Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dnes jsme detailně informováni o zdraví Miloše Zemana. Když byl prezidentem, bylo tomu však jinak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Když byl Miloš Zeman prezidentem, nejvyšším ústavním činitelem, nevěděli jsme o jeho zdravotním stavu nic konkrétního, i když to rozhodně bylo ve veřejném zájmu. Nyní, když už je pouze soukromou osobou, jsme kupodivu zásobování detailními informace.

Článek

Když byl Miloš Zeman v roce 2021 převezen ve velmi vážném stavu z Lán do pražské Ústřední vojenské nemocnice, bylo jeho okolí velmi skoupé na jakékoliv informace o jeho zdravotním stavu. A to byl Miloš Zeman prezidentem České republiky a bylo ve veřejném zájmu, aby občané věděli, jaký je opravdu zdravotní stav prezidenta republiky.

I když bylo zřejmé, že zdravotní stav prezidenta Zemana je velmi vážný, byla celá záležitost jeho okolím bagatelizována. „K obědu měl v úterý pan prezident meruňkové buchty, na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší,“ řekl tehdy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a mnohé tím překvapil. Miloš Zeman se v té době totiž nacházel na jednotce intenzivní péče, kde se taková jídla obvykle nepodávají.

Informace o Zemanově tehdejším zdravotním stavu byly tajeny, přestože Zeman sám jako prezident dříve veřejně deklaroval, že občané mají právo tyto informace mít. Lidé z okolí prezidenta vydávali navzájem si protiřečící zprávy. Místo informací o zdravotním stavu hlavy státu informovali o tom, že budou informovat, což následně stejně neudělali. Ústřední vojenská nemocnice pak vydala tiskové prohlášení s titulkem Dobro pacienta je nejvyšší zákon!, kde uvedla, že „ÚVN nese zodpovědnost za svá vyjádření. Nemůže však nést zodpovědnost za vyjádření jiných subjektů, ať již do médií, nebo na sociálních sítích.“

Prezidentovo okolí se prostě nechovalo standardním způsobem, který je v západních demokraciích v takových případech obvyklý. Veřejnost netušila, jak vážný prezidentův stav je. Ani to, kdy a jak bude schopen vykonávat svůj úřad. Množily se spekulace o tom, že zdravotní stav prezidenta je horší než hradní kancelář uvádí. Strávil tehdy v Ústřední vojenské nemocnici 46 nocí.

Celá velmi nejasná situace kolem Zemanova tehdejšího stavu vyústila v to, že se hovořilo až o možnosti odejmout prezidentovi pro jeho zdravotní stav některé pravomoci.

Miloš Zeman se z vážného stavu zotavil a následně si stěžoval, že během jeho hospitalizace v ÚVN v říjnu 2021 její vedení vytvořilo dva „přípisy“ týkající se jeho zdravotního stavu, o nichž ani nevěděl. Jedno stanovisko dalo bývalému vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky Vratislavu Mynářovi a druhé předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi, v němž bylo uvedeno, že Zeman není schopen vykonávat pracovní povinnosti.

Střih - jsme v roce 2024 a Miloš Zeman už není českým prezidentem. Nemá žádnou ústavní, ani jinou veřejnou funkci. Je soukromou osobou. Jeho zdravotní stav je tedy čistě jeho soukromou záležitostí. Informace o něm nejsou v žádném oficiálním veřejném zájmu. Přesto jsme takřka denně médii informováni o zdravotním stavu exprezidenta. Miloš Zeman bude prý během pátku přeložen z JIP na standardní pokoj interní kliniky. Hospitalizován byl ve FN Motol kvůli kritickému nedokrvení nohy. Dozvídáme se řadu dalších detailních informací o současném zdravotním stavu Miloše Zemana. Do motolské nemocnice byl exprezident přijat minulý čtvrtek. Lékaři mu vedle nedokrvené nohy objevili také krevní sraženinu, kterou odstranili. Tepny zprůchodnili a provedli chirurgický zákrok, při kterém mu nařízli nohu, aby v ní uvolnili tlak a snížili otok.

Nelze se ubránit jistému údivu. Když byl Miloš Zeman českým prezidentem, nejvyšším ústavním činitelem, vrchním velitelem ozbrojených sil a bylo jednoznačně ve veřejném zájmu, abychom, my občané, byli informováni o jeho zdravotním stavu, informace vázly. Přicházely pozdě a zkreslené. Miloš Zeman si, spolu se svými spolupracovníky, tehdy přesné informování veřejnosti o svém zdravotním stavu evidentně nepřál.

Dnes, když je soukromou osobou, jsme kupodivu takřka na denní bázi „v přímém přenosu“ detailně informováni. Konají se tiskové konference. Informace poskytuje vedení Fakultní nemocnice v Motole. Také na Zemanově Facebooku jsou detailní informace. Vše se tedy děje jistě se souhlasem bývalého prezidenta a jeho rodiny.

Jaký je k tomu důvod? To ví asi jen Miloš Zeman, jeho rodina a spolupracovníci. Je však faktem, že Miloš Zeman byl krátce před svojí hospitalizací zase více veřejně aktivní. Vyjadřoval se k aktuálnímu politickému dění. Přijímal návštěvy ve své kanceláři. Setkal se například s Alenou Schillerovou, které blahopřál k narozeninám. Ještě předtím také s Viktorem Orbánem a Robertem Ficem, při jejich pražské návštěvě. Poskytl například rozhovor v XTV svému oblíbenci Xaveru Veselému.

Miloš Zeman zřejmě touží opět po tom promlouvat do politického dění v naší zemi. Zřejmě proto chce, aby se o něm i nyní, kdy je hospitalizován v nemocnici, více vědělo a nechává nás informovat o svém lepšícím se zdravotním stavu. Miloši Zemanovi přeji brzké uzdravení. Byl bych však raději, kdyby nás takto nechával informovat v době, kdy byl naším prezidentem. Tehdy k tomu byl důvod.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz