, rozhodl se k poněkud zvrácenému kroku, za který byl později často pranýřován. Za svou choť pojal vlastní sestřenici, které navíc bylo pouhých třináct. V té době již aktivně psal. Stal se novinářem a během svého působení proslul například výzvou pro čtenáře, aby mu posílali do redakce hlavolamy, které následně řešil a výsledky uváděl ve své rubrice. Zásluhou své geniality vyřešil všechny s výjimkou jednoho, o kterém prohlásil, že řešení nemá.

Také během práce v redakci jej soužil alkohol a hrozilo, že bude propuštěn. Čím dál více se tedy uchyloval k vlastní tvorbě, zejména povídkové, aby si zaopatřil vedlejší příjem. Dnes patří mezi jeho mistrovská díla například Pád do Maelströmu, Zánik domu Usherů, Černý kocour či Jáma a kyvadlo.

Roku 1845 zažil skutečnou slávu díky nesmrtelné básni Havran, kde zpracovával pocity osamělého muže, jenž skomírá nad ztrátou své lásky.

V roce 1847 však umřela jeho manželka, báseň Havran se tak stala skutečností a Edgar se propadl ještě do hlubší temnoty. Jeho osobní zánik se blížil. Za celý svůj život napsal jen jeden román, druhý dokončit nestihl.

V roce 1849 byl nalezen opilý na chodníku v Baltimoru. Na sobě měl cizí šaty a někdo jej očividně zmlátil - z toho pak vznikly hypotézy, že se stal obětí volebních manipulátorů, kteří chytali své ovečky, aby je převlékali a nechali několikrát hlasovat před komisí. Čtyři dny byl hospitalizován v nemocnici, avšak na krvácení do mozku byla tehdejší medicína krátká.

A smůla velikána neopustila ani po smrti. Náhrobní kámen se cestou rozbil, a když likvidovali po letech část hřbitova, kde Edgar odpočíval, došlo k záměně čísel a s největší pravděpodobností tak byly exhumovány nesprávné ostatky.

Ať už sní svůj věčný sen kdekoli, v srdcích čtenářů žije dál i po více než stosedmdesáti letech. Právem je považován za nejvýraznějšího představitele temné gotiky, zakladatele moderní detektivky a nejlepšího autora klasického hororu všech dob.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz