Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusko prý hájí na Ukrajině své zájmy, tak to ať Maďaři vlítnou na Slováky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marc Ryckaert ( MJJR ), licence Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0 DEED

Bratislava - ilustrační foto

Děsivá je současná slovenská vládní koalice. Řekl bych, že je to sdružení nebezpečných šílenců. Dokázal to předseda SNS Andrej Danko, který uvedl, že Rusko není na Ukrajině agresorem, protože pouze hájí své zájmy.

Článek

Jeho vyjádření pro slovenský veřejnoprávní rozhlas přiblížil českým čtenářům web ceskenoviny.cz, který provozuje ČTK. No, kdyby to neřekl šéf vládní Slovenské národní strany a místopředseda parlamentu Andrej Danko, tak by to bylo akorát k pobavení. Jenomže to vyřknul člen slovenské vládní koalice, který to navíc myslel vážně, a proto jsou jeho slova na pováženou. Pan Danko má problémy nejen se semafory, když do jednoho v Bratislavě před časem v noci narazil, ale, co je horší, i s chápáním mezinárodní politiky. Lituji Slováky, že někoho takového mají ve vedení parlamentu.

Na druhé straně jsou ovšem myšlenkové pochody páně Danka pozoruhodné. Daly by se docela zajímavě rozvinout. Když může Rusko hájit své zájmy na Ukrajině a nebýt agresorem, může tak činit každý. Takže by se to mohlo rozjet ve velkém. Maďaři by mohli v rámci hájení svých státních zájmů obsadit Slovenko, co by horní Uhry, tedy své historické území. My bychom mohli vyrazit osvobodit Slezsko s Horní a Dolní Lužicí, které nám po staletí patřily. Obávám se však, že na to naši „chcimírové“ nemají koule. Své oprávněné zájmy by mohli hájit i potomci Čingischána – Mongolové. Ti by si mohli vzpomenout na časy Zlaté hordy, slavné vítězství nad ruskými knížaty v bitvě na Kalce, vyrazit směr západ a znovu obsadit většinu Ruska. A takto bychom mohli pokračovat dále. Vůbec by se přece dle logiky předáka slovenských nacionalistů nejednalo o agrese, ale o hájení oprávněných státních zájmů a napravování historických křivd.

Ve skutečnosti je to samozřejmě pěkná hloupost. Údajný útisk národnostní menšiny nemůže být příčinou k ozbrojenému vpádu na cizí území. Ochranou německé menšiny v čs. pohraničí zdůvodňoval svoje vyhrožovaní agresí proti Československu i i vůdce nacistického Německa Adolf Hitler. Bezdůvodné vojenské přepadení cizí země bez vyhlášení války je v každém případě porušením mezinárodního práva. Je ovšem velmi smutné, že to Andrej Danko nechápe a místo toho šíří v médiích totální lži a nesmysly. Navíc otevřeně hájí ruské vrahy a povzbuzuje tak násilníka k ještě většímu teroru vůči Ukrajincům.

Nedivím se proto vládě Petra Fialy, že nechce mít se současnou slovenskou vládou Roberta Fica nic společného a přerušila s ní vzájemné vztahy.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-mistopredseda-slovenskeho-parlamentu-danko-narazil-do-semaforu-a-z-mista-cinu-ujel-40457117

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz