Hlavní obsah
Sport

Sparta rozhoduje důležité zápasy, zejména derby, penaltami v závěru. I Lineker by se už asi divil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Ilustrační foto

Spartě se v poslední době daří rozhodovat důležitá a vyrovnaná utkání na domácí scéně penaltami v jejich závěru. Už potřetí se jí to povedlo se Slavií. Jednou s Plzní a Libercem. Je to jen náhoda?

Článek

„Fotbal je v podstatě jednoduchá hra – 22 hráčů se 90 minut honí za míčem, a nakonec stejně vždy vyhrají Němci.“

Citát slavného anglického fotbalisty Garryho Linekera, který se v malých obměnách hojně roky cituje, asi slyšel někdy každý, kdo se jen trochu zajímá o fotbal. Ted´ tu však máme jeho českou verzi, kterou jsem si dovolil lehce poupravit:

„Fotbal je v podstatě jednoduchá hra - 22 hráčů se honí za míčem, a nakonec stejně vždy Sparta důležitý zápas rozhodne penaltou v závěru.“

Že přeháním? Že to neplatí zdaleka ve všech zápasech? To ten slavný Linekerův výrok také ne. Něco na tom však bude. Tak se podívejme na pár příkladů, jak a kdy Sparta rozhodla ve svůj prospěch utkání na domácí scéně. Tedy ve Fortuna lize a národním MOL Cupu.

98.minuta hry: Lukáš Hejda za stavu 1:1 rukou změnil dráhu míče. Rozhodčí dlouho zkoumá situaci na videu. Penalta! Ladislav Krejčí ji proměňuje. Sparta vítězí 2:1.

98.minuta hry: Hra je přerušena za stavu 1:1. Kuchta upadl po zákroku Gigliho Ndefého. Hlavní rozhodčí Dominik Starý signalizuje, že předchozí penaltová situace bude přezkoumána na videu! Mabil ji ve 100.minutě proměňuje. Sparta pak přidává ještě jeden gól Kuchtou a vítězí v Liberci 3:1.

94.minuta hry: Igoh Ogbu se provinil za stavu 2:2 proti pravidlům, když podrazil Mabila. Rozhodčí Dalibor Černý nařídil pokutový kop. Ladislav Krejčí ho proměňuje. Sparta vítězí 3:2.

97.minuta hry: Igoh Ogbu v době vedení Slavie 0:1 zahrál rukou ve velkém vápně. Rozhodčí nereagoval na protesty hráčů. Nakonec ho však přivolal VAR. Penalta! Lukáš Haraslín ji proměňuje. Sparta vyrovnává na 1:1.

112.minuta prodloužení 2 × 15 min: Tomáš Vlček zahrál za stavu 2:2 rukou v pokutovém území. Rozhodčí nechal pokračovat ve hře. Nakonec ho však přece jen přivolal VAR. Penalta! Adam Karabec ji ve 114.minutě proměňuje. Sparta vítězí 3:2 a postupuje do semifinále MOL Cupu.

Je to jen štěstí či náhoda? Nebo tak silná touha sparťanského týmu po vítězství, která vede k tomu, že dokáže utkání v závěru rozhodnout?

Dle statistik Sparta prováděla v sezoně 2022/23, kdy na jaře mocně finišovala k titulu, ve Fortuna lize celkem 11 pokutových kopů. Proti Spartě se kopaly tři penalty. V této sezoně je její bilance skromnější. Kopala zatím jen tři penalty. Proti ní se kopala jedna.

Pro srovnání: Slavia zahrávala v sezoně 2022/23 ve Fortuna lize celkem 8 pokutových kopů. Proti ní se kopaly čtyři. V této sezoně Slavia kopala už osm penalt. Proti ní se zahrávaly dvě.

Vysoký počet pokutových kopů ve prospěch lídrů soutěže je celkem pochopitelný. Je tomu tak i v jiných ligách. Tým z čela tabulky má ve většině zápasů územní převahu, šance. Hraje hodně v pokutovém území soupeře. K penaltě má tedy logicky daleko blíže než tým, který se dostane do soupeřova vápna „třikrát za zápas“.

Zajímavé je spíše, kdy jsou tyto pokutové kopy zahrávány. V jaké minutě, za jakého stavu. A jak rozhodují výsledky utkání mezi favority soutěže. V tom jsou výsledky Sparty opravdu pozoruhodné. Zvláště její jarní tažení v minulé sezoně, kdy si ve třech důležitých, vyrovnaných ligových zápasech pomohla penaltou v rozmezí doby 94.-98.minuty. Získala v nich tak devět bodů, které jí významně pomohly k ligovému titulu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz