Hlavní obsah
Sport

Velký talent Jakub Markovič ve Slavii šanci nedostal. Dnes je v reprezentaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Jakub Markovič byl před lety považován za obrovský brankářský talent. Měl být nástupcem Ondřeje Koláře v pražské Slavii. Mladý brankář ale v Edenu nikdy šanci nedostal. Roky putoval z hostování na hostování až skončil v Baníku. A také v reprezentaci.

Článek

Jakub Markovič začínal svoji kariéru v rodném Přerově. V létě 2014 zamířil poprvé do Sigmy Olomouc, nejprve na hostování. V září 2015 pak do olomouckého celku přestoupil. Po roce a půl se ale už stěhoval do Prahy. Vyhlédla si ho pražská Slavia.

V mládežnických týmech Slavie získal titul v dorostenecké lize U17, následně pak také vyhrál s výběrem U17 Československé finále. Na úspěšnou sezonu navázal mistrovským titulem v nejvyšší dorostenecké lize U19. Pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích, v kterých mezi roky 2016 - 2022 odchytal 34 zápasů.

Jakub Markovič byl považován za obrovský brankářský talent. V lednu 2018 byl na 16. Galavečeru Grassroots vyhlášen druhým nejlepším mladším dorostencem v Česku. Víte, kdo byl první? Lukáš Vorlický ze Zbrojovky Brno, který později odešel do Itálie. Dnes se po několika operacích kolene snaží ve Slavii restartovat karieru. Třetím v pořadí byl sparťan Adam Hložek, v současnosti hráč bundesligového Hoffenheimu, kam přestoupil z Leverkusenu.

Svůj debut v soutěžním zápase A-týmu Slavie si Jakub Markovič odbyl 24. srpna 2019 ve vršovickém derby s Bohemians, když vychytal čisté konto. Slavia v ligovém utkání snadno zvítězila 4:0. V sestavě domácího klubu, který vedl Jindřich Trpišovský, byli tehdy kupříkladu Tomáš Holeš, Ondřej Kudela, Jaroslav Zelený, Petr Ševčík, Alex Král, Josef Hušbauer, Milan Škoda či Ibrahim Traoré.

Jakubu Markovičovi bylo při debutu za Slavii čerstvých osmnáct let. Předvídala se mu velká budoucnost. Byl prototypem brankáře, který hraje velmi dobře nohama. Předpokládalo se, že Ondřej Kolář, tehdejší slávistická jednička, v brzké budoucnosti zamíří na zahraniční angažmá a teenager Markovič se bude ucházet o jeho pozici ve slávistické bráně. V té době nastupoval také v mládežnické Lize mistrů, ve které byl s týmem U19 blízko postupu do jarní části. Se Slavií vyhrál v sezoně 2019/20 českou ligu.

„Jakub je na tom nejlépe v brankářských reflexech a chytání střel,“ konstatoval tehdy pro iDnes.cz trenér Jindřich Trpišovský. „Teď jen potvrzuje, co si o něm myslíme, že to je hodně talentovaný brankář,“ pokračoval trenér. „Mně osobně se jeho výkon moc líbil. Zachoval klid v těžkých situacích, hrál dobře za obranou, četl hru, dvakrát byl rychle z branky, stáhl nějaké centry a hrál i velice dobře nohama,“ vypočítával trenér Trpišovský po Markovičově druhém ligovém startu za „A“ tým Slavie.

Nakonec si ale Jakub Markovič připsal pouze dva prvoligové starty. Ondřej Kolář nikam neodešel a Slavia mladého brankáře v dalších letech posílala z hostování na hostování, až s ním zcela přestala počítat.

Nejprve v létě 2020 zamířil na půlroku do Mladé Boleslavi. V týmu plnil roli brankářské dvojky, přednost dostával kmenový brankář. Markovič nastoupil pouze do jediného ligového utkání. V únoru 2021 proto odešel na další hostování, tentokráte do druholigové Vlašimi. Tam už nastupoval častěji. V jarní části sezony odehrál dohromady 7 soutěžních utkání, v nichž udržel tři čistá konta.

V létě 2021 opět změnil angažmá. Tentokrát ho Slavia poslala hostovat do ligových Pardubic. O pozici jedničky bojoval s Boháčem a Letáčkem. V Pardubicích zůstal i v sezóně 2022/23, kterou začal jako brankářská jednička. Odchytal většinu podzimní části sezóny, ve 14 zápasech ale udržel jen jedno čisté konto a Pardubice byly po polovině ročníku na poslední příčce. V lednu 2023 si trenér Kováč přivedl do týmu na hostování z pražské Sparty zkušeného rumunského reprezentanta Florina Nitu, který se v zachraňujícím se klubu stal novou brankářskou jedničkou. Markovič se dostal do brány už jen při Rumunově zranění. I tak se dostal do nominace české reprezentace na Euro do 21 let. kde působil v roli dvojky. V Pardubicích Jakub Markovič odchytal za dvě sezony 32 ligových utkání.

V létě 2023 následoval opět návrat do Slavie. Byla to ale už jen formální záležitost. V Edenu byl stále Ondřej Kolář, ale už více pozici dvojky. Jedničkou byl Aleš Mandous. Od Markovičova ligového debutu za Slavii uplynuly skoro čtyři roky. Trpišovský a spol. na, stále ještě mladého, brankáře už zcela zapomněli. V jejich úvahách a plánech dávno nefiguroval. Slavia nakonec prodala „nepotřebného“ Jakuba Markoviče do ostravského Baníku. Za půl roku na to koupila za „velké peníze“ novou jedničku, Jindřicha Staňka z plzeňské Viktorie.

Se slezským klubem Markovič uzavřel smlouvu na čtyři roky s opcí. Konečně mu skončila doba hostování. Dostal se do prvoligového klubu na přestup! A konečně také do klubu, který nehraje permanentně o záchranu.

V Baníku se zase sešel s Jiřím Letáčkem, s kterým se znal už z Pardubic. Trenér Hapal dal Letáčkovi, který byl v Ostravě dřív, přednost. Ten se tak stal brankářskou jedničkou pro sezonu 2023/24. Markovič si svůj debut za Baník odbyl 29. srpna při výhře 2:0 nad Hlučínem v MOL Cupu. V lize ale seděl pouze na lavičce. Svůj ligový debut za Baník absolvoval až 20. dubna 2024, když při Letáčkově zranění odchytal celé utkání proti pražské Spartě.

Už se zdálo, že Markovičovi pšenka nepokvete ani v Ostravě. Vše ale změnil nečekaný letní odchod Jiřího Letáčka do španělské La Ligy. Z Jakuba Markoviče se stala před sezónou 2024/25 rázem nová brankářská jednička Baníku.

A protože se Baník po dlouhých letech podíval i do evropských pohárů, 25. července 2024 si Jakub Markovič odbyl také svůj debut v pohárové Evropě. Chytal při vysoké výhře 5:1 nad FC Urartu v 2.předkole Konferenční ligy. V sestavě nechyběl ani při zápasech o postup do hlavní fáze soutěže proti dánskému FC Kodaň. V klíčovém odvetném utkání Baník nad favoritem vyhrál 1:0 po prodloužení. Došlo na pokutové kopy. V rozstřelu Markovič bravurně chytil dvě penalty, ale Baník do dalšího kola přesto nepostoupil. Jeho střelci bohužel zcela selhali.

Výborných výkonů 187 cm vysokého Jakuba Markoviče v úvodu nové sezony v české nejvyšší soutěži i předkolech Konferenční ligy si všiml také reprezentační kouč Ivan Hašek. Adresoval ostravskému gólmanovi trochu překvapivou pozvánku do „A“ týmu české fotbalové reprezentace k zápasům Ligy národů v Gruzii (7. září) a proti Ukrajině (10. září).

„Dozvěděl jsem se to ve čtvrtek, volal mi to reprezentační trenér brankářů Radek Černý. Jsem za tuhle šanci moc rád, tohle chce každý hráč zažít. Reprezentace je jednou z těch vysněných štací,“ řekl brankář. „Jsem za to rád, ale beru to absolutně pokorně. Je to zásluha celého týmu, jsem toho jen součástí a bude jen dobře, když to takto bude pokračovat dál,“ uvedl Jakub Markovič pro média v reakci na reprezentační nominaci.

Mimochodem: Radek Černý, trenér brankářů české fotbalové reprezentace, pracuje dlouhodobě ve stejné roli také ve Slavii pod Jindřichem Trpišovským. Zná tedy Jakuba Markoviče velmi dobře už ze společného působení v Edenu.

Brankářský post v reprezentaci je nyní více otevřený. Markovičovi k nominaci pomohly zdravotní potíže dvojice Jindřich Staněk - Vítězslav Jaroš, kteří byli v týmu na nedávném mistrovství Evropy. Novou reprezentační jedničkou bude s vysokou pravděpodobností Matěj Kovář z Leverkusenu, který se zúčastnil už Eura v Německu a v posledním utkání v základní skupině turnaje střídal zraněného Staňka. Třetím do party je nyní další reprezentační nováček, Adam Zadražil z Hradce Králové. V jednadvacítce pak čeká na příležitost Antonín Kinský z pražské Slavie.

Jakubu Markovičovi je stále teprve 23 let. Brankáři, jak známo, mnohdy dozrávají později. Pražská Slavia nadějnému brankáři přes jeho nesporný talent nikdy opravdovou šanci nedala. Jakub Markovič se jedničkou v Edenu nestal, i když to mnozí predikovali. A není sám. Stejně jako on dopadli i mnozí jeho předchůdci i následovníci.

Ostatně silně našlápnuto k tomu měl také Antonín Kinský, současný strážce svatyně červenobílých. V Edenu působila dvojice Mandous - Kolář. Také nadějný Kinský tedy putoval z hostování na hostování. Byl ve Vyškově a Pardubicích. Chytal dobře. Doufal, že dostane v Edenu šanci, ale když Slavia koupila v lednu z Plzně Staňka, bylo zřejmé, že příležitost stát se jedničkou od Trpišovského nedostane. Kinský proto nechtěl podepsat se Slavií novou smlouvu. Byl už jednou nohou z Edenu pryč, když situaci zásadně změnilo vážné zranění Jindřicha Staňka, které si přivodil na Euru. Vyřadilo ho nejméně na celou podzimní část sezony. A Trpišovskému byl náhle Kinský dobrý.

Špatné roky, kdy Jakub Markovič „bezprizorně“ putoval z jednoho hostování na druhé, z klubu do klubu, a musel se prát s nepřízní osudu a nedůvěrou trenérů, kteří mnohdy raději dali přednost kmenovému brankáři či angažovali jiného, zkušenějšího, má snad už definitivně za sebou. V nové sezoně je oporou ostravského Baníku. Kariéru má v 23 letech pořád ještě před sebou.

Další zdroje: statistiky Livesport a CS Fotbal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz