Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš a Paroubek pozváni bez doprovodu! Podivný výběr hostů na předávání státních vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Mezi pozvánkami na slavnostní akt předávání státních vyznamenání je tak trochu „nepořádek“. (Ne)pozváni některých vzbuzuje pachuť a otazníky.

Článek

Bývalý prezident Zeman na Hrad nedorazí, ač byl pozván i s manželkou. Prý má jiný program! Má na takové rozhodnutí plné právo. Je to ostatně především jeho vizitka. Mnohým asi jeho přítomnost ve Vladislavském sále chybět nebude. Naproti tomu druhý bývalý český prezident a Zemanův předchůdce v úřadě, Václav Klaus, účast s chotí přijal.

Na Hrad nedorazí někteří další lidé. Například Jiří Paroubek. Důvodem je skutečnost, že na slavnostní akt do Vladislavského sálu nebyla pozvána jeho současná partnerka. K Jiřímu Paroubkovi může mít člověk různé výhrady, kupříkladu k jeho některým proruským a pročínským výrokům z poslední doby. Pozapomenutý Paroubek se opakovaně neúspěšně snažil o návrat do vrcholné politiky. Dnes se snaží alespoň nějak zviditelnit v médiích kritickými komentáři na adresu současné politické reprezentace a  svých následovníků v ČSSD, dnešní SocDem.

V jednom je ale třeba dát Jiřímu Paroubkovi za pravdu. Jako bývalý premiér země měl automaticky obdržet pozvánku i pro manželku či partnerku. Významná osoba, kterou beze sporu díky své premiérské minulosti je, ač si o jeho přítomnosti může leckdo myslet své, by prostě měla být jednoznačně pozvána s doprovodem. Jiří Paroubek po nedávné účasti na summitu v Číně, kterého se zúčastnil i Vladimír Putin, asi na Pražském hradě není příliš vítanou osobou. Na druhou stranu je poněkud nedůstojné, když Paroubek obdrží pozvánku do Vladislavského sálu jen sám a jeho manželka pouze na následnou recepci do Španělského sálu.

Podobný je v tomto směru případ Andreje Babiše. Babiš je sice dnes „jenom“ řadovým poslancem. Nemá žádnou významnou oficiální ústavní funkci. Na druhou stranu je to předseda hnutí ANO, tedy partaje, která má v poslanecké sněmovně početně největší zastoupení. Navíc je to také bývalý předseda vlády a kandidát na prezidenta v druhém, tedy finálovém kole, posledních voleb.

Ač se rozhodně nepočítám mezi příznivce Andreje Babiše a jeho ženy Moniky, nechápu, že Hrad na slavnostní předáváni státních vyznamenání do Vladislavského sálu nepozval jeho manželku. Dostala prý také pozvání pouze na recepci do Španělského sálu, která se koná poté. Odůvodnit to nízkou kapacitou Vladislavského sálu je výsměch. Babiš měl dostat rozhodně pozvání 1+1, tedy pro sebe a jednu osobu doprovodu.

Hrad bohužel pokračuje v novém složení v podivných praktikách, které zavedli předchůdci za „panování“ Miloše Zemana. Tehdy někteří „nepohodlní“ lidé nebyli zváni vůbec, ač být vzhledem ke svým funkcím a významu zváni měli. Teď sice „nepohodlní“ zváni jsou, ale bez doprovodu. A to je opravdu poněkud nedůstojné.

Nevíme, jestli prezident Pavel ví o těchto praktikách, jestli je to rozhodnutí jeho úředníků, tedy zřejmě vedoucí kanceláře Vohralíkové, či prezidenta samotného. Každopádně prezidentovi v očích veřejnosti takové rozhodnutí škodí. Chtělo by to trochu velkorysosti.

Zdroj:

https://cnn.iprima.cz/babis-zamiri-na-hrad-bez-manzelky-nedostala-pozvani-manzel-nerudove-prijit-mohl-pripomnel-415937?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://cnn.iprima.cz/projevu-putina-vsichni-tleskali-zadna-delegace-neodesla-vzkazuje-z-ciny-jiri-paroubek-415230

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz