Hlavní obsah
Jídlo a pití

Špendlík: nejvoňavější švestka do knedlíků i pálenky. A to není všechno

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Malé, sladké a voňavé plody, které znají jen pamětníci? Špendlík žlutý je stará odrůda slivoně, která si znovu nachází cestu do zahrad. Nenáročný strom, výborná chuť a domácí pálenka – ideální společník pro každého zahrádkáře.

Článek

Vzpomínáte si na malou žlutou švestku, kterou jste jako děti trhali někde za plotem? Sladká, voňavá, s měkkou dužinou a maličkou peckou uprostřed. To byl špendlík – stará dobrá odrůda, která se pomalu, ale jistě vrací zpátky do našich zahrad. A víte co? Právem! V tomhle článku vám prozradím, proč na něj nedat dopustit – ať už kvůli chuti, jednoduchému pěstování nebo skvělému využití v kuchyni i ve sklence.

Co to vlastně ten špendlík je?

Špendlík žlutý je odrůda slivoně, kterou dřív pěstovali naši prarodiče běžně. Drobné kulaté plody mají sytě žlutou barvu, jsou šťavnaté a na chuť příjemně sladké – něco mezi meruňkou a švestkou. Když si ho dáte do pusy, připomene vám léto na vsi. A právě to je jeho kouzlo – žádná přechytralá novinka, ale opravdové ovoce s duší.

Pecka je malá, špičatá – možná i díky tomu se mu začalo říkat „špendlík“. Strom kvete krásně bíle a plodí spolehlivě, dokonce i tam, kde jiné ovocné stromy selhávají.

Proč ho chtít na zahradě?

Nenáročný a spolehlivý

Když hledáte ovocný strom, který zvládne i horší podmínky, je špendlík sázka na jistotu. Daří se mu téměř všude, nevyžaduje žádné speciální zacházení a co je skvělé – je samosprašný. To znamená, že nepotřebujete vysazovat druhý strom, aby vám plodil.

Plody, které chutnají jako prázdniny

Zraje většinou v srpnu a když ho sklidíte v pravý čas, máte parádní úrodu plodů, které voní po slunci. Jsou ideální do knedlíků, koláčů, na marmeládu nebo povidla. A jestli doma pálíte, věřte, že špendlíkovice má jemnou, květinovou chuť a leckterá slivovice se proti ní může schovat.

Překvapí i odolností

Špendlík si poradí s mrazem i sušší půdou. Netrpí na choroby jako jiné švestky, dokonce je částečně odolný i proti šarce. A to se v dnešní době, kdy každá druhá odrůda potřebuje chemii, opravdu cení.

Jak ho zasadit a pečovat o něj?

Nejlepší čas na výsadbu je podzim, případně brzké jaro. Stromky se často prodávají na podnoži myrobalán, což je taková spolehlivá základna pro růst. Půda by měla být dobře propustná, ideálně s trochou kompostu nebo uleželého hnoje. Po výsadbě stromek zakraťte – ideálně na 3–4 silnější výhony a jeden hlavní terminál, aby pěkně rostl do koruny. A nezapomeňte na zálivku, hlavně v prvních týdnech.

Malý, ale šikovný

Je zajímavé, jak něco tak malého dokáže udělat tolik radosti. Špendlíky nejsou plody do supermarketu – jsou to ty, co sníte rovnou ze stromu, naplníte jimi bábovku nebo je naložíte na domácí marmeládu. A právě proto by neměly na žádné zahradě chybět.

Špendlík žlutý je jako ten starý dobrý přítel – nenápadný, ale spolehlivý. Nepotřebuje moc pozornosti, a přesto vás odmění plody, které chutnají jako dětství. Pokud hledáte strom, který vás nebude zlobit, udělá parádu a ještě z něj něco sklidíte, špendlík je jasná volba. A kdo ví – třeba z něj jednou vypálíte i tu nejlepší domácí pálenku v ulici.

Zdroje: Autorský článek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Žlutý špendlík

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz