Hlavní obsah
Sport

Co na tom běhání furt máš?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Vejvoda

Běhání není jen sportem, je to životní styl, který má hluboký dopad na naše tělo i mysl. Proč je dobré běhat? Zde je několik důvodů, které vám mohou pomoci překonat lenost, obout tenisky a vyběhnout.

Článek

Běhání není jen sportem, je to životní styl do kterého, dříve či později, spadnete. Má hluboký dopad na naše tělo i mysl. Proč je tedy dobré běhat? Zde je několik důvodů, které vám mohou pomoci překonat lenost a vyrazit na vaše první kilometry.

1. Fyzická kondice a zdraví srdce: První a poměrně podstatný argument. Běhání je vynikající kardiovaskulární cvičení, které posiluje srdce a cévy. Pravidelný běh zvyšuje srdeční výkonnost, snižuje riziko srdečních chorob a reguluje krevní tlak. To vše vede ke zlepšení celkového zdraví srdce.

2. Kontrola váhy: Běhání patří mezi velice účinná cvičení na spalování kalorií. Při běhu se zapojuje celé tělo a spálí se, s ohledem na uběhnuté kilometry a strávený čas v pohybu, velké množství energie. Pravidelný běh pomáhá udržet váhu nebo dosáhnout cílové hmotnosti.

3. Posílení svalů a kostí: Běhání posiluje nejen svaly dolních končetin, ale i trup a horní část těla. Zátěž působí na kosti, což podporuje zdravý růst a prevenci osteoporózy. Zde ale určitě nezapomínejme, že jen běh nestačí. Jestli chceme běhat dál či rychleji, pokud možno bez zranění, nezapomínejme na doplňková cvičení, kompenzaci či proložení jiným sportem (např. plavání).

4. Zlepšení duševního zdraví: Běhání má významný vliv na duševní pohodu. Při běhu se uvolňují endorfiny, tzv. „hormony štěstí“, které zlepšují náladu a snižují stres. Běhání také podporuje mentální čistotu a relaxaci. Uvidíte sami, neznám nic lepšího něž si, po náročném dni v práci, jít vyčistit hlavu během, případně vyběhnout hned ráno a nastartovat organizmus do dalšího dne.

5. Zvyšuje výdrž a energii: Pravidelný běh zvyšuje fyzickou výdrž a energii. Postupně se zlepšuje kondice, což vám umožní snadněji zvládat každodenní aktivity.

6. Sociální interakce: Běhání může být skvělým způsobem, jak se setkat s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Běžecké kluby a skupiny nabízejí možnost sdílet zážitky a motivovat se navzájem. Já osobně preferuji tréninky v izolaci od okolí, své tempo, své časy kdy vyběhnu. Co mě ale neskutečně baví, jsou závody a běžecká komunita, která se na nich pohybuje. Mezi ultramaratonci je to vůbec nejvíc, ale o tom zase někdy příště.

7. Příležitost k reflexi: Běhání je také čas na samotu a reflexi. Klidný čas na cyklostezce, louce či v horách, vám umožní přemýšlet a získávat novou perspektivu na život. Nejednou jsem při výběhu řešil a častokrát vyřešil, sám se sebou, pracovní či osobní lapálie.

Všichni jsme odlišní, ale výhody běhání jsou, téměř ve všech případech, univerzální. Začít může být těžké. Oprava. Začít běhat může být těžké, ale vydržet u běhání ještě těžší. Když vám to zprvu moc nepůjde, budete se zadýchávat, bude to bolet (hlavně po). Trpělivost je klíč, který vás poté odmění lepším zdravím a duševní pohodou. Co říkáte, stojí to za to?

Obujte běžecké boty, vydejte se ven a objevte, co všechno můžete běháním získat!

Mějte se krásně a běhejte.

Honza

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám