Hlavní obsah
Sport

Last minute odchody ze Slavie před startem ligy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Mareš

Na slávistickou soupisku byl nově připsán navrátilec David Zima. Přetlak v kádru je velký a logicky musí být trochu upuštěn a přijít odchody. Některé už byly potvrzeny. O jiných se spekuluje a jedná.

Článek

Aiham Ousou bude hostovat v Cadizu. Odchází na půlroční hostování s opcí na přestup do osmnáctého klubu La Ligy Cádizu. Aiham Ousou na podzim hostoval ve švédském Häckenu, kterému pomohl ke třetí příčce v lize a účasti v kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu. Se Slavií nebyl na portugalském soustředění. Místo toho reprezentoval Sýrii, jejíž občanství přijal, na Asijském poháru. Za Slavii odehrál celkem 22 zápasů v Evropské konferenční lize. V české lize 45 utkání a dva góly. Už delší dobu však bylo zřejmé, že jeho dny v Edenu jsou sečteny. Důvěra mezi ním a trenéry už nebyla. Byla jen otázka, kam Ousou odejde. Ve Slavii odehrál řadu dobrých zápasů, ale i těch méně vydařených. Sražely ho chyby a vyloučení v důležitých zápasech. Nestal se jasnou jistotou, osobností, kterou by měl stoper ve Slavii být.

Andres Dumitrescu bude hostovat v Rumunsku. Vrací se do Sepsi OSK na půlroční hostování, odkud do Slavie zamířil. Andres Dumitrescu, levý obránce nebo wing bek se ve Slavii neprosadil. Jeho výkony v několika zápasech, kdy dostal šanci, nebyly přesvědčivé. Prostě každý hráč se posilou nestane. Nějaká „úmrtnost“ je vždycky. Podstatné vždy je, jak je procento nevydařených přestupů vysoké. James Gomez se ve Spartě také nechytil a odchází do Odense.

Dumitrescu nyní odchází na hostování bez opce, měl by v létě dostat ještě možnost zabojovat znovu o místo ve Slavii. Ale kdo ví, do léta je daleko. Všechno může být za pár měsíců jinak. Teď by se každopádně Dumitrescu do užšího kádru nedostal. Na levou stranu slávistické sestavy přišli noví hráči Diouf a Zmrzlý, kteří se trenérům jeví momentálně jako lepší. Dumitrescu bude mít v Sepsi pravidelnou zápasovou zátěž a tím i třeba šanci stát se stabilním členem rumunské reprezentace, kam byl už na podzim pozván.

Hráčem, jehož odchod Slavia ještě sice oficiálně nepotvrdila, ale očekává se, že nastane, je stoper Taras Kačaraba. Ve Slavii v poslední době prakticky nehrál. V těžké konkurenci si připsal na podzim v lize jen jeden start. V Evropské lize nehrál vůbec. Už vloni v létě měl odejít. Mluvilo se o zájmu Maccabi Tel Aviv. V prosinci se zase spekulovalo, že odejde do Spojených arabských emirátů. Nakonec zamíří zřejmě do Dunajské Stredy, šestého týmu slovenské ligy, který hraje svá utkání v MOL Aréně pro 12 tisíc diváků. V klubu působí kupříkladu Filip Kaša (dříve Plzeň) nebo Aleš Čermák (dříve Plzeň, Sparta). Trenérem je Španěl Xisco Muňoz.

Hráčem, který by měl také odejít, je záložník Jakub Hromada. Dle mediálních informací by mělo být jeho novým působištěm rumunský Rapid Bukurešť, třetí tým rumunské ligy. Hromada měl údajně odejít původně do bratislavského Slovanu, ale s tím vztahy Slavie v posledních dnech značně ochladly. Poté, co Slovan sehrál přípravné utkání s moskevským klubem, Slavia odvolala předligovou generálku, kterou měla právě se Slovanem sehrát. Jakub Hromada byl ve Slavii od sezony 2020/21. V posledních dvou sezonách se ale v sestavě objevoval velmi sporadicky. Byl také často zraněný. V současné konkurenci by se nejspíš nepodíval ani na lavičku. Odchod je logickým vyústěním situace.

Slavii by měl dle předpokladů opustit také „přespočetný“ Brazilec Ewerton. V médiích se spekuluje o jeho pokračování v Baníku Ostrava. Baník se Slavií údajně stále jedná. Chtěl hráče na hostování. Slavia preferuje přestup. Vše ale muže skončit jinak, jako dříve v případě Plavšiče. Také u Ewertona bude rozhodující, jestli se přece jen ještě objeví v tomto termínu zajímavá nabídka na přestup do zahraničí, která by vyhovovala hráči i Slavii. Ale třeba nakonec Baník Ewertona koupí „natvrdo“, když prodá Ladislava Almásiho.

Mohamed Ihattaren sice ze Slavie (zatím) neodchází, ale byl přeřazen do béčka. Neviděl bych za tím nic mimořádného. Ihattaren, kdysi velký talent nizozemského i evropského fotbalu, jehož tržní hodnota se odhadovala v roce 2019 na 22 milionů eur (tedy zhruba 550 mil. českých korun) nehrál dva roky pořádný zápas. Do Slavie přišel s nulovou kondicí a velkou nadváhou. Při 183 centimetrech prý vážil více než sto kilo. I když už část kilogramů shodil, do kondice, v které by mohl hrát ligový fotbal, má po takové pauze logicky pořád hodně daleko.

Těžko někdo mohl čekat, že bude za dva měsíce ve formě, když dva roky nic nedělal a měl skoro třicet kilo nadváhu. Kdo ví, jak to dopadne. Záleží zejména na disciplíně a vůli samotného hráče. Od začátku bylo jasné, že šance na návrat je poměrně malá. Kdyby se to povedlo, byla by to bomba a velká reklama pro Slavii. Když ne, bude to škoda především pro Ihattarena. Možná jeho definitivní konec s vrcholovým fotbalem.

Slavia nic neriskuje. Ihattaren přišel jako volný hráč. Tedy zadarmo. Teď se bude tedy připravovat s béčkem. „A“ týmu už začíná sezona a přechází na soutěžní režim. Hráč, který nemá na to, aby byl plnohodnotným členem ligového kádru, v něm logicky nemůže zůstat. Naproti tomu béčku začíná ČFL později. Může s ním tedy více potrénovat. Čas ukáže, jestli „kauza Ihattaren“ v béčku vyšumí a hráč ze Slavie v tichosti odejde. Nebo zda se v létě před novou sezonou, už ve výrazně lepší kondici, k áčku opět připojí a opravdu zabojuje o návrat do velkého fotbalu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz