Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slavnosti pětilisté růže aneb Český Krumlov opět v moci Rožmberků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Ziegler

Pochodňový průvod před vyjitím na cestu

Je to už tradiční každoroční návrat do 16. století, kdy si půvabné jihočeské město na několik dnů na konci června připomíná renesanční časy své největší slávy. Symbolicky také přebírá vládu rychtář od současného starosty.

Článek

Toto půvabné jihočeské město a možná i nejkrásnější v celé České republice se každoročně o víkendu na konci června navrací doby svého největšího rozkvětu, kdy mu vládli Páni z Růže, respektive nejvýznačnější představitel tohoto rodu vladař Vilém z Rožmberka a jeho bratr a nástupce známý bouřlivák Petr Vok. Nesmí nás však klamat známé filmové komedie, Petr Vok byl ve skutečnosti velmi chytrý a vzdělaný člověk. Letos se Slavnosti pětilisté růže konaly o minulém víkendu.

Foto: Jan Ziegler

Skupina středověkých písní Krleš

Vilém z Rožmberka patří vůbec k nejvýznamnějším osobnostem českých dějin. Je faktem, že měl štěstí na svého regenta Jakuba Krčína z Jelčan, který stavěl pivovary, hospodářské dvory. ovčíny, zakládal rybníky, atd. Byl to zkrátka úspěšný developer své doby. Vilémovou zásluhou také došlo k přestavbě českokrumlovského hradu na renesanční zámek a město získalo podobu, kterou si z velké části zachovalo do současnosti.

Foto: Jan Ziegler

Za Rožmberků se nežilo špatné ani poddaným, povinnost robotovat činila v éře obou vladařů zhruba 4 dny v roce. To bylo dokonce méně než byla tehdejší robotní norma, která v českých zemích činila v 16. století 12 – 20 dnů ročně.

Foto: Jan Ziegler

A tuto dobu připomínají Slavnosti pětilisté růže, kdy Český Krumlov ožije svým raně novověkým duchem, ulicemi chodí lidé v historických kostýmech, po městě zní starobylá hudba, zpívají se dávné písně, tančí dobové tance a kejklíři předvádí mnohé ze svého umění. Na náměstí bývá i staročeská krčma, u zámku pak řemeslné trhy. V noci městem projdou pochodňové průchody, v sobotu o třetí hodině odpolední se pak vydá na svoji trasu přes historické centrum hlavní kostýmový průvod. Lidé si užívají parádní uvolněnou atmosféru slavností, skvěle se baví a to je dobře.

Foto: Jan Ziegler

Nosítka pro manželku Viléma z Rožmberka

Foto: Jan Ziegler

Petr Vok z Rožmberka s chotí Kateřinou z Ludanic

Foto: Jan Ziegler

Kočár Viléma z Rožmberka

Foto: Jan Ziegler
Foto: Jan Ziegler

Seřadiště hlavního průvodu

Foto: Jan Ziegler

Soubor BraAgas

Foto: Jan Ziegler

Tak to to žilo v krčmě Petra Voka

Foto: Jan Ziegler

Sobotní půlnoční ohňostroj

Zdroje:

Poslední Rožmberkové (Velmoži české renesance), Jaroslav Pánek, nakladatelství Panorama, Praha 1989

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz