Hlavní obsah
Internet a technologie

První plně digitalizovaná stavba v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Proconom

Rychlejší předávání informací a schvalování, snadnější komunikace, možnost elektronického podpisu na dokumentech a spousta ušetřeného času. To jsou hlavní výhody, které při stavbě přeložky silnice I/27 na Plzeňsku přinesl systém PROCONOM.

Článek

CDE přináší řadu výhod

Komunikace I/27 je významným silničním tahem s vysokým podílem těžké nákladní dopravy. Nový čtyřpruhový úsek o délce 6 kilometrů se dvěma mimoúrovňovými křižovatkami a osmi mosty otevřelo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni v září. Silnice zrychlila dopravu mezi Plzní a Přešticemi a současně ulevila obyvatelům malé obce Horní Lukavice, kudy dříve projelo zhruba 20 tisíc vozidel denně. Tento projekt je první plně digitalizovanou stavbou v České republiceProconom byl u toho.

CDE je centralizovaná digitální platforma, která umožňuje efektivní sdílení, správu a ukládání dokumentů, dat a informací spojených se stavebním projektem. Tento systém je základem digitalizace stavebnictví a jeho samotné nasazení zvyšuje efektivitu stavebních projektů. Na tak významné stavbě Ředitelství silnic a dálnic se však CDE mělo objevit vůbec poprvé již v roce 2020. Hlavní výzvou pro nás proto bylo přesvědčit nejen ŘSD, ale i další účastníky stavby o tom, že využití společného datového prostředí přinese mnoho výhod. „Implementace CDE však proběhla hladce a naše vzájemná spolupráce byla nadstandardní zejména díky zájmu ŘSD Plzeň na kladném výsledku digitalizace,“ říká Tomáš Opelka ze společnosti Proconom.

Foto: Jan Proconom

I/27 Přeštice

Rychlejší komunikace a administrace stavby

S použitím CDE došlo při výstavbě k významnému zrychlení a zefektivnění několika klíčových procesů. Patří sem zejména schválení změn během výstavby, technologických předpisů, kontrolně zkušebního plánu, realizační dokumentace stavby a mnoha dalších procesů. Všichni účastníci výstavby měli také přístup ke stejným, správným a aktuálním informacím a dokumentům, které si tak mohli předávat rychleji.

„Proto se výrazně zkrátil čas potřebný pro schvalování různých agend, což přispělo k urychlení celkové administrace projektu a eliminaci chybovosti. Odhaduji, že jsme administraci dokázali uspíšit o několik měsíců, a to v závislosti na jednotlivých agendách,“ dodává Opelka. Ředitelství silnic a dálnic naopak ocenilo zejména zjednodušení komunikace a možnosti elektronického podpisu na dokumentech.

„Proto se výrazně zkrátil čas potřebný pro schvalování různých agend, což přispělo k urychlení celkové administrace projektu a eliminaci chybovosti. Odhaduji, že jsme administraci dokázali uspíšit o několik měsíců, a to v závislosti na jednotlivých agendách.“
Tomáš Opelka
Foto: Jan Proconom

I/27 Šlovice - Přeštice situace

Zpětná vazba nám pomáhá CDE zlepšovat

Zkušenosti, které jsme si z tohoto projektu v Proconomu odnesli, jsou pro nás velmi cenné. Získali jsme důležitá ponaučení pro další rozvoj a vylepšení systému CDE. Zároveň jsme mohli lépe porozumět problematice procesů v prostředí ŘSD. Úspěch projektu potvrdila i pozitivní zpětná vazba od ŘSD a vytvořila pevný základ pro naši budoucí spolupráci, která bude pokračovat i v roce 2024.

Projekt přeložky silnice I/27 mezi Šlovicemi a Přešticemi představuje významný krok vpřed v digitalizaci stavebních procesů v Česku. Spolupráce mezi naším Proconomem a ŘSD Plzeň ukázala, že inovativní přístup a použití systémů, jako je CDE, mohou přinést nejen rychlost a efektivitu, ale také zvýšit transparentnost a spokojenost všech zainteresovaných stran. Tento projekt je důkazem toho, že směr, kterým se stavebnictví v oblasti digitalizace ubírá, je správný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám