Článek
Nechci dělat chytráka, ale jestli na zahradě nebo v truhlíku pěstujete jen jednu bylinku, měla by to být petržel. Nejenže se hodí skoro do každého jídla – od polévky po pomazánku – ale když jí dáte trochu péče, odvděčí se vám pořádnou zelenou náloží. A hlavně: na rozdíl od mnoha jiných bylinek přežije i drobnou chybu nebo zapomnětlivost. Jen jí musíte porozumět. Tady je, jak to dělám já.
Co si petržel žádá, aby byla krásná
Místo, kde jí je dobře
Petržel sice snese stín, ale pokud má pořádně sílit a mít šťavnatou nať, potřebuje světlo. Ideální je místo, kam svítí ranní slunce a odpoledne je tam trochu klidu. Na rozpálené zdi u domu v květináči to není úplně ono. Naopak, v truhlíku na východní straně se jí daří výborně.
Zemina a výsev
Dávám jí kyprou zeminu s trochou kompostu – ale nic čerstvého, co by ještě „topilo“, jinak se z kořene stane košťátko. Semínka dávám do vlhké půdy zhruba centimetr hluboko. A jo, klíčí pomalu, klidně i tři týdny, takže to chce trpělivost. Doporučuju je přes noc namočit do vody – pak vylezou o poznání rychleji.
Zálivka: Petržel není kaktus
Nezaplavuju ji, ale sucho nemá ráda. Udržuji půdu pořád trochu vlhkou, hlavně v horkých dnech. V květináči jí voda uteče rychleji, takže tam je třeba zalévat častěji. Ale pozor – když ji přelijete, kořeny uhnijí a je po bylině.
Hnojení: Nepřehánět to
Když je v záhonu a půda je v pořádku, není nutné nic přihnojovat. Ale v květináči, kde živiny rychle mizí, jí jednou za měsíc dávám slabý bylinný výluh nebo trošku organického hnojiva. Dusík ano, ale s mírou – jinak vyžene spoustu listů, ale chuť bude slabší.
Sklizeň: Berte, ale s rozumem
První lístky stříhám zhruba od výšky 10 cm. Nejradši ji řežu po částech a nechám dorůstat. Když se řeže pravidelně, žene nové výhonky jako divá. A to je přesně to, co chcete – čerstvou, mladou nať, ne dřevnaté stonky.
Zimu zvládne, ale…
Pokud máte petržel v záhonu, klidně ji tam nechte přes zimu. Přežije mírné mrazy. Ale lepší je na podzim kus přesadit do truhlíku a dát ji za okno. V kuchyni pak máte po ruce čerstvou nať i v lednu. Jen jí občas trochu vody a ona pojede dál.
Malý trik, velký efekt
Pěstování petržele je jedna z těch věcí, která vypadá jednoduše – a taky že je, pokud si na začátku dáte trochu záležet. Když víte, co má ráda, vydrží krásná a chutná klidně celý rok. A věřte mi, není nic lepšího, než když si do polévky sáhnete po čerstvé nati, kterou jste si sami vypiplali.