Hlavní obsah
Umění a zábava

H. P. Lovecraft - muž, který z vlastních halucinací stvořil legendární svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Bájné božstvo Cthulhu

„Chudý, leč dobrosrdečný aristokrat z Providence“- přesně tak působil na své blízké. Ve skutečnosti ale trpěl duševními problémy. A právě ty z něj učinily ikonu. Seznamte se, mistr weird fiction HPL.

Článek

Weird fiction patří mezi kombinované žánry. Vlastně bychom mohli říci, že jde o podžánr hororu a současně fantasy a sci-fi. A samozřejmě, jak literární teoretikové dobře vědí, pod každý takový žánr se leccos schová. Na díla Howarda Lovecrafta jsou však jakékoli tabulky krátké. Psal intuitivně, někdy krkolomně, avšak jeho tvorba se vyznačuje až děsivou autenticitou. Při čtení děl jako Volání Cthulhu nebo Dagon nabyváte dojmu, že držíte v ruce reálné zápisky pomateného jedince, jenž si zaznamenal svůj makabrózní deník.

A Howard to v hlavě doopravdy moc v pořádku neměl. Narodil se 20. srpna 1890 v Providence a již odmalička trpěl sociální poruchou a nejraději utíkal před realitou do svých snů. Zároveň tíhl k vědě a snil, že se jednoho dne stane astrofyzikem. Pro něco takového mu ovšem scházela numerická inteligence a především sebevědomí. Aby ne, když jeho matka všude lkala, jak má ošklivého syna. Navzdory útlaku se však nehodlal zbavit svých představ, a tak se houževnatě věnoval samostudiu. Hodně četl - zejména naučnou literaturu -, ale záhy jej strhla také mysteriózní próza Edgara A. Poea, která mladého Howarda nebývale ovlivnila.

Vinou přelétavosti a počínajících depresí však nedodělal ani střední školu, čímž si zkomplikoval budoucí profesní život. Kvalifikovanou pozici mu nikdo nechtěl svěřit, pročež se živil psaním článků a později také jaké ghostwriter pro ostatní spisovatele.

Jeho vlastní povídky se s úspěchem nesetkaly, jelikož Howardův styl byl příliš kostrbatý a používal spoustu nadnesených výrazů a stylistických kudrlinek, jež namísto budování atmosféry jen kazily napětí. Samotné myšlenky obsažené v dílech přitom měly famózní hloubku a čtenáře vrhaly do mrazivé mystifikace, která splývala s realitou a zanechávala hrůzný odkaz a působivý dojem.

Zatímco ke svým přátelům byl nadmíru slušný, a i přes svou věčnou chudobu pohostinný, k ostatním členům globální společnosti již tolik vlídnosti nechoval. Nesnášel Rusy, Židy a Čechy. Možná už jen proto je tolik komické, že jeho první ženou v životě byla ruská Židovka, kterou pojal za manželku.

Kdyby měl možnost vidět, jakého světového věhlasu dosáhl po své smrti, nepochybně by byl silně dojat. Všechna jeho díla se totiž prosadila až díky přičinění jeho přátel, kteří na počest svého zesnulého „aristokratického“ přítele protlačili nejlepší texty na trh. Dnes je například všem dobře známý grimoár Necronomicon, avšak už málokdo ví, že jde o smyšlenou knihu, o jejíž zrod se postaral právě Lovecraft. A mýtické stvoření Cthulhu, jež obývá nekonečně hluboké oceány a čeká na návrat slávy své rasy, inspiruje autory po celém světě dodnes. Stalo se předlohou pro nespočet románů, povídek, ale také počítačových her a gamebooků.

O to smutnější je, jaký osud laskavého „šlechtice“ potkal. Jelikož trpěl skutečným finančním deficitem, také jeho celoživotní strava tomuto faktu odpovídala. 15. března 1937 podlehl rakovině tenkého střeva, kterou mu tehdy nedokázali vyléčit. Na smrtelné posteli však ještě odvolal své rasistické a národnostní postoje a do historie se zapsal neposkvrněným písmem. Vedle Stephena Kinga a Edgara Poea se navždy řadí mezi top autory hororu a temného sci-fi.

Zdroj: Wikipedie

Volání Cthulhu (doslov J. Škvoreckého)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz