Hlavní obsah
Umění a zábava

Oduševnělá krása Jacqueline Bisset

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Autor: Unknown author – eBay, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php

Jacqueline Bisset (80) se narodila v anglickém hrabství Surrey. Matka byla francouzsko-anglického původu a z Paříže uprchla před Němci za II. světové války, otec, lékař, byl Skot.

Článek

Neměla bezstarostné mládí, po dovršení plnoletosti matce diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Jacqueline se o ni starala, protože otec rodinu po třiceti letech opustil. Neměla to jednoduché, aby ji – i sebe – uživila přivydělávala si jako modelka. Jako malá chodila na lekce baletu, to ji pomohlo, stejně jako to, že mluvila plynně anglicky i francouzsky.

Zkoušela chodit na hodiny herectví. Nicméně nejvíc pozornosti získala díky své nesporné kráse. První role na ni čekala ve 23 letech v romantické komedii Dva na cestě a byla pro ni významná, ani ne kvůli ní samé, ale proto, že její partnerkou byla Audrey Hepburn, kterou velmi obdivovala.

Vážné role na ni čekaly v dramatu Detektiv, kde si zahrála s Frankem Sinatrou a mafiánské story Bullitův případ, tam byl jejím partnerem Steve McQueen. Zmínku zaslouží herecký výkon v katastrofickém snímku Letiště. Jacquelin hrála i dvojroli v úspěšné komedii Muž z Acapulca, kde byl jejím partnerem J.P. Belmondo a užila si to.

Stal se z ní erotický symbol poté, co v kasovním trháku Hlubina (1977) plavala pod vodou v mokrém tričku, ve kterém vynikla její postava – a hlavně dokonalá prsa. „Čtyři roky nikdo nemluvil o ničem jiném než o nich. Já tu scénu nesnášela, cítila jsem se podvedena, nepřipravili mě na to, že ji budou natáčet v tak provokativní poloze.“ posteskla si.

Pracovala s proslulými režiséry jako byli John Huston, George Cukor, Roman Polanski, François Truffaut. Byla nominována na Zlatý glóbus i Césara, francouzskou obdobu Oskara, ale cenu v obou případech nezískala.

Jako jedna z mála krásných hereček se dokázala přirozeně přehrát do rolí dam středního a pak seniorského věku, natáčí dodnes. „Hodně starších hereček, co znám, je frustrovaných, že se na ně zapomnělo, ale musíte umět přizpůsobit se realitě. Charakter podporuje tělesnou krásu. Obohacuje ženu v době, kdy ji opouští mládí.“ Komentuje svoji proměnu.

Dále pokračuje: „Je fakt, že společnost se od mých začátků změnila. Tehdy byli lidé obecně milejší. A já byla vždy velmi zdvořilá, říkali mi, že jsem křehká jako malý motýl. Ale neměla jsem problémy, o nichž se teď hodně mluví kvůli hnutí MeToo. Nikdy se mi nic z toho nestalo. A pracovala jsem s lidmi, kteří měli nezaslouženě špatnou pověst a užila si to. Člověk nesmí dát na řeči.“ Svěřuje se.

Jacqueline, kmotra herečky Angeliny Jolie, je stále žádaná v Hollywoodu, i v Evropě, účastní se různých festivalů a předávání cen. V současné době žije v Anglii. Sama. „V mém věku nemám potřebu sexu, abych někoho hledala jen na něj, ale nevyhýbala bych se mu, pokud by se objevil vhodný protějšek. Ale nikoho nehledám, nechám to na náhodě nebo osudu.“ Říká a pokračuje.

Podobně je to s rolemi. Mnohé filmy jsou jen slaboduchá vata a není důvod, aby se do nich jeden hrnul, je to frustrující, zvlášť když víte, že pořád ještě můžete ze sebe něco odevzdat, máte nějakou kvalitu." Ačkoli Jacqueline nebyla nikdy vdaná, měla pár dlouhodobých vztahů.

Podle ní má manželství smysl jen při založení rodiny a nikdy by se nevzdala jména, pod kterým se proslavila. V letech 1967 až 1973 chodila s kanadským filmovým a televizním hercem Michaelem Sarrazinem. Toho brzy vystřídal marocký realitní magnát Victorem Draie, s kterým byla šest let.

Poté navázala vztah s ruským tanečníkem Godunovem, který trval od roku 1981 do roku 1988. Jejím posledním partnerem byl turecký instruktor bojových umění Emin Boztepe. Ten nadvakrát, nejdřív od roku 1994 do roku 2005 a poté znovu od roku 2007 do roku 2008. Jacqueline nemá děti.

Ve dvaatřiceti se myšlenkami na mateřství zabývala, ale rozhodla se, že herecká kariéra a výchova dětí nejdou dohromady. Film se točí několik měsíců a tu dobu prostě nemůžete být správnou matkou. I kdybych sebou vzala dítě na natáčení, neměla bych na něj čas, navíc role mnohdy vyžaduje psychické vypětí a poté potřebujete regeneraci, klid.

Já neuvažovala ani o adopci, což bylo a je v „módě“ platil ten samý důvod. Navíc nikdy nevíte, po kom zdědilo to nechtěné dítě geny, pokud se ho rodiče vzdali, tak asi nebyli charakterově na výši. Zamýšlí se Jacqueline.

Když se v mysli vrací za svou téměř šest desetiletí dlouhou kariérou přiznává skromně, že měla štěstí. Já v dětství četla hodně pohádek a byla trochu snílek, ale herectví mě moc nepřitahovalo, a to až do mé první malinké role, kdy jsem se setkala s Audrey Hepburn. Fascinovala mě, jak dokáže mluvit očima, gesty, grimasami, ale i tím, jak nesmírně kvalitní byla jako člověk. Ukončuje svou „zpověď Jacqueline.

ZdroJ. https://www.kinobox.cz/osobnosti/18070-jacqueline-bisset

https://www.rottentomatoes.com/celebrity/jacqueline_bisset

https://www.jacquelinebissett.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz